Săpun natural sau din comerț? De ce trebuie să optați pentru săpunuri hand made și unde le puteți găsi

Alegerea unui mod sănătos de viață a început cu un regim alimentar adecvat. Nu a fost însă suficient, de aceea Cătălina Tofanica a început marea schimbare. A înlocuit detergentul de spălat, cel pentru vase și gelurile de duș cu altele mai naturale. În ceea ce privește săpunul, ajunsese la o dilemă. Cele din comerț conțineau ingrediente sintetice derivate din petrol, iar cele artizanale care le-a găsit conțineau grăsimi animale, coloranți, arome sintetice sau ulei de palmier. A analizat, a studiat și a trecut la partea practică. A început singură să meșterească săpunuri naturale, pe care le face deja de mai bine de 4 ani.

„Am început să mă documentez, am citit câteva cărți și așa am ajuns să creez săpunuri de care aveam nevoie: fără SLS/SLES(substanțe tensioactive), fără parabeni, fără coloranți dăunători sau arome sintetice, fără conservanți, fără grăsimi animale sau ulei de palmier”, mărturisește Cătălina.

Tânăra face săpunurile din uleiuri presate la rece și nerafinate, de asemenea folosește turmeric, pulbere de grâu, spirulină, polen, cacao. „Ingredientele le cumpăr, în mare parte, de peste hotare. Încerc să le iau de acolo unde este casa lor: uleiul de măsline îl procur de la o moară mică din Grecia, uleiul de cocos - din America, cel de floarea soarelui - de la noi, sau uneori îl presăm acasă la presa de ulei (cu presare la rece)”.

Săpunul produs de Cătălina se obține în urma reacției de saponificare și conține o cantitate importantă de glicerină naturală, ceea ce-l face să fie hidratant, iar etapele sunt cât se poate de simple.

„Există mai multe metode prin care se poate obține săpun hand made: la cald (hot process) și la rece (cold process). Prima metodă constă în amestecarea continuă până când amestecul poate atinge 100 grade Celsius și săpunul este gata imediat, dar majoritatea proprietăților ingredientelor nu se păstrează la temperatură. A doua metodă și cea pe care o folosesc eu este prin saponificare la rece. Ingredientele se amestecă la „bain-marie” (n.r. – amestecarea conținutului într-un vas pus la abur, prin care se evită încălzirea bruscă), la o temperatură controlată (maxim 45grade), astfel uleiurile și celelalte ingredientele își păstrează proprietățile și substanțele nutritive active”.

Unicul dezavantaj, mărturisește Cătălina, este că săpunul trece printr-un proces de maturare ce durează peste 30 de zile înainte de a fi gata și spuma nu este atât de abundentă.

Ingredientele naturale din care este făcut săpunul natural îi conferă pielii o serie nemaipomenită de beneficii. Se spune că în jur de 60% dintre substanțele ce intră în contact cu pielea noastră sunt absorbite și trec în sânge, răspândindu-se în tot corpul. Astfel, pentru a ne păstra pielea fină, curată și catifelată trebuie să fim atenți ce produse alegem.

„Săpunul natural este parfumat cu uleiuri esențiale, ce sunt antiseptice și antifungice, De asemenea, pot conține suc sau/și pulpă de fructe sau legume, care sunt o importantă sursă de antioxidanți, vitamine și minerale, mențin elasticitatea, neutralizează radicalii liberi, țin în frâu iritațiile...”, explică tânăra antreprenoare. 

Astfel săpunurile create de Cătălina pot să vină în ajutorul celor care au probleme cu tenul. „Săpunul natural reprezintă un remediu pentru diverse afecțiuni ale pielii precum eczeme, psoriazis, acnee, alergii. Cei care suferă de aceste afecțiuni ale pielii, dar și cei ce au o piele mai sensibilă sau sunt hipoalergici, pot scăpa de aceste probleme în timp folosind săpun natural”, mărturisește Cătălina

Cătălina ne îndeamnă să citim etichetele și să fim atenți ce alegem, pentru că nu toate săpunurile naturale sunt la fel. „Contează foarte mult ingredientele folosite (uleiuri presate la rece și nerafinate sau uleiurile rafinate de o calitate rea), tipul de colorant, care poate fi natural (de exemplu spirulină, turmeric, dar care dau o culoare slabă) sau sintetic (care dă culori irezistibil de intense), aroma (uleiuri esențiale sau cele sintetice), metoda de obținere (prin fierbere sau prin metoda la rece)”.

De mai bine de un an, Cătălina a început să comercializeze aceste săpunuri. Săpunurile Naturale meșterite de Cătălina pot fi găsite pe Facebook, iar prețul unui astfel de produs pornește de la 52 de lei și ajunge la 100. Cătălina are comenzi atât în țară cât și în străinătate, iar drumul ei nu se termină aici. Spune că se gândește serios să facă și alte produse la fel de naturale și benefice pentru întregul organism.

 

 

 

 

 

Sursa foto: 
Arhivă personală
La Inceput