Mituri: Pilula contraceptivă duce la sterilitate

MIT

Apărute pe piață de mai bine de 50 de ani, pilulele contraceptive sau anticoncepționalele au devenit una din cele mai populare metode folosite de femei pentru a se proteja de o sarcină nedorită. De-a lungul anilor au apărut mai multe zvonuri legate de aceste pilule care, spun medicii, apar din cauza neinformării și a unor frici.

„Această metodă de contracepție printre femei încă provoacă frică. Pe de o parte, aceasta este motivă, deoarece primele contraceptive care au apărut în anii 1950 - 1960 conțineau doze mari de hormoni, structura chimică a acelor hormoni era complicată, iar drept rezultat se raportau complicații oncologice. O dată cu dezvoltarea industriei farmaceutice, contraceptivele nu mai sunt periculoase. Pot provoca anumite reacții adverse, însă nicidecum utilizarea lor nu duce la infertilitate”, explică medicul ginecolog- obstetrician, Maxim Călăraș.

Principiul de acțiune a acestor medicamente este de a inhiba temporar reversibil funcția ovarelor. Astfel, atâta timp cât din exterior în interior pătrund hormoni în organism ovarul „doarme”, iar în lipsa ovulației nu survine sarcina. La întreruperea administrării contraceptivului ovarele vor începe din nou să funcționeze.

„Este adevărat că cu cât mai mult timp ovarele se află sub presiunea acestor hormoni

cu atât mai greu își vor reveni, dar oricum își vor reveni la funcția normală. Există studii care ar demonstra că utilizarea îndelungată a contraceptivelor duce la scăderea ușoară a rezervelor ovariene, dar este exclusă ipoteza că ele nu se reabilitează”, precizează doctorul.

De aceea, se recomandă ca anticoncepționalele să fie administrate pe o perioadă scurtă de timp – între un an și doi ani. Este metoda optimală de contracepție pentru adolescente până la prima sarcină, pentru perioada dintre două sarcini, dacă intervalul nu este foarte mare.

„Nu este cea mai bună metodă de contracepție dacă o femeie în vârstă de 30 de ani, care nu mai vrea copii, va începe să le ia neîntrerupt timp de 15 sau 20 de ani. În toată experiența mea medicală nu am întâlnit nici un caz în care să se adeverească faptul că pilula contraceptivă provoacă sterilitate”, explică medicul ginecolog-obstetrician, Maxim Călăraș.

 

Sursa foto: 
maigrirastuces.com
La Inceput