Laptele de vaci – un nou studiu asociază consumul acestuia cu riscul apariției cancerului mamar

Un produs consumat pe larg în bucătăria autohtonă, laptele este, în același timp, și un produs destul de controversat. Un studiu recent, efectuat de savanții de la Universitatea de Sănătate Loma Linda din SUA (Loma Linda University Health) afirmă că laptele de vaci, consumat de femei, mărește riscul apariției cancerului de sân (mamar).

„Produsele lactate, soia și riscul cancerului de sân”, articol publicat în revista International Journal of Epidemiology, a depistat că și consumul unei cantități moderate de lapte zilnic poate mări riscul apariției cancerului de sân la femei cu până la 80%, în funcție de cantitatea laptelui consumat.

Primul autor al studiului, Gary E. Fraser, a afirmat că studiul observațional a livrat „argumente puternice că atât consumul laptelui de vaci, cât și alți factori care relaționează cu consumul laptelui de vaci sunt cauza apariției cancerului de sân la femei”.

„Consumul a cel puțin 1/3  sau ¼ de cană de lapte de vaci zilnic a fost asociat cu creșterea riscului de cancer de sân cu 30%”, a afirmat Fraser. „Consumul unui pahar de lapte pe zi ridică acest risc la 50%, iar două sau trei pahare zilnic – cu 70-80%”, a mai adăugat acesta.

Recomandarea nutrițională valabilă pentru populația din SUA este de a consuma 3 pahare de lapte pe zi. „Datele obținute în acest studiu atenționează populația să revadă recomandările și să le trateze cu precauție”, a adăugat expertul.

În studiu a fost analizat meniul zilnic a aproximativ 53.000 de femei din America de Nord, care au fost inițial sănătoase și nu au prezentat semne de cancer. Ulterior, acestea au fost urmărite timp de 8 ani. Alimentația acestora a fost apreciată conform chestionarelor alimentare, repetate o dată în 24 de ore, și a chestionarelor de bază, ce au conținut întrebări referitoare la date demografice, istoria familială a cancerului de sân, activitatea fizică, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, screeningul cancerului de sân și istoria reproductivă și ginecologică.

La sfârșitul perioadei de studiu, au fost atestate 1057 de cazuri noi de cancer de sân. Nu au fost atestate asocieri clare între produsele de soia și cancerul de sân, atunci când au fost studiate aparte. Comparat cu consumul scăzut de lapte sau absența laptelui în meniu, consumul mare de lapte și de produse din lapte a fost asociat cu un risc mai mare pentru cancerul de sân, independent de aportul de soia.

Fraiser a menționat că rezultatele au avut o variație minimă, atunci când a fost comparat laptele integral cu cel degresat. De asemenea, nu au fost depistate asocieri cu iaurtul sau cașcavalul.

„Totuși, menționează cercetătorul, produsele lactate, în special laptele, au fost asociate cu un risc sporit de cancer mamar, iar datele prezic diminuarea acestor indicatori atunci când laptele de vaci se înlocuiește cu alternativa acestuia, laptele din soia. Astfel, alternativele vegetale ale laptelui de vaci pot fi opțiunea mai potrivită pentru populație”.

Efectul îngrijorător al laptelui și lactatelor asupra sănătății este confirmat și de un raport recent, care a sugerat că veganii, dar nu lacto-ovo-vegetarienii, suferă mai rar de cancer de sân, comparativ cu cei care nu sunt vegani.

Fraser a relatat că un posibil motiv al asocierii dintre cancerul de sân și consumul de lactate poate fi conținutul hormonilor sexuali din lapte, pentru că vacile alăptează, iar foarte frecvent, 75% dintre vacile mulse sunt însărcinate. Cancerul de sâni la femei este un cancer indus hormonal. De asemenea, consumul lactatelor și al altor produse de origine animalieră, conform unor studii, este de asemenea asociată cu un nivel mărit a unor factori hormonali, asociați cu apariția cancerului.

„Consumul de lapte are, bineînțeles, și unele beneficii nutriționale, a afirmat Fraser, însă acestea trebuie bine cântărite în fața altor posibilități, mai puțin utile pentru sănătate. Astfel, acest studiu sugerează o necesitate urgentă pentru alte studii medicale asociate”.

Sursa foto: 
web24.news
Sursa: 

medicalxpress.com

La Inceput