Lupta alimentelor: Deci, ce este laptele de migdale - suc de nuci sau lapte?

Depinde de cine întrebați. Fermierii spun că doar laptele de vaci poate fi considerat lapte. Producătorii de băuturi non-lactate, cum ar fi cel de soia sau migdale, spun că etichetele lor clarifică ce conțin aceste produse și nu ar trebui să excludă cuvântul lapte.

Dezbaterea are loc de ani de zile, dar a devenit actuală în ultimele luni. Scott Gottlieb, comisarul Agenției Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), a anunțat recent că organizația se va concentra asupra soluționării problemei. Instituția va analiza modul în care este interpretat actualul „standard de identitate” al laptelui. FDA are sute de asemenea standarde, care definesc ceea ce un produs trebuie să conțină pentru a purta o anume etichetă. Acum aceste standarde trebuie modernizate pentru a defini modul în care sunt produse anumite alimente. De exemplu: Câte roșii trebuie să conțină un ketchup?

La fel e și cu laptele de migdale. Standardele noi trebuie să definească exact ce trebuie să conțină un produs ca să se numească lapte.

„Există o mențiune undeva în standardul de identitate pentru lapte. Acesta provine de la un animal care dă lapte și știți că migdalele nu produc lapte”, a declarat Gottlieb la Summit-ul Politico Pro atunci când s-a pus în discuție standardul.

La acea întâlnire, responsabilul a menționat că agenția „probabil” nu a impus standardul de identitate, iar în rezultat această lacună a devenit standard. Pentru a elimina confuzia, agenția  caută acum idei de identificare a laptelui și respectiv pentru modernizarea standardului.

În declarație, Gottlieb a avertizat că ar putea exista consecințe asupra sănătății dacă consumatorii confundă etichetarea laptelui non-lactic. El citează un caz al unui copil care a făcut rahitism după ce a fost hrănit cu lapte de soia, care nu conține vitamina D.

„Am intenția să impun standardul identității”, a declarat acesta.

Subiectul a provocat discuții aprinse pro și contra unei definiții mai stricte pentru ceea ce înseamnă, de fapt, lapte. În timp ce vânzările de lapte non-lactic au crescut cu 61% între 2012 și 2017, vânzările globale de lapte de la animale au scăzut cu 15% în aceeași perioadă, potrivit statisticilor din industrie.

Industria laptelui

„Laptele din ferme este cu mult înaintea laptelui de soia sau de migdale”, spune Brody Stapel, fermier de produse lactate și președinte al Cooperativei Agricultorilor din Green Bay.

Acesta susține că produsele de lapte din soia și din migdale și-au clădit o imagine bună pe seama laptelui de la animale.

„Aceste băuturi ar trebui să stea deoparte și nu ar trebui să se înghesuie pe rafturi alături de laptele de vaci doar de dragul numelui. Etichetele acestor produse provoacă destule confuzii printre consumatori”, afirmă Brody Stapel.

„Cerem FDA să pună în aplicare legile și să numească lapte doar cel provenit de la animale”, spune Jamie Mara, purtător de cuvânt al Cooperativei.

„Alte produse nu ar trebui să folosească cuvântul lapte pe etichetă. Dacă vine dintr-o migdală, ar trebui să se numească suc de nuci de migdale”, spune fermierul.

Industria Non-lactică

La rândul lor, producătorii de băuturi non-lactice afirmă că nu există nicio confuzie.

„Când spui lapte de soia sau lapte de migdale, clienții știu ce cumpără”, spune Jessica Almy, directorul Institutului Good Food. Aceasta a cerut FDA să elaboreze o reglementare pentru laptele pe bază de plante, în care să fie descrise componentele acestuia, pentru a evita confuziile printre consumatori.

„Nu este vorba despre consumatorii care aleg un produs în detrimentul celuilalt. Marea majoritate a oamenilor care beau lapte pe bază de plante, mănâncă și lactate provenite de la animale”, spune Jessica Almy.

Profil nutrițional: lapte de vaci versus lapte din plante

În timp ce consumatorii, probabil, nu confundă laptele de soia cu laptele de vaci, „ei sunt confuzi în privința profilului nutrițional al produsului”, explică Erin Morse, dietetician la Los Angeles.

„Mulți oameni cred că laptele non-lactic conține proteine la fel de importante ca laptele de vaci, iar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Cocosul, ovăzul, orezul și laptele de migdale au, în mod obișnuit, între zero și 1 gram de proteină per cană. Laptele de vaci are 8 grame. Laptele de soia are 8 grame. La fel și laptele din mazăre”, afirmă specialista.

Dieteticianul le sugerează celor care cumpără lapte din plante să se asigure că acesta este fortificat cu calciu. Produsul ar trebui să acopere 30% din necesarul zilnic de calciu pentru organism. Veganii, la rândul lor, ar trebui să caute produsele non-lactice, care conțin vitamina B12. Iubitorii de aceste băuturi trebuie să aibă grijă și la cantitatea de zahăr adăugată suplimentar în băuturile non-lactice.

Sursa foto: 
www.foodstory.stirileprotv.ro
Sursa: 
La Inceput