Leucemia – ce este, de ce apare, cum poate fi diagnosticată și tratată

Leucemia, sau cancerul sângelui, este o maladie ce afectează anual, pentru prima dată, la nivel global, peste 300 de mii de persoane. Deși afectează cel mai frecvent persoane trecute de 55 de ani, poate apare și în cazul celor de până la 15 ani. Progresul acesteia poate fi atât acut, cu simptome ce debutează și evoluează rapid, cât și cronic, cu manifestări ce apar și se înrăutățesc odată cu trecerea timpului. Află în continuare ce este mai exact leucemia, de ce apare, care sunt factorii de risc ai apariției, dar și cum poate fi diagnosticată și tratată aceasta.

Ce este leucemia?

După cum am menționat anterior, leucemia este cancerul sângelui. În sângele uman pot fi găsite trei categorii de celule – roșii (eritrocite), albe (leucocite) și trombocitele. Leucemia se referă la celulele albe, sau leucocite.

Leucocitele sunt componentele vitale ale sistemului imun. Acestea protejează corpul de invazia bacteriilor, virusurilor, fungilor și a celulelor anormale sau a substanțelor străine. În cazul leucemiei, leucocitele nu mai funcționează în mod normal. De asemenea, acestea se pot divide prea rapid, devenind mai numeroase decât celulele normale.

Leucocitele sunt produse în cea mai mare parte în măduva osoasă, deși o cantitate a acestora se poate naște în nodulii limfatici, splină și timus. Odată formate, leucocitele circulă prin corp în sânge și limfă (lichidul care circulă în sistemul limfatic), concentrându-se în nodulii limfatici și splină.

Care sunt factorii de risc pentru apariția leucemiei?

Cauza apariției leucemiei nu este cunoscută. Totuși, câțiva factori de risc au fost identificați. Printre aceștia se numără:

- Istoric familial de leucemie;

- Fumatul, care mărește riscul dezvoltării leucemiei mieloide acute;

- Boli genetice, asemenea sindromului Down;

- Boli ale sângelui, asemeni sindromului mielodisplastic, denumit uneori și „preleucemie”;

- Tratament împotriva cancerului cu chemoterapie sau radiație;

- Expunerea la un nivel înalt de radiații;

- Expunerea la substanțe chimice, precum benzenul.

Ce tipuri de leucemie există?

Debutul leucemiei poate fi acut (brusc, rapid) sau cronic (lent, evolutiv). În cazul leucemiei acute celulele de cancer se multiplică rapid , pe când în cea cronică boala evoluează lent, primele simptome fiind foarte șterse.

De asemenea, leucemia este clasificată în funcție de tipurile celulelor afectate. Leucemia ce implică celulele mieloide este denumită leucemie mieloidă. Celulele mieloide sunt celule imature de sânge, din care se formează granulocite sau monocite. Leucemia care implică limfocitele este denumită leucemia limfocitară.

Există patru tipuri principale de leucemii:

- Leucemia limfocitară acută – afectează cel mai frecvent copiii. Supraviețuirea pe o durată de 5 ani este de 68,2%.

- Leucemia mieloidă acută – poate afecta atât copiii, cât și adulții. Aceasta este cea mai răspândită formă de leucemie, iar rata de supraviețuire pentru o perioadă de 5 ani este de 26,9%

- Leucemia limfocitară cronică – afectează cel mai frecvent persoanele trecute de 55 de ani și se întâlnește foarte rar la copii. Supraviețuirea pentru 5 ani este de 83,2%.

- Leucemia mieloidă cronică – afectează, de asemenea, cel mai frecvent copiii. Supraviețuirea în urma acestei afecțiuni este de aproape 70%.

Care sunt simptomele leucemiei?

Printre simptomele leucemiei se numără:

- Transpirația exagerată, în special în timpul nopții;

- Oboseala și slăbiciunile nu se atenuează odată cu odihna;

- Pierderea bruscă în greutate;

- Dureri și sensibilitate osoasă;

- Noduli limfatici inflamați – în special în regiunea gâtului și a axilei;

- Mărirea ficatului și a splinei;

- Pete roșii pe piele, denumite și peteșii;

- Sângerare bruscă;

- Febră și frisoane;

- Infecții frecvente.

De asemenea, leucemia poate cauza simptome generate de organele ce au fost infiltrate sau afectate de celulele cancerigene. De exemplu, dacă celulele migrează spre sistemul nervos, pot apare durerile de cap, confuzia, greața, voma, pierderea controlului asupra mușchilor sau convulsiile.

Celulele cancerigene în cazul leucemiei se pot dispersa în:

- Plămâni;

- Tractul gastrointestinal;

- Inimă;

- Rinichi;

- Testicule.

Cum poate fi diagnosticată leucemia?

Leucemia poate fi suspectată dacă sunt prezente unele simptome de îngrijorare sau unii factori de risc menționați anterior. Medicul va începe cu un examen fizic și cercetarea istoricului familial, însă pentru o diagnoză completă va fi nevoie de:

- Un șir de teste, printre care analiza generală a sângelui cu depistarea numărului de eritrocite, leucocite și trombocite din sânge. De asemenea, celulele vor fi privite la microscop și va fi depistată orice abatere de la forma acestora.  Poate fi efectuată și biopsia țesutului din ganglionii limfatici, măduva osoasă, ficat sau splină pentru a identifica tipul leucemiei și rata ei de evoluție.

Analiza evoluției bolii

Un șir de alte teste pot fi efectuate pentru a evalua progresia bolii:

- Citometria de flux care examinează ADN-ul celulelor canceroase și determină rata de creștere a acestora;

- Teste funcționale ale ficatului care depistează dacă celulele cancerigene afectează sau invadează ficatul;

- Puncția lombară – se efectuează prin inserția unui ac subțire între vertebrele din zona lombară și colectarea lichidului spinal pentru a observa dacă aceste celule s-au dispersat către sistemul nervos central.

- Teste de imagistică, precum radiografia cu raze X, ultrasonografia sau CT ajută medicii să observe orice modificări la nivelul altor organe.

Tratamentul leucemiei

Leucemia este de obicei tratată de un hematolog – oncolog. Aceștia sunt doctorii specializați în bolile sângelui și cancer. Deși intervențiile întreprinse de aceștia depind de stadiul bolii, procedurile sunt următoarele:

- Chemoterapia – utilizează medicamentele pentru a omorî celulele cancerigene. În funcție de stadiul bolii poți primi atât un singur medicament, cât și o combinație a acestora.

- Radioterapia – utilizează radiație de mare intensitate pentru a distruge celulele canceroase și a opri creșterea lor. Aceasta poate fi aplicată atât pe o singură zonă, cât și pe întreg corpul.

- Transplantarea celulelor stem – constă în înlocuirea măduvei osoase afectate cu una sănătoasă – fie cea proprie (transplant autolog), fie cu una străină (transplant alogen)

- Terapie biologică sau imună – utilizează tratamente care ajută sistemul imun să recunoască și să atace celulele de cancer.

Prognosticul bolii

Prognosticul bolii depinde de tipul de cancer și stadiul la care se află boala. Vârsta înaintată și antecedentele de boli de sânge pot avea un efect negativ asupra evoluției bolii. Rata supraviețuirii pentru toate tipurile de leucemie, potrivit datelor Institutului Național de Cancer din SUA este de 60,6%. Cu toate acestea, datele sunt generalizate după vârstă și stadiul bolii, iată de ce depistarea și intervenția rapidă sunt cea mai bună soluție.

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
healthline.com
Sursa: 

medscape.com, medicalnewstoday.com, healthline.com

La Inceput