Chimioterapia – ce este, când este indicată, la ce efecte să te aștepți și unde o poți efectua în Moldova

Chimioterapia reprezintă un tratament medicamentos care implică utilizarea substanțelor chimice puternice pentru a distruge celulele ce se dezvoltă rapid în corp. Cel mai frecvent acest tratament este aplicat pentru tratamentul cancerului, pentru că celulele cancerigene se multiplică cel mai rapid în corp. Află în continuare ce presupune chimioterapia, cum se efectuează, când este indicată, la ce efecte, inclusiv adverse, să te aștepți și unde o poți efectua în Moldova.

Ce este chimioterapia?

Potrivit Ghidului pacientului oncologic supus tratamentului chimioterapic, această procedură reprezintă un tip de tratament al cancerului care utilizează diverse medicamente cu administrare orală, subcutanată, intramusculară, intravenoasă sau în perfuzie pentru a distruge celulele canceroase ale tumorii primare şi ale leziunilor secundare la distanţă (metastaze).

Odată administrate, medicamentele acționează prin stoparea și încetinirea creșterii celulare sau distrugerea celulelor tumorale. În același timp, acestea acționează și asupra celulelor sănătoase cu creștere rapidă, cum ar fi cele sanguine (leucocite, trombocite, eritrocite), celule de la nivelul mucoasei digestive sau a rădăcinii părului, provocând astfel o serie de reacţii adverse, în general reversibile, după încheierea tratamentului.

Când este indicată chimioterapia?

Chimioterapia este indicată în tratamentul pacienților cu cancer în mai multe scopuri:

- Pentru a trata cancerul fără aplicarea altui tip de tratament, inclusiv în calitate de tratament primar.

- După alte tipuri de tratament, pentru a nimici celulele tumorale ascunse. Este cazul tratamentului chirurgical, după care se aplică chimioterapia în calitate de terapie adjuvantă.

- În cazul pregătirii pentru alte tipuri de tratament. Chimioterapia poate fi utilizată pentru a micșora dimensiunile unei tumori, astfel încât alte tratamente, asemeni  radioterapiei sau intervenției chirurgicale să fie aplicate. În acest caz chimioterapia este denumită  „terapie neo-adjuvantă”.

- Pentru a ușura semnele și simptomele bolii. Chimioterapia poate contribui la ușurarea stării pacientului, fiind denumită în acest caz „chimioterapie paliativă”.

Pe lângă cancer, chimioterapia poate fi indicată și în alte cazuri:

- Boli ale măduvei osoase. Bolile care afectează măduva osoasă și celulele sângelui pot fi tratate prin intermediul transplantului măduvei osoase, procedură cunoscută drept transplant al celulelor stem. Chimioterapia este aplicată frecvent pentru pregătirea pacientului pentru procedura de transplant al măduvei osoase.

- Tulburări ale sistemului imunitar. Doze mici ale medicamentelor chimioterapetice pot ajuta la controlul unui sistem imun hiperactiv în cazul unor boli, precum lupusul eritematos și artrita reumatoidă.

Care sunt riscurile chimioterapiei?

Efectele adverse ale preparatelor utilizate pe parcursul chimioterapiei pot fi semnificative. Fiecare medicament își are efectele adverse proprii și nu orice preparat provoacă toate efectele descrise. Pentru mai multe informații la acest capitol, discută cu medicul tău.

Cele mai frecvente efecte adverse ale chimioterapiei sunt:

- Greața, voma și diareea;

- Pierderea părului;

- Pierderea poftei de mâncare;

- Oboseala;

- Febra;

- Afte în cavitatea bucală;

- Dureri;

- Constipații;

- Sângerări.

Majoritatea acestor efecte adverse pot fi prevenite sau tratate și dispar odată cu sistarea tratamentului.

Efectele de lungă durată și efectele secundare ale chimioterapiei

În unele cazuri preparatele medicamentoase utilizate pe parcursul chimioterapiei pot provoca efecte adverse ce nu sunt evidente imediat, ci se pot manifesta după luni sau chiar ani de la sistarea tratamentului. Efectele adverse tardive variază în funcție de preparatul medicamentos aplicat și pot include:

- Lezarea țesutului pulmonar;

- Afectarea sistemului cardiovascular;

- Infertilitate;

- Probleme renale;

- Leziuni ale nervilor (neuropatia periferică);

- Riscul unui cancer secundar.

Discută cu medicul tău dacă ai riscul să dezvolți unele dintre efectele secundare sau tardive descrise mai sus. De asemenea, află și ce semne și simptome pot indica la apariția unei asemenea probleme.

Cum se efectuează chimioterapia?

Pe parcursul chimioterapiei medicamentele pot fi administrate prin mai multe căi:

- Intramuscular (în mușchi), intravenos (în venă) sau intra-arterial (direct în arterele care irigă zona tumorală);

- Perfuzii medicamentoase – pe parcursul chimioterapiei medicamentele pot fi administrate sub formă de perfuzii intravenoase;

- Pastile – unele medicamente pot fi administrate sub forma comprimatelor sau a capsulelor;

- Creme și geluri – unele preparate pot fi aplicate pe suprafața pielii sub formă de creme sau geluri pentru a trata anumite tipuri de cancer;

- Administrarea subcutanată, sub piele;

- Administrarea directă în anumite zone ale corpului – direct în abdomen (chimioterapie intraperitoneală), sau sistemul nervos central (chimioterapie intratecală) su în vezica urinară prin uretră (chimioterapie intravezicală).

Cât durează o serie de tratament?

O serie (cură) de tratament poate dura un număr variabil de zile în funcție de protocol (de la 1-2 zile până la 28 consecutiv). Frecvența seriilor depinde, de asemenea, de protocolul aplicat și de toleranța pacientului față de acesta. Cel mai frecvent este vorba de 21,28 sau 48 de zile. În unele cazuri pot fi și 14 zile de diferență, iar în altele – intervale mai îndelungate pentru a ajuta organismul să se recupereze după preparatele chimice administrate.

Cine prescrie chimioterapia și unde o poți efectua în Moldova?

Chimioterapia este recomandată și se efectuează la indicația medicului oncolog – chimioterapeut, care colaborează cu ceilalți membri ai echipei multidisciplinare pentru stabilirea planului general de tratament, cu toate etapele sale și tipurile de tratament ce vor fi aplicate.

În Moldova, chimioterapia se efectuează în cadrul:

- Spitalului – secțiile de chimioterapie 1,2 sau 3 ale IMSP Institutul Oncologic sau IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălţi şi Tiraspol, pacientul fiind internat pentru un termen stabilit în protocol.

- Staționarului –  în Staţionarul de zi al Centrului Consultativ Diagnostic IMSP Institutul Oncologic (policlininica), în regim de ambulatoriu.

Indiferent de locaţie, medicaţia este prescrisă de chimioterapeut şi administrată de asistenţii specializaţi. În cazul pastilelor sau a capsulelor există şi posibilitatea administrării tratamentului specific de către pacient la domiciliu.

 Indiferent de locul în care se administrează chimioterapia, medicul oncolog va monitoriza întreg procesul, inclusiv efectele adverse ce pot apare pe parcurs.

Cum poți înțelege că procedura de chimioterapie este eficientă?

Spre deosebire de tratamentele pentru alte afecţiuni, rezultatele chimioterapiei se pot aprecia numai printr-un set complex de analize şi investigaţii de laborator care se efectuează la intervale bine definite de timp (obiectivizarea răspunsului la tratament se face la 2-4 cure de chimioterapie) de către specialistul chimioterapeut. Evitați interpretările proprii sau cele efectuate de persoanele necalificate, întrucât acestea sunt adesea eronate.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
newscientist.com
Sursa: 

mayoclinic.org

La Inceput