De ce este recomandat să bei apă la prima oră a dimineții

Apa este un nutrient esențial, ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră nu poate produce suficient pentru a-și satisface singur nevoile de bază. Trebuie să o obțineți din surse externe (adică alimente și băuturi hidratante) pentru a vă menține sănătoși.

De asemenea, organismul are nevoie de apă pentru a lubrifia articulațiile, a regla temperatura corpului, a transporta nutrienții și a excreta deșeurile prin urină și transpirație, pentru a numi doar câteva funcții biologice care se bazează în mare măsură pe o hidratare adecvată.

Unii factori - cum ar fi exercițiile fizice, vremea caldă sau anumite medicamente vă pot face să pierdeți lichide mai repede. Dar, indiferent de nevoile dumneavoastră specifice de apă, un lucru este sigur: trebuie să beți apă în fiecare zi.

Atunci când dormiți, nu este posibil să continuați să beți apă, iar corpul dumneavoastră va continua să folosească  și să piardă  lichide pe parcursul nopții fără a primi o reumplere. În acest sens, consumul de apă atunci când vă treziți prima dată dimineața poate oferi cu siguranță unele avantaje sănătoase.

Hidratarea de dimineață este bună pentru tine, dar nu absolut necesară

Deși acest obicei este cu siguranță sănătos, nu este un factor definitoriu pentru o bună hidratare și sănătate. Cel mai important lucru de reținut este că trebuie să bei apă în general.

Este foarte bine să beți apă atunci când vă treziți prima dată și înainte de a mânca, dar nu este rău nici să așteptați. Dacă vă face să vă simțiți bine și observați personal beneficiile, este minunat.

Dacă doriți să începeți să încercați hidratarea de dimineață, iată câteva beneficii comune pentru sănătate asociate cu aceasta.

Principalele beneficii ale consumului de apă după trezire

1. Te rehidratează după o noapte fără apă

Din moment ce nu poți sorbi în timp ce dormi, corpul tău este în mod natural într-o stare de deshidratare dimineața.

Astfel, consumul de apă la trezire poate fi de ajutor, și probabil că oricum te vei simți puțin însetat când sună alarma. Potrivit doctorilor, consumul de apă atunci când vă treziți reface lichidul pierdut, inclusiv lichidele pe care s-ar putea să le fi pierdut în timpul nopții.

Acest lucru este valabil mai ales dacă dormiți cu gura deschisă sau într-o cameră caldă, și cu atât mai mult dacă ați băut alcool (un diuretic natural) în noaptea precedent.

2. Îți crește nivelul de energie

Mulți oameni consideră că începerea zilei prin consumul de apă rece îi ajută să se trezească. La urma urmei, deshidratarea (care, din nou, apare în mod natural atunci când dormi) te poate face să fii obosit și amețit, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină.

Reaprovizionarea cu un pahar de apă la prima oră a dimineții poate ajuta la prevenirea acestui lucru prin declanșarea procesului de rehidratare, asigurându-se că țesuturile și organelle dumneavoastră primesc fluidele de care au nevoie cât mai repede.

3. Stimulează performanța mentală

În mod similar, poate ajuta la maximizarea acuitatea și productivitatea ta mentală pe parcursul zilei. Medcii susțin că deshidratarea este, de asemenea, legată de ceața cerebrală și de durerile de cap. A bea un pahar de apă este o modalitate excelentă de a stimula performanța mentală la prima oră. Chiar și o deshidratare ușoară este legată de unele pierderi de memorie pe termen scurt și de concentrare, așa că, dacă vrei să te simți mai bine, bea acel pahar de apă.

4. Îți stimulează metabolismul

Indiferent de momentul din zi, consumul de apă îți poate pune în mișcare metabolismul. Mai exact, apa rece declanșează corpul tău să pornească un mecanism numit termogeneză activată de frig, spun uni medici.

Acest lucru înseamnă că organismul tău încălzește apa pornind metabolismul, cu până la 30%, timp de aproximativ o oră. Dar, din moment ce termogeneza indusă de frig nu este specifică timpului, nu trebuie neapărat să o faceți înainte de a mânca dimineața, deși este cu siguranță o opțiune dacă doriți să vă porniți metabolismul imediat ce vă treziți.

5. Favorizează digestia

Potrivit specialiștilor, consumul de apă este esențial pentru o digestie sănătoasă. De exemplu, a rămâne hidratat este util pentru a ușura constipația, un efect secundar comun al deshidratării.

Apa caldă (în special) are potențialul de a descompune alimentele pe care le-ați mâncat într-un ritm mai rapid decât apa rece. Prin urmare, dacă sunteți predispus la constipație, consumul de apă atunci când vă treziți poate da startul procesului de rehidratare și poate pune lucrurile în mișcare mai repede.

6. Încetinește senzația de foame

Dacă nu sunteți adepții unui mic dejun copios, dacă nu aveți timp să mâncați sau dacă vă dați seama că vă e foame și după ce ați luat micul dejun, poate fi de ajutor să beți apă dimineața, pe stomacul gol.

După cum notează un studiu din 2018, consumul de apă pe parcursul dimineții poate potoli senzația de foame, ceea ce ar putea ușura un stomac morocănos până când sunteți în stare să mâncați (desigur, dacă trebuie să mâncați, mâncați). Este foarte frecvent să confundați senzația de sete cu senzația de foame, așa că menținerea hidratării vă poate reduce nevoia de a lua o gustare sau de a mânca în exces, atunci când nu vă este de fapt foame.

Sfaturi pentru hidratarea de dimineață

Concluzia este că nu există „reguli” stricte pentru a bea apă dimineața pe stomacul gol. Dar dacă doriți să încercați această metodă de hidratare, există avantaje dacă o abordați într-un anumit mod.

De exemplu, dacă vă bucurați de mai multe cești de cafea sau ceai cu cofeină dimineața, poate fi util să beți apă înainte și, de asemenea, după ce le consumați, deoarece o cantitate mare de cofeină poate fi un diuretic natural.

 În ceea ce privește temperatura apei, atât apa rece, cât și cea caldă au propriile beneficii.

 Apa rece poate stimula metabolismul și vă poate împiedica organismul să se supraîncălzească, în timp ce apa caldă poate ajuta digestia și ușura constipația. Mergeți cu temperatura apei pe care o preferați mai mult și care se simte cel mai bine pentru corpul dumneavoastră.

Dar, în cele din urmă, încercați să nu vă gândiți prea mult la asta. Să bei apă la prima oră dimineața este bun pentru tine, dar nu este nevoie să te forțezi să o faci dacă nu vrei asta.

Dacă vrei sau trebuie să aștepți un pic, este în regulă și asta, important este ca la sfârșitul zilei să rămâi hidratat.

Sursa foto: 
metro.co.uk
La Inceput