Suferi de obezitate? Care este tipul tău?

Obezitatea este un exces de țesut adipos (grăsime), care duce la creșterea în greutate. Pragul de greutate care definește obezitatea se bazează pe riscul mortalității asociate cu excesul de greutate.

Obezitatea poate fi definită de indicele de masă corporală (IMC), calculat conform formulei: Greutate (kg) / înălțime la pătrat. Exemplu: Greutate = 55 Kg, Dimensiune = 1, 60, IMC = 55 / (1 60x1,60) = 55/2 56 = 21,48.

Așa cum este definită de către Organizația Mondială a Sănătății, există următoarele tipuri de obezitate:

Corpul ideal -18.5 - 24.9,

Excesul de greutate – 25 - 29.9,

Obezitate moderată – 30 - 34.5,

Obezitate severă – 35 - 39.9,

Obezitate severă sau morbidă - mai mare de 40.

Alte definiții bazate pe noțiunea de greutate ideală există, dar sunt rareori folosite în zilele noastre.

Astăzi, obezitatea afectează tot mai mulți oameni. Prevalența acesteia (număr de cazuri) este de 7% în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-24 ani, 21% între 20-40 ani și 36% peste 65 de ani. Această boală apare în ultima perioadă, chiar de la vârste fragede. Există însă variații în funcție de țară, regiune, grupul etnic și clasa socială.

Cauze și factori de risc

Originea obezității este multifactorială, implicând factori genetici și de mediu. Obezitatea este legată de aportul caloric care depășește necesarul energetic al persoanei, rezultând o stocare a energiei sub formă de grăsime și creșterea în greutate. Cu alte cuvinte, omul consumă mai mult decât are nevoie și poate folosi.

Celula grasă (adipocitele) este compusă în principal din lipide (trigliceride), astfel stocarea grăsimilor duce la creșterea volumului de adipocite.

Regula primordială ține de controlul nutrițional (în funcție de putere), hormonal (hormoni de sex masculin și feminin) și în funcție de locația de grăsime din organism.

La unele persoane obezitatea este influențată de anumiți factori precum ereditatea, stilul de viață sedentar, stresul și tulburările psihologice, renunțarea la fumat, schimbări în stilul de viață, anumite medicamente.

Însă, există și cauze organice ale obezității:

Tulburările endocrine:

-hipercorticismul (sindromul Cushing);

-hipotiroidism;

-insulinom (Tumoare cu punct de plecare în celulele Langerhans ale pancreasului, de cele mai multe ori benignă, care secretă insulina);

-deficit al hormonilor de creștere.

Cauze neurologice (are ca rezultat tulburarea aportului alimentar):

-traumatisme;

-encefalita;

-sifilis;

-diverse tumori.

Cauze genetice:

-Sindromul Alstrom;

-Sindromul Bardet-Biedl.

Sindroame asociate obezității, pot fi hipogonadismul și de multe ori retardul mintal.

În afară de aceste cauze, obezitatea este multifactorială.

Se pare că există o predispoziție de familie, caracterizată prin obiceiurile alimentare nesănătoase, o creștere a numărului de adipocite alocate la naștere.

Unele persoane au predispoziție spre a dezvolta această maladie:

Stresul sau depresia, care de multe ori duc la tulburări de alimentație (diverse snacks-uri, dulciuri, mezeluri, prăjeli);

Întreruperea bruscă a activității fizice;

Renunțarea la fumat;

O viață sexuală inactivă.

Semnele bolii

-lipsă de aer;

-durerile reumatice;

-apariția verucilor pe picioare.

Consultația medicului

Medicul vă poate analiza distribuția grăsimii pe corp și vă va defini tipul de obezitate:

-Tipul android: grăsimea se depune cu preponderență pe partea superioară (dimensiune torace), cu un raport de talie pe șolduri> 1;

-Tip genoid: predominant pe șolduri, cu un raport al mărimii șold <0,8;

-Tip mixt.

Se verifică absența sau prezența altor factori de risc cardiovascular (hipertensiune), se cercetează o posibilă cauză a obezității și se studiază impactul excesului de greutate.

Teste și analize suplimentare

Testele pot confirma tulburările endocrine (dozarea TSH, cortizol )

Ele sunt folosite pentru a studia impactul metabolic al obezității:

-Glicemia pentru depistarea diabetului;

-Profil lipidic (colesterolul total, LDL și HDL, trigliceride);

-Acid uric.

Evoluția bolii

Obezitatea neacceptată poate avea consecințe negative asupra sănătății:

- Mutilarea corpului cu repercusiuni psihologice;

- Complicații cardiovasculare, în special pentru tipul android de obezitate: risc de infarct miocardic, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, leziuni neurologice, vasculare.

- Complicații respiratorii: scurtarea semnificativă a respirației, sindromul de apnee în somn asociat cu somnolență în timpul zilei (sindromul Pickwick);

- Complicații reumatice: osteoartrita coloanei vertebrale, hernie de disc, de șold, de genunchi.

- Tulburări gastro-intestinale: calculi ai vezicii biliare, steatoză hepatică (ficat gras), hernie hiatală.

-Tumori canceroase comune.

Tratament

Obezitatea necesită o îngrijire cuprinzătoare, luând în considerare factorii psihologici, medicali și de mediu. Tratamentul obezității se bazează în principal pe un regim alimentar echilibrat.

Echilibru nutrițional

Pentru aceasta se realizează o anchetă alimentară prealabilă. Aceasta determină un program de dietă scăzută în calorii, adică o reducere a aportului caloric. Inițierea unui echilibru nutrițional (proporții ideale de glucide, grăsimi și proteine).

Planul se bazează pe trei mese pe zi, iar cina să fie mai lejeră. Pentru aceasta trebuie să fie consultat un nutriționist. Nutriționistul va analiza starea dumneavoastră de sănătate și vă poate efectua acest plan nutrițional, conform căruia trebuie să consumați nu mai mult de 800-1000 de calorii pe zi cu supraveghere medicală strictă.

Activitatea fizică

Activitatea fizică ar trebui să fie combinată cu regimul alimentar echilibrat pentru a îmbunătăți eficacitatea dietei. Este un adjuvant indispensabil pentru a crește consumul de energie.

Activitatea nu trebuie neapărat să fie foarte intensă, dar să fie regulată. Este binevenit mersul pe jos, cu bicicleta, înotul, gimnastica. Mai mult decât atât, acesta este un bun ajutor psihologic.

Medicamente

Unele medicamente limitează absorbția intestinală a grăsimilor (orlistat), accelerând senzația de sațietate. Plantele care facilitează eliminarea renală pot fi, de asemenea, suplimente utile. Nu folosiți produse pentru a suprima pofta de mâncare, cum ar fi extractele tiroidiene, diuretice. Acestea nu sunt eficiente pe termen lung și pot provoca reacții adverse, uneori fatale.

Pot fi prescrise medicamente împotriva depresiei. Există, de asemenea, terapie de grup, terapiile comportamentale.

Dietele speciale vă pot ajuta să pierdeți în greutate, dar ele nu sunt eficace pe termen mediu și lung. Acestea nu permit cunoașterea și aplicarea, ulterioară, a unui regim alimentar echilibrat.

În cele din urmă, există metode chirurgicale, însă pentru aceasta trebuie să vă informați corespunzător. Reducerea volumului stomacului este indicat în cazurile de obezitate majoră, cu impact metabolic. Acest tratament necesită un aviz pozitiv de la un chirurg, un endocrinolog și un psihiatru.

Tehnicile de liposucție sau abdominoplastie pot fi utile în special în cazul excesului de greutate localizat pe anumite părți ale corpului.

Să slăbiți nu este greu, cel mai dificil este de a vă menține această greutate prin stabilirea în continuare a unei diete echilibrate, activitate fizică regulată și monitorizarea sănătății.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
www.nydailynews.com
La Inceput