Cine dintre bărbați riscă să facă un cancer de prostată, la un moment dat în viață

Cancerul de prostată este un tip comun de cancer la bărbați, dar se poate trata, dacă este identificat în stadiile incipiente. Acesta începe în glanda prostatică, care se află între penis și vezică urinară.

Prostata are diverse funcții. Acestea includ producerea de lichid care hrănește și transportă spermatozoizii, secretând antigenul specific prostatic (PSA), o proteină care ajută sperma să își păstreze starea lichidă și ajută la controlul urinei.

Aproximativ 1 din 8 bărbați va primi un diagnostic de cancer de prostată la un moment dat în viață. Cu toate acestea, doar 1 din 41 dintre aceștia vor muri din cauza acestei maladii. Acest lucru se datorează faptului că tratamentul este eficient, mai ales în stadiile incipiente. Screening-ul de rutină le permite medicilor să detecteze multe cazuri de cancer de prostată înainte de a se răspândi.

Semne și simptome

Adesea, nu există simptome în stadiile incipiente ale cancerului de prostată, dar screening-ul poate depista modificări care pot indica acest tip de cancer. Screening-ul implică un test care măsoară nivelurile de PSA din sânge (antigen specific prostic). Nivelurile ridicate sugerează că poate fi prezent cancerul.

Bărbații care prezintă simptome pot observa:

-dificultăți de a începe și de a menține urinarea

-o nevoie frecventă de a urina, mai ales noaptea

-un flux slab de urină

-sânge în urină sau spermă

-urinare sau ejaculare dureroasă

-durere la spate, șolduri sau pelvis

Simptome avansate

Persoanele cu cancer de prostată avansat pot, de asemenea, să nu prezinte simptome. Semnele potențiale vor depinde de dimensiunea cancerului și de unde s-a răspândit în organism. Pe lângă cele de mai sus, cancerul de prostată avansat poate implica următoarele simptome:

-dureri osoase

-pierdere inexplicabilă în greutate

-oboseală

Tratament

Tratamentul va depinde de stadiul cancerului, printre alți factori, cum ar fi scorul Gleason(gradul tumorii) și nivelurile de PSA. De asemenea, este de remarcat faptul că multe opțiuni de tratament pot fi aplicate, indiferent de stadiul cancerului.

Cancer de prostată în stadiu incipient

Dacă acest cancer este descoperit în stadiul incipient și este localizat, medicul poate recomanda:

Aşteptare sau monitorizare

Medicul poate verifica nivelurile sanguine de PSA în mod regulat, dar nu ia măsuri imediate. Cancerul de prostată crește lent, iar riscul de reacții adverse ale tratamentului pot depăși nevoia unui tratament imediat.

Intervenție chirurgicală

Un chirurg poate efectua o prostatectomie radicală pentru a îndepărta tumora. Pe lângă îndepărtarea prostatei, procedura poate implica și îndepărtarea țesutului din jur, a veziculelor seminale și a ganglionilor limfatici din apropiere. Un medic poate efectua această procedură folosind fie chirurgia laparoscopică deschisă, fie asistată de robot.

Terapie cu radiații

Aceasta folosește radiațiile pentru a ucide celulele canceroase sau pentru a le împiedica să crească. Opțiunile pentru cancerul de prostată în stadiu incipient pot include:

Radioterapia externă: Această metodă folosește un aparat amplasat în afara corpului pentru a trimite radiații către celulele canceroase. Radioterapia conformală este un tip de radiație externă care utilizează un computer pentru a ajuta la ghidarea și țintirea unei zone specifice, minimizând riscul pentru țesutul sănătos și permițând unei doze mari de radiații să ajungă la tumora de prostată.

Radioterapia internă: Cunoscută și sub denumirea de brahiterapie, această metodă utilizează semințe radioactive pe care un medic le implantează în apropierea prostatei. Un chirurg folosește scanări imagistice, cum ar fi ultrasunetele sau tomografia computerizată pentru a ajuta la ghidarea plasării substanței radioactive.

Tratamentul va depinde de diverși factori. Un medic va discuta cea mai bună opțiune pentru fiecare persoană.

Cancer avansat de prostată

Pe măsură ce cancerul crește, acesta se poate răspândi în tot corpul. Dacă se răspândește sau dacă revine după remisie, opțiunile de tratament se vor schimba.

Opțiunile pot include:

Chimioterapia: această opțiune folosește medicamente pentru a ajuta la oprirea creșterii celulelor canceroase. Deși poate ucide celulele canceroase din jurul corpului, chimioterapia poate provoca efecte adverse.

Terapia hormonală: androgenii sunt hormoni masculini. Principalii androgeni sunt testosteronul și dihidrotestosteronul. Blocarea sau reducerea acestor hormoni pare să oprească sau să întârzie creșterea celulelor canceroase. O opțiune este să suferiți o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta testiculele, care produc majoritatea hormonilor organismului. Diferite medicamente pot ajuta, de asemenea.

Imunoterapia: Această metodă folosește sistemul imunitar al unei persoane pentru a ajuta la combaterea cancerului. Oamenii de știință pot folosi substanțele pe care le produce organismul sau le pot crea într-un laborator pentru a ajuta la stimularea sau restabilirea apărării naturale a organismului împotriva cancerului.

Terapie țintită: Această metodă utilizează medicamente sau alte substanțe, care identifică și atacă anumite celule canceroase.

Efecte asupra fertilităţii

Glanda prostatică joacă un rol important în reproducerea sexuală. Cancerul de prostată și multe dintre tratamentele sale afectează fertilitatea în mai multe moduri.

De exemplu, intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea fie a prostatei, fie a testiculelor va afecta producția de spermă și fertilitatea. De asemenea, radioterapia poate afecta țesutul prostatic, dăunând spermatozoizilor și reducând cantitatea de material seminal pentru transportul acestuia. Tratamentul hormonal poate afecta și fertilitatea.

Cu toate acestea, unele opțiuni pentru păstrarea acestor funcții includ stocarea spermei înainte de operație sau extragerea spermei direct din testicule pentru inseminare artificială.

Nu există nicio garanție că fertilitatea va rămâne intactă după tratamentul pentru cancerul de prostată. Oricine ar dori să aibă copii după tratament ar trebui să discute despre opțiunile de fertilitate cu medicul lor, atunci când își elaborează planul de tratament.

Cauze

Cercetătorii nu sunt siguri în privința cauzei exacte a cancerului de prostată. Se dezvoltă atunci când apar modificări specifice, de obicei, în celulele glandulare. Când celulele glandei prostatei par anormale, un medic se poate referi la aceste modificări ca neoplazie intraepitelială de prostată (PIN). Aproape 50% dintre toți bărbații cu vârsta peste 50 de ani au PIN.

La început, schimbările vor fi lente, iar celulele nu vor fi canceroase. Cu toate acestea, pot deveni canceroase cu timpul. Celulele canceroase pot fi de grad înalt sau scăzut. Celulele de grad înalt sunt mai susceptibile de a crește și de a se răspândi, în timp ce celulele de grad scăzut nu sunt susceptibile de a crește și nu sunt un motiv de îngrijorare.

Factori de risc

Deși medicii nu știu exact de ce apare cancerul de prostată, următorii factori de risc îl pot face mai probabil:

Vârsta: Riscul de cancer de prostată crește după vârsta de 50 de ani, dar este rar înainte de 45 de ani.

Rasa sau etnia: afecțiunea este mai frecventă la persoanele de culoare decât la persoanele albe. Asiaticii și hispanicii au un risc mai mic decât oamenii de culoare sau albii.

Istoric familial: o persoană cu o rudă apropiată care are antecedente de cancer de prostată are un risc mai mare de a-l dezvolta.

Factori genetici: caracteristicile moștenite, inclusiv modificări ale genelor BRCA1 și BRCA2, pot crește riscul. Mutațiile acestor gene cresc, de asemenea, riscul de cancer de sân. Bărbații născuți cu sindromul Lynch au, de asemenea, un risc mai mare de cancer de prostată și alte tipuri de cancer.

Dieta: Unele dovezi sugerează că dietele bogate în grăsimi pot crește riscul de cancer de prostată.

Alți factori posibili

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma implicarea lor, alți factori care pot influența riscul de cancer de prostată includ:

-obezitatea

-fumatul

-consumul de alcool

-expunerea la substanțe chimice

-inflamația prostatei

-infecții cu transmitere sexuală

-operație de vasectomie

Etape

Etapele descriu, de obicei, cât de multe celule cancerigene sunt prezente în organism și cât de grav este. Cunoașterea stadiului cancerului de prostată poate ajuta o persoană să înțeleagă la ce să se aștepte și va lua deciziile necesare cu privire la tratament.

Etapizarea cancerului este complexă și ține cont de mulți factori diferiți. De obicei, cu cât numărul este mai mic, cu atât cancerul este mai puțin răspândit. Etapele pot include:

Etapa I: Cancerul este prezent doar în glanda prostatică.

Etapa II: Cancerul nu s-a răspândit încă de la prostată, dar o persoană va avea un nivel mai ridicat de PSA.

Etapa III: cancerul s-ar putea să se fi răspândit la țesuturile din apropiere.

Etapa IV: Cancerul s-ar putea să se fi răspândit în părți îndepărtate ale corpului.

Diagnostic

Dacă o persoană are simptome care pot indica cancer de prostată, probabil că un medic va întreba despre simptome, despre istoricul personal și medical, îi va indica un test de sânge pentru a evalua nivelul PSA, un test de urină pentru a căuta alți biomarkeri, dar și un examen fizic, care poate include un examen rectal digital (DRE). În timpul unui DRE, medicul va verifica manual, cu degetul, orice anomalie a prostatei.

 

Sursa foto: 
Fortius medical
Sursa: 

Healthline.com

La Inceput