Tipurile de cancer cu cele mai mari șanse de supraviețuire

Deși nu există încă un remediu pentru cancer, depistarea și tratarea bolii într-un stadiu incipient pot îmbunătăți semnificativ perspectiva unei persoane. Tipurile de cancer cu rate de supraviețuire mai mari de 5 ani sunt melanomul, limfomul Hodgkin și cancerul de sân, de prostată, testicular, cervical și tiroidian.

Cancerul este o boală care determină creșterea și multiplicarea necontrolată a celulelor atipice în anumite părți ale corpului. Procesul poate începe într-o parte a organismului și se poate răspândi în alte zone. Ca rezultat, cancerul poate avea un impact sever asupra țesuturilor și organelor înconjurătoare.

Tratamentul cu succes poate elimina toate semnele de cancer din corpul persoanei. Doctorii descriu acest lucru ca fiind în remisiune. Cu toate acestea, cancerul poate reveni, uneori, mulți ani mai târziu.

Tratarea cancerului ar însemna eradicarea completă a bolii fără ca aceasta să revină. Deși acest lucru se poate întâmpla în cazul unor oameni, deocamdată nu există un tratament specific pentru cancer. Există o mulțime de factori care influențează probabilitatea unui tratament reușit, inclusiv tipul de cancer.

Pentru a înțelege diferența din perspectiva tipurilor de cancer, cercetătorii folosesc adesea o statistică denumită rata de supraviețuire de 5 ani. Această cifră se referă la procentul de persoane care supraviețuiesc timp de 5 ani după diagnosticarea cancerului.

Rata de supraviețuire de 5 ani nu arată dacă tratamentul a eliminat toate semnele de cancer, ci este util pentru compararea severității relative ale diferitelor tipuri de cancer. Este important să ne amintim că mulți alți factori influențează supraviețuirea, cum ar fi cât de devreme doctorii depistează boala.

Pentru a oferi o estimare mai exactă a perspectivelor privind cancerul, medicii pot să se refere, de asemenea, la ratele de supraviețuire relativă de 5 ani. Acestea oferă posibilitate să fie comparate datele între cei care au făcut cancer cu cele din populația generală fără boală. Datele iau în considerare faptul că alți factori pot influența supraviețuirea.

În continuare puteți citi despre cele șapte tipuri de cancer care au cele mai mari rate de supraviețuire relativ de 5 ani. Aceste rate de supraviețuire sunt în primul rând pentru cancerele pe care medicii le-au diagnosticat într-o fază incipientă.

1. Cancerul de sân

Persoanele cu cancer de sân în stadiul 0 sau 1 au o rată de supraviețuire înaltă.

Rata de supraviețuire relativă de 5 ani pentru etapa 0 și 1 al cancerului de sân este de 99-100%. Prin urmare, persoanele cu acest tip de cancer în stadiu incipient sunt aproape 100% la fel de susceptibile de a supraviețui cel puțin 5 ani, ca și persoanele sănătoase.

Etapele descriu dimensiunea și localizarea tumorii. Etapa 0 se referă la creșterea celulelor anormale din țesutul mamar sau lobuli din sân. În acest stadiu, medicii nu consideră că este vorba de cancer, dar poate indica semne foarte timpurii de cancer.

În stadiul 1 al cancerului de sân sunt prezente tumori mici:

-sunt, de obicei, mai mici de 2 centimetri (cm)

-nu s-au răspândit într-o altă zonă a corpului

Medicii pot izola și trata aceste tipuri de cancer de sân înainte ca ele să se dezvolte în forme mai severe de cancer.

2. Cancerul de prostată

Cancerul de prostată are o rată de supraviețuire relativă de 99% la 5 ani în etapele I și II. Cancerul de prostată fie crește foarte lent, fie nu crește deloc și se tratează repede. Cancerul de prostată care nu crește în mărime ar putea ăs nu aibă nevoie de tratament, dacă medicii nu consideră că este dăunător.

3. Cancerul testicular

Rata de supraviețuire relativă de 5 ani pentru cancerul testicular este de 99% pentru tumorile localizate în testicule și de 96% - pentru tumorile regionale, care s-au răspândit în țesuturi sau ganglioni limfatici aproape de testicule. În stadiile incipiente ale cancerului testicular, medicii pot elimina fie unul, fie ambele testicule, pentru a trata boala. Îndepărtarea testiculelor este o formă eficientă de tratament. Bineînțeles, reușita tratamentului este mai redusă, dacă boala s-a răspândit.

4. Cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian are o rată de supraviețuire relativă de 5 ani de 98-100% în stadiile I și II. Tiroida este o glandă care produce hormoni pentru a susține funcțiile sănătoase ale corpului.

Majoritatea cancerelor tiroidiene cresc lent, iar acest lucru permite ca tratamentul să fie eficient. Chiar și atunci când cancerul se răspândește în țesuturile din jurul gâtului, îndepărtarea glandei tiroide poate fi o metodă eficientă de eradicare a cancerului.

5. Melanomul

Detectarea precoce și tratamentul melanomului cresc rata de supraviețuire a unei persoane. Melanomul are o rată de supraviețuire relativă de 5 ani de aproximativ 92 și 97% în etapele 1A și respectiv 1B. Melanomul este un cancer al pielii și are o rată ridicată de supraviețuire, deoarece este ușor de depistat. Este adesea posibilă identificarea și tratarea melanomului în stadiile incipiente ale progresiei acestuia, ceea ce crește șansa de supraviețuire a unei persoane. Dacă nu este depistat la timp, melanomul se poate răspândi sub piele și devine mai dificil de îndepărtat.

6. Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin are o rată de supraviețuire relativă de 5 ani, la etapele 0 și 1A. Depistarea precoce permite medicilor să trateze celulele anormal dezvoltate înainte ca acestea să crească sau să se răspândească în alte zone ale corpului. Chiar și în stadiile ulterioare ale cancerului de col uterin, celulele canceroase cresc într-un ritm foarte lent. Ca urmare, tratamentul poate fi încă eficient.

7. Limfom Hodgkin

Limfomul Hodgkin are o rată de supraviețuire relativă de 5 ani de aproximativ 90% în etapele 1 și 2. Rata ridicată de supraviețuire relativă a limfomului Hodgkin se datorează faptului că acesta răspunde bine la tratamentul cu radiații. Aceasta înseamnă că rata de supraviețuire rămâne ridicată și pentru persoanele care au forme mai avansate de cancer. Cu toate acestea, alte tipuri de limfom nu răspund la tratament.

Bine de știut!

În prezent, nu există niciun remediu pentru prevenirea cancerului. Cu toate acestea, un tratament de succes poate duce la intrarea în remisiune a bolii, ceea ce înseamnă că toate semnele au dispărut. Detectarea timpurie și tratamentul cancerului pot îmbunătăți în mod semnificativ șansele de remisiune și perspectivele unei persoane de a avea în continuare o viață sănătoasă.

Sursa foto: 
www.google.com
La Inceput