Conexiunea dintre intestin, dispoziție și bunăstare – descoperirile savanților

Un nou studiu dezvăluie mecanismul prin care neuronii (celulele nervoase) din peretele intestinului transmit informații senzoriale către măduva spinării și creier, influențând astfel starea de spirit și bunăstarea. Află în continuare mecanismul descoperit de savanți și cât de important este acesta pentru sănătatea și bunăstarea organismului uman.

 Sistemul nervos al intestinului

Sistemul nervos al intestinului, sau sistemul nervos enteric, este denumit uneori și „al doilea creier”. Acesta conține aproximativ 500 de milioane de neuroni și controlează reflexe importante, precum peristaltismul – contracțiile musculare ale intestinului pentru a favoriza digestia. De asemenea, această structură nervoasă este responsabilă pentru secreția enzimelor digestive care contribuie la prelucrarea alimentelor.

Sistemul nervos enteric este și o parte importantă a axei dintre creier și intestin prin care aceste două organe comunică între ele, iar nervul vag este deosebit de important în procesul livrării informației despre intestine către creier.

Axa dintre intestin și creier are câteva funcții. Cea mai mare cantitate de serotonină, neurotransmițător asociat cu dispoziția, se găsește în intestin, spre exemplu.

Într-un studiu publicat în revista eNeuro cercetătorii de la Universitatea Flinders din Adelaine, Australia au identificat o modalitate nouă prin care neuronii din peretele intestinal pot activa neuronii care se conectează la cei din măduva spinării. Aceștia au descoperit o activitate coordonată a neuronilor peretelui intestinal, ceea ce sugerează existența unui mecanism bine pus la punct pentru a transmite informații despre ceea ce se întâmplă în intestin către creier.

Un studiu inovator

Intestinul este un organ unic, deoarece își are propriul său sistem nervos. Acest subiect este unul de interes pentru Nick Spencer, autor principal al studiului publicat în revista eNeuro și profesor în cadrul Colegiului de Medicină și Sănătate Publică al Universității Flinders.

Intestinul își are propriul sistem nervos care poate funcționa independent de creier sau de măduva spinării. Înțelegerea mecanismului de control și comunicare dintre intestin și alte organe din corp poate contribui la descoperiri importante pentru tratamentul unui șir de boli”, a afirmat profesorul Nick Spencer.

În studiul publicat profesorul Nick Spencer și colegii acestuia s-au focusat pe studierea neuronilor viscerofungali  care se găsesc în pereții intestinului și se proiectează către neuronii din măduva spinării.  

Cercetătorii au înregistrat activitatea electrică a neuronilor viscerofungali și au descoperit că activarea acestor neuroni a fost asociată cu modificări în activitatea musculaturii netede a colonului.

Neuronii s-au activat într-un mod sincronizat, fapt ce a fost asociat cu o activare paralelă a neuronilor în măduva spinării. Acest fapt sugerează că neuronii viscerofungali transmit informația de la sistemul nervos al intestinului la sistemul nervos simpatic – măduva spinării și creier.

Potrivit profesorului Nick Spencer, mecanismul descoperit pare să influențeze deciziile pe care le luăm, dispoziția și starea noastră de bine.

Relevanța studiului

Descoperirile savanților pot avea și o relevanță clinică, întrucât tot mai multe stări medicale au fost asociate cu modificări ale intestinului. Profesorul Nick Spencer argumentează importanța descoperirilor prin faptul că apar tot mai multe dovezi despre bolile care par să își aibă originea în intestin și apoi să călătorească spre creier, de exemplu, boala Parkinson.

Potrivit savanților, conexiunea dintre intestin și boala Parkinson este demonstrată printr-un șir de studii medicale. De exemplu, în cazul unuia dintre aceste studii bărbații care au suportat constipații au avut un risc de patru ori mai mare pentru această patologie.

De asemenea, are loc acumularea dovezilor pentru confirmarea asocierii dintre modificările intestinale și autism, scleroza multiplă, demența, infarctul miocardic, transformând aceste studii în esențiale pentru înțelegerea și tratarea unui șir de afecțiuni neurologice.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
layolamedicine.org
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput