Vin roșu, alb sau șampanie: Care e mai bun pentru sănătate

Indiferent că preferați vin alb, roșu sau șampanie totul ține de gust. Dacă vreți să știți care este mai sănătos, aceste articol vă poate ajuta să faceți alegerea corectă.

Ce este vinul?

Vinul este fabricat din suc de struguri fermentat. Strugurii sunt culeși, zdrobiți și plasați în găleți sau cuve pentru fermentare. Procesul de fermentare transformă zaharurile naturale din sucul de struguri în alcool. Fermentația poate să apară în mod natural, dar uneori vinificatorii adaugă drojdie pentru a forța procesul. Strugurii striviți sunt trecuți printr-o presă, care îndepărtează coaja și alte reziduuri.

În cazul vinului alb, strugurii sunt presați înainte de fermentație. Vinul roșu este de obicei presat după fermentație. După acest pas, vinul este maturat în butoaie din oțel inoxidabil sau stejar până când este gata de îmbuteliere.

Valori nutriționale: vinul roșu sau alb

Vinul roșu și alb au profiluri nutriționale foarte asemănătoare. Cu toate acestea, analizând conținutul de nutrienți pe sticla de 5-uncii (148 ml), puteți vedea că există unele diferențe:

Nutrienți

Vin roșu

Vin alb

calorii

125

121

Zahăr

1 gram

1 gram

Carbohidrați

4 grame

4 grame

Mangan

10%

9%

Potasiu

5%

3%

Magneziu

4%

4%

Vitamina B6

4%

4%

Fier

4%

4%

Riboflavină

3%

1%

Fosfor

3%

3%

B 3 sau Niacin

2%

1%

Calciu, vitamina K, zinc

1%

1%

În general, vinul roșu este superior față de vinul alb, deoarece are cantități mai mari de vitamine și minerale. Cu toate acestea, vinul alb conține mai puține calorii.

Beneficiile vinului roșu

Pentru că este fermentat cu pieliță și semințe, vinul roșu conține o cantitate suficientă de compușii nutriționali care oferă o varietate de beneficii pentru sănătate.

Vinul roșu poate ajuta la reducerea riscurilor bolilor de inimă. Cercetările au arătat că consumul de vin roșu poate avea un efect protector asupra sistemului cardiovascular. De fapt, a fost legat de un risc de 30% mai mic de a muri de boli de inimă. În parte, acest lucru se poate datora faptului că vinul conține compuși care au atât efecte antioxidante, cât și antiinflamatorii. Acestea ajută la reducerea riscului bolilor cardiace.

Poate ajuta la mărirea colesterolului „bun”.  

A fost demonstrat că vinul roșu poate crește, de asemenea, nivelurile de colesterol „bun” (HDL), care determină rate mai mici de boli de inimă.

Un mic studiu a constatat că adulții cărora li s-a spus să bea 1-2 pahare de vin roșu zilnic timp de patru săptămâni au înregistrat o creștere cu 11-16% a nivelurilor de HDL, comparativ cu cei care pur și simplu beau apă.

Ajută la încetinirea degradării funcțiilor creierului

Mai multe studii au sugerat că vinul roșu poate ajuta la încetinirea declinului mental la vârstnici. Acest lucru poate fi parțial datorat activității antioxidante și antiinflamatorii a resveratrolului, un compus antioxidant al vinului roșu. Resveratrolul pare să împiedice formarea particulelor de proteine numite beta-amiloide. Aceste beta-amiloide joacă un rol-cheie în formarea plăcilor din creier, care sunt un semn distinctiv al bolii Alzheimer.

Resveratrolul a fost mult studiat pentru beneficiile sale potențiale ca supliment. În doze concentrate, resveratrolul pare să aibă următoarele beneficii:

-Îmbunătățește durerea articulară: împiedică deteriorarea cartilajului.

-Ajută la diabet: crește sensibilitatea la insulină. În studiile pe animale, resveratrolul a împiedicat generarea complicațiilor la diabetici.

-Extinde durata de viață a diferitelor organisme: face acest lucru prin activarea genelor care îndepărtează bolile de îmbătrânire.

-Ar putea preveni cancerul: Potențialul resveratrolului de a preveni și trata cancerul a fost studiat pe larg, dar rezultatele sunt incerte.

Dezavantaje:

Cele mai mari neajunsuri ale consumului de vin este băutul în exces.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă nu mai mult de două băuturi standard pe zi, cinci zile pe săptămână. Multe țări, inclusiv SUA, recomandă limitarea alcoolului la mai puțin de două băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură pe zi pentru femei. Limitele superioare ale unor țări sunt chiar mai puțin decât atât.

O băutură standard este definită ca o sticlă de vin de alcool 12%  de 5 uncii (148 ml).

Beneficiile pentru sănătate ale vinului roșu pot fi ușor pierdute prin consumul prea mare de alcool. În cantități excesive, poate provoca daune organelor, dependență și leziuni ale creierului. De asemenea, poate crește și riscul de a contracta boli infecțioase, deoarece poate slăbi sistemul imunitar. În plus, consumul exagerat de alcool pare să ridice riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer.

Vinul roșu este mai sănătos decât vinul alb?

Se pare că vinul roșu este semnificativ mai sănătos - sau mai puțin rău - decât vinul alb. Cu alte cuvinte, vinul roșu este câștigătorul clar în ceea ce privește efectele asupra sănătății.

Acestea fiind spuse, consumul de alcool nu ar trebui niciodată promovat ca o modalitate de îmbunătățire a sănătății, dat fiind că efectele dăunătoare pot fi mari dacă beți prea mult. În plus, majoritatea studiilor care prezintă beneficii sunt de natură observațională, ceea ce înseamnă că ele nu pot dovedi cauza și efectul.

Dacă vă place să beți vin, vinul roșu este cea mai bună alegere, dar limitarea consumului de alcool (sau evitarea acestuia) este întotdeauna cea mai sigură alegere.

Șampania, mai multă savoare și gust

Șampania este și ea printre băuturile recomandate de specialiști, întrucât aceasta este fabricată din anumite soiuri de struguri albi și roșii.

Vorbind, de exemplu, despre scăderea în greutate, șampania poate fi băutura alcoolică care trebuie căutată în acest caz. Aceasta este, în general, mai scăzută în calorii decât vinul roșu, vinul alb sau berea.

De asemenea, ca și vinurile roșii și albe, șampania are proprietăți sănătoase pentru inimă. Cercetătorii au descoperit că, la fel ca vinul roșu, șampania are un efect pozitiv asupra funcției endoteliale, un indicator puternic al bolilor de inimă. Dincolo de inimă, șampania ar putea aduce beneficii și pentru creier. Consumul moderat de șampanie poate ajuta la prevenirea tulburărilor cerebrale, inclusiv a demenței și a bolii Alzheimer. S-a constatat că anumite soiuri de struguri negri utilizate în șampanie pot ajuta la memorie printr-un compus numit acid fenolic. Cercetătorii recomandă ca oamenii să bea de la două până la trei pahare de șampanie pe săptămână, începând cu vârsta de 40 de ani pentru a ajuta la prevenirea demenței.

Sursa foto: 
www.moldova.org
La Inceput