8 alimente pentru un ficat sănătos

Ficatul este responsabil pentru mai mult de 500 de funcții vitale din corpul dumneavoastră, așa că este important să aveți grijă de el. Principalele funcții ale ficatului sunt de a procesa și metaboliza sângele și de a produce bilă pentru a transporta deșeurile.

Ficatul curăță sângele de toxine și ajută organismul să reziste la infecții prin crearea de factori imunitari ( proteine și celule) și prin eliminarea bacteriilor din fluxul sanguin. Face parte din sistemul de detoxifiere încorporat în organism.

Ficatul produce, de asemenea, colesterol și proteine care ajută la transportul grăsimilor prin organism și transformă zahărul suplimentar (glucoza) în glicogen - forma de stocare a glucozei în organism. Acest lucru face ca ficatul să fie o parte vitală a procesului digestiv.

Nu există un singur aliment care să contribuie la sănătatea ficatului, dar o dietă echilibrată poate ajuta la menținerea ficatului în formă. Asta înseamnă să vă umpleți farfuria cu legume, fructe, cereale integrale, fasole și pește gras.

Alimentele care conțin fibre - cum ar fi legumele, fasolea și nucile - pot ajuta la funcționarea optimă a ficatului. De asemenea, este inteligent să alegeți alimente cu grăsimi nesaturate mai sănătoase, inclusiv grăsimi mononesaturate și omega-3, în locul alimentelor cu grăsimi saturate sau grăsimi trans. 

Atunci când alegeți băuturile, apa este întotdeauna o alegere inteligentă pentru o hidratare fără zahăr. Cafeaua și ceaiul conțin antioxidanți care susțin sănătatea ficatului și sunt, de asemenea, hidratante.

Este indicat să limitați alimentele și băuturile care pot dăuna ficatului atunci când sunt consumate în exces, cum ar fi alcoolul și alimentele cu mult zahăr și grăsimi saturate. Asta înseamnă să reduceți consumul de alimente prăjite, carne grasă și băuturi îndulcite cu zahăr.

Dietele bogate în zahăr - în special cel din băuturile îndulcite - pot crește riscul de boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD). Aceasta este o afecțiune în care excesul de grăsime se acumulează în ficat și poate duce la afectarea ficatului și la alte boli cronice.

Alimente recomandate pentru un ficat sănătos

1. Legumele crucifere

Dacă iubești broccoli, ai noroc. Această legumă cruciferă - împreună cu conopida, varza de Bruxelles și muștarul verde - sunt bune pentru ficatul tău. Acestea sunt o sursă de fibre, care sprijină sănătatea ficatului. În plus, ele conțin antioxidanți și fitochimicale care pot ajuta la prevenirea cancerului hepatic.

2. Fructe de pădure

Este util să adăugați afine, căpșuni și zmeură la mesele și gustările dvs. deoarece sunt bogate în fibre. Fructele de pădure conțin, de asemenea, mulți antioxidanți, inclusiv antociani. Studiile efectuate în eprubete și pe animale au asociat antioxidanții puternici din fructe de pădure cu reducerea leziunilor hepatice. Antioxidanții pot ajuta, de asemenea, la încetinirea creșterii celulelor hepatice canceroase. Studiile pe oameni lipsesc încă, așa că nu există încă o dovadă definitivă a acestor asocieri. Cercetările sunt în curs de desfășurare.

3. Struguri

Ca și fructele de pădure, strugurii conțin fibre și antioxidanți. În mod specific, strugurii conțin un antioxidant numit resveratrol, care poate ajuta la prevenirea deteriorării suplimentare a ficatului la persoanele cu boala ficatului gras non-alcoolic. Studiile arată că persoanele care suferă de această boală și iau suplimente de resveratrol făcute din extract de struguri pot avea mai puțină inflamație. Stresul oxidativ este implicat în progresia bolii, dar antioxidanții din alimente și suplimente pot ajuta la combaterea acestui proces.

4. Nuci

Cu o abundență de grăsimi nesaturate sănătoase, nucile sunt un bun adaos la dieta dumneavoastră. Mai exact, un studiu recent a constatat că includerea a 28 de grame de nuci într-o dietă mediteraneană zilnică poate reduce riscul de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic. Un alt studiu a arătat că dietele cu un aport mai mare de nuci sunt asociate cu un risc mai mic de a face boala, în special la bărbați.

5. Fasole

Fundația Americană pentru Ficat recomandă reducerea grăsimilor saturate și a cărnii roșii din dieta dumneavoastră. O modalitate excelentă de a face acest lucru este să înlocuiți ocazional carnea roșie cu fasole, linte și năut. Aceste leguminoase au un conținut scăzut de grăsimi saturate și sunt o sursă de fibre, ceea ce reprezintă o combinație reușită care protejează sănătatea ficatului.

6. Pește gras

Peștele gras , cum ar fi somonul și păstrăvul, este o sursă bună de grăsimi omega-3. Boala ficatului gras non-alcoolic este asociată cu dietele care sunt prea bogate în grăsimi omega-6 și prea sărace în grăsimi omega-3, așa că un consum mai mare de pește gras poate ajuta la ajustarea acestui echilibru.

7. Cafea

Cafeaua este bună pentru sănătatea ficatului, dar funcționează cel mai bine atunci când nu adăugați o tonă de zahăr, deoarece excesul de zahăr este rău pentru ficat. Cafeaua are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, iar atât cafeaua decofeinizată, cât și cea cu cofeină par a fi benefice. Studiile arată că terpenele (compușii organici) din cafea pot ajuta la acțiuni de detoxifiere, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu fibroză hepatică și ciroză.

8. Ceai

Ceaiul, în special ceaiul verde, conține compuși bioactivi care au efecte antioxidante și antiinflamatorii. Studiile arată că acești compuși, inclusiv catechinele, pot contribui, de asemenea, la scăderea riscului de boală a ficatului gras non-alcoolic. Catechinele (antioxidanți) din ceaiul verde pot ajuta, de asemenea, la prevenirea cancerului de ficat. Și, deși ceaiul verde este sănătos, trebuie remarcat faptul că suplimentele de ceai verde, atunci când sunt luate în exces, pot afecta ficatul.

Cum vă puteți menține ficatul sănătos?

Pe lângă această listă de alimente și băuturi de care să te bucuri mai des, este important să te concentrezi și pe alimentele pe care să le limitezi. Dietele bogate în zahăr adăugat, grăsimi și sare îmbolnăvesc ficatul. Cel mai bun remediu este să reduceți consumul de alimente procesate și rapide, în timp ce vă bucurați de mai multe fructe, legume, fasole și cereale integrale.

Alcoolul este, de asemenea, un factor care contribuie la problemele hepatice. Dacă nu beți alcool, nu începeți. Dacă beți, limitați-vă la cel mult un pahar pe zi pentru femei sau două pahare pe zi pentru bărbați. Și beți multă apă. Aceasta vă ajută ficatul să funcționeze corect și previne deshidratarea.

Sursa foto: 
www.healthifyme.com
La Inceput