Care sunt alimentele permise și cele care trebuie evitate în pancreatită

O dietă prietenoasă cu pancreasul este bogată în proteine din carne slabă și săracă în grăsimi animale și zaharuri simple.

Ar trebui să mâncați din belșug:

  • Legume
  • Fructe
  • Cereale integrale
  • Fasole, linte
  • Lactate cu conținut scăzut de grăsime sau fără grăsime (lapte de migdale sau de in).

Alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi:

  • Legumele cu frunze închise la culoare
  • Fructele de pădure roșii, afinele
  • Cartofii dulci
  • Strugurii
  •  Morcovii
  •  Nucile
  •  Rodiile

Consumați cu moderație: avocado, ulei de măsline, pește gras, nuci și semințe.

Dieta mediteraneană este o opțiune bună pentru tine dacă te recuperezi după o pancreatită acută ușoară. Puteți găsi rețete sănătoase în cartea de bucate a National Pancreas Foundation.

De ce sunt utile aceste alimente?

Concentrându-vă pe legume, fructe și cereale integrale, limitați aportul de colesterol și creșteți aportul de fibre. Acest lucru vă reduce riscul de a dezvolta calculi biliari sau trigliceride ridicate, care se numără printre principalele cauze ale pancreatitei acute. Antioxidanții combat radicalii liberi din corpul tău, ajutând la reducerea inflamației.

Alimentele care trebuie evitate în pancreatită

Ori de câte ori este posibil, stați departe de alimentele prăjite sau pline de grăsimi, precum și de alimentele care sunt bogate în zahăr.

Asigurați-vă că limitați:

  • Carnea roșie
  • Organele
  • Cartofi prăjiți, chipsuri de cartofi
  • Maioneză
  • Margarină, unt
  • Lactate cu grăsime integral
  • Produse de patisserie
  • Băuturi zaharoase

De ce sunt dăunătoare aceste alimente?

Pancreasul dumneavoastră procesează cea mai mare parte a grăsimilor pe care le consumați. Așadar, cu cât mănânci mai mult, cu atât pancreasul tău lucrează mai mult.

Alimentele bogate în grăsimi și zaharurile simple cresc, de asemenea, nivelul trigliceridelor. Acest lucru sporește cantitatea de grăsime din sângele dumneavoastră și vă crește riscul de pancreatită acută. Cercetările arată, de asemenea, că carnea procesată și carnea roșie cresc riscul de cancer pancreatic.

Recuperarea datorită dietei potrivite

Dacă ați suferit un episod de pancreatită acută, vă puteți ajuta să vă recuperați mai repede cu ajutorul unor modificări ale dietei și ale stilului de viață.

Încercați aceste sfaturi:

  • Mâncați 6 până la 8 mese mici pe zi. Este mai ușor pentru pancreasul dumneavoastră
  • Luați o multivitamină pentru a reface vitaminele A, D, E, K, B12, B12, zinc și acid folic
  • Limitați consumul total de grăsimi la mai puțin de 30 de grame pe zi
  • Eliminați grăsimile saturate
  • Evitați alcoolul
  • Nu fumați (sau faceți tot posibilul să vă lăsați de fumat)
  • Rămâneți hidratat

Controlul dietei este o modalitate eficientă de a vă proteja pancreasul.

Sursa foto: 
www.iafaforallergy.com
Sursa: 

health.clevelandclinic.org

La Inceput