„Nicio detoxifiere nu curăță ficatul, indiferent cât de multă țelină mâncați”. Hepatologii explică în ce mod se purifică, de fapt, ficatul

Pe Internet puteți găsi mii de rețete utile pentru detoxifierea ficatului, clisme, ceaiuri, programe scumpe pentru a curăța corpul de toxine și așa mai departe. Gastroenterologul și hepatologul Ekaterina Lyusina explică dacă în general trebuie să ne detoxifiem organismul, ce este grăsimea, ce trebuie să știți despre hepatită și cât de mult alcool puteți bea fără a vă afecta sănătatea.

Cine este hepatologul?

Un hepatolog este un medic care tratează boala hepatică. Hepatologia a apărut ca  direcție separată nu cu mult timp în urmă. De exemplu, Societatea Europeană pentru Studiul Ficatului a fost înființată în 1966, iar în 1976, Samuel Blumberg a primit Premiul Nobel pentru descoperirea antigenului australian, care este folosit pentru a diagnostica hepatita B.

Astăzi, hepatologia este un domeniu de dezvoltare rapidă a medicinei. Cunoașterea bolilor hepatice autoimune și colestatice apar în paralel cu dezvoltarea noilor tehnologii în medicină.

De ce avem nevoie de ficat?

Există două filtre importante în organism care elimină substanțele toxice - rinichii și ficatul. Drogurile, substanțele toxice, alcoolul - totul este transportat prin ficat, neutralizat, apoi împreună cu bila se excretă din corp odată cu fecalele. În plus, ficatul este o fabrică de proteine.

Ficatul are un kilogram și jumătate, fiind situat în partea dreaptă a corpului. Acesta se poate regenera. Dacă unele dintre celulele sale nu mai funcționează, „vecinele” sar în ajutor, preluându-le funcția. Ficatul este ca un burete. Imaginați-vă că ați spălat murdăria cu acest burete și că a devenit solid, nu lasă apa să treacă prin el. Același lucru se întâmplă și cu ficatul ca rezultat al inflamației - treptat, în loc de celule normale, se formează cicatrici mici, cum ar fi cicatrizarea pe braț. Această afecțiune se numește ciroză. Celulele înlocuite cu țesut conjunctiv nu funcționează, dar celulele vecine încep să lucreze pentru ele însele și pentru altele. Aceasta este o caracteristică unică a ficatului.

Nu există receptori de durere în ficat, astfel omul nu simte atunci când ficatul suferă. Receptorii de durere sunt doar pe capsula în care se află, dacă ficatul crește datorită inflamației, capsula este întinsă și persoana poate prezenta durere în zona ficatului.

Când să mergeți la un hepatolog?

Hepatologul rar devine prima verigă la care pacienții apelează pentru îngrijiri medicale. Dacă o persoană nu a observat schimbarea culorii ochilor sau a palmelor, este dificil să știe că ar putea avea o problemă hepatică.

Excepție fac persoanele care au încercat să doneze sânge și au descoperit accidental că au hepatită virală. A doua opțiune - pacienții înșiși, din orice motive, trec biochimia și văd că indicii „ficatului” (ALT, AST, bilirubina, GGT, ALP) sunt crescuți.

Ce este icterul?

Icterul este o afecțiune în care apare colorarea galbenă a pielii, a ochilor etc. În primul rând, trebuie să știți că există un icter fals - dacă hrăniți un copil mic cu morcovi sau dovleac timp de două săptămâni, pielea lui poate deveni gălbuie.

Icterul adevărat se manifestă pe palme, în sclera ochilor, prin mucus sub limbă, prin urină întunecată și fecale ușoare. Icterul adevărat este o afecțiune în care transportul bilirubinei este perturbat, adică principala componentă a bilei, care se formează în ficat se acumulează în vezicule, participă la digestia alimentelor și înlătură toxinele.

Cea mai frecventă cauză a icterului este colelitiaza, în care se formează o piatră care nu permite evacuarea bilei de la vezica biliară. Aceasta se numește icter obstructiv și necesită intervenția unui chirurg. O altă origine a icterului este parenchimul sau intrahepaticul (cel mai adesea la origine este alcoolul și hepatita virală).

Cum și de ce să curățați ficatul?

Este posibilă curățarea ficatului numai într-un singur mod și, într-un singur caz, într-o stare numită „insuficiență hepatică acută”. Acest lucru se întâmplă atunci când aproape toate celulele din ficat sunt rele. De exemplu, acest lucru se întâmplă în cazul hepatitei fulminante (rapidă). De obicei se întâmplă așa - ieri totul a fost bine, dar astăzi o persoană are pielea galbenă, cu edem, inconștientă. În astfel de cazuri este efectuată dializa albuminei.

O altă situație în care puteți „curăța ficatul” - este steatohepatita. Ficatul este curățat de depunerile de grădisime. În acest caz, ficatul trebuie să fie curățat de colesterol, dar acest lucru se poate face numai cu ajutorul unei diete cu conținut scăzut de colesterol, a activității fizice pentru scăderea în greutate și a medicamentelor care reduc colesterolul din sânge (când este necesar).

În caz contrar, nicio detoxifiere nu curăță nimic în ficat, indiferent de cantitatea de țelină verde pe care o consumați. Dimpotrivă, multe plante chinezești și ceaiuri, care sunt destinate să curețe ceva, pot provoca leziuni toxice pentru ficat. La urma urmei, nu avem aceeași genetică ca și cea chineză - alte sisteme de transport în organism. În plus, când luăm o pastilă de aspirină, știm că ea conține 20 mg de aspirină și mai mult amidon și nu putem verifica cantitatea de substanță activă din frunze specifice. Deoarece, de exemplu, anul acesta este însorit, iar cel din urmă a fost mai mult noros și concentrația de substanțe s-a schimbat. Când consumăm ierburi – riscăm foarte mult.

Ce este grăsimea și de ce aveți nevoie de curățare intestinală?

Medicii știu un lucru: nu trebuie să curățați ficatul și nu aveți nevoie să curățați intestinele. Efectuând diverse presupuse cure de curățare a ficatului este cel mai mare rău pe care îl puteți face singuri. Intestinul gros nu este doar un tub prin care trec masele fecale. Acesta este un ecosistem separat. În mod convențional, aceasta este o planetă atât de mică unde trăiesc un număr mare de microorganisme.

Cu ceva timp în urmă erau populare tot felul de speculații pe această temă. Toată lumea a tratat disbacterioza, a băut bifidobacterii. Însă oamenii de știință spun că nu există disbacterioză, există o încălcare a microbiomei și nu știm câți ar trebui sa fie exact lacto, bifid și alte microorganisme. Despre cum funcționează acest echilibru încă știm foarte puțin.

Care este cantitatea de alcool sigură?

Expresia „cantitate sigură de alcool” sau „cantitate permisă” este, în principiu, controversată. Există conceptul de „doză standard de alcool”. Dacă o femeie bea mai puțin de două doze standard și un bărbat bea mai puțin de trei până la patru doze pe zi sau mai puțin de 14 doze pe săptămână (21 de doze pentru bărbați), atunci riscurile pentru sănătate sunt mai mici decât cei care beau mai mult. Acesta este tot ceea ce oamenii de știință au reușit până acum să spună despre acest lucru.

Și dacă bem vin roșu sau vodcă nu are importanță, contează doar cât de mult alcool este în băutură.

Un alt punct important este felul în care o persoană bea. Există conceptul de „băutură compulsivă”.

Un exemplu al abuzului de alcool poate fi atribuit unei persoane care lucrează la birou de luni până vineri, de dimineață până seara, apoi bea foarte mult alcool la sfârșit de săptămână „să expire”, și luni să fie din nou fresh. Studiile spun că beția compulsivă este la fel de periculoasă ca și abuzul zilnic de alcool.

Ce trebuie să știți despre hepatită?

Cuvântul „hepatită” este format din două cuvinte: „hepato” - ficatul și inflamație. Orice inflamație a ficatului este hepatită. Se întâmplă, de exemplu, în cazul hepatitei alcoolice și, uneori, în cazul celei virale.

Despre hepatita virală ar trebui să știe toți cei care își fac manichiura, care merg la frizerie, care au suferit o intervenție chirurgicală, au fost tatuați, și-au tratat dinții etc.

Hepatita A este boala lui Botkin, pe care toată lumea și-o amintește de la grădiniță. Se transmite prin calea fecal-orală sau prin apă. Cel mai adesea infecția se produce în colectivități - grădiniță, școală, pensiune sau în cazurile când toată lumea a băut din aceeași fântână. Hepatita A, dacă nu este însoțită de un curs fulminant (rapid), care se întâmplă foarte rar, nu poate deveni cronică.

Pentru populația adultă, cele două hepatite - B și C – sunt cele mai periculoase. Ambele sunt transmise prin sânge. Per ansamblu, toți adulții ar trebui să facă un test de sânge pentru antigeni Hbs și anticorpi anti-VHC o dată pe an. Aceste teste de screening sunt necesare pentru diagnosticarea inițială și identificarea pacienților cu hepatită.

Hepatitele B și C pot fi acute sau cronice. Cele care durează mai mult de șase luni sunt cronice.

Despre hepatita B este important să știm că există un vaccin introdus în calendarul obligatoriu de imunizări. Dacă nu există contraindicații absolute, toți ar trebui să fim vaccinați. Hepatita B este adesea transmisă pe cale sexuală. În plus, o problemă enormă în țările asiatice, de exemplu în China, este modul vertical (de la mamă la făt) de transmitere a hepatitei B. Mamele infectate cu virusul hepatitei B ar trebui să știe că există vaccinare de urgență care se efectuează pentru alte perioade și există imunoglobulină, care trebuie introdus nou-născutului în primele ore de viață.

Toată lumea se teme de hepatita C transmisă de un partener. De fapt, acest lucru este puțin probabil. Potrivit cercetărilor, riscul transmiterii sexuale a virusului este mai mic de 5%. Hepatita C, în medie, supraviețuiește puțin și doza infecțioasă trebuie să fie mai mare. De aceea, de obicei, se transmite direct prin sânge - adică puteți deveni infectat, mai degrabă folosind foarfece sau o periuță de dinți a pacientului și nu prin contact sexual. Hepatita C acută evoluează mai des fără simptome, se poate manifesta prin slăbiciune, seamănă cu o răceală și este puțin probabil ca o persoană să meargă din start la un medic. Nu există vaccin pentru hepatita C, dar există un tratament eficient pentru aceasta.

Principalul mit asociat cu hepatita virală este tratamentul așa-numiților hepatoprotectori, care sunt promovați în mod activ la televizor. Tot ceea ce presupune că ne protejează ficatul, toate medicamentele care vă sunt oferite la farmacie pentru ficat, de regulă, sunt medicamente fără eficacitate dovedită.

Ce este sindromul Gilbert?

Sindromul Gilbert reprezintă o creștere izolată a bilirubinei din sânge. Aceasta este o poveste foarte frecventă care îi sperie pe pediatri și pe părinți și, de fapt, se manifestă doar prin faptul că bilirubina este principala componentă a testelor biochimice din sânge. Și nimic mai mult. Se întâmplă ca o reacție la o boală, la stres, la o infecție virală - la orice. Această situație nu este periculoasă.

Sursa foto: 
diete-sanatoase.ro
Sursa: 
La Inceput