Ce este dopul gelatinos în sarcină și cum te ajută să înțelegi când începe nașterea

Spectacolul „sângeros” are loc atunci când mucusul se desprinde și iese din colul uterin. Este un semn că lucrurile se mișcă în direcția bună, dar nu înseamnă neapărat că foarte curând veți intra și în travaliu.

S-ar putea ca momentul culminant, adică nașterea, să întârzie, iar căderea dopului gelatinos să însemne că fătul abia se aranjează în pelvis și se pregătește de venirea pe lume. Acest lucru este adesea numit „iluminare”, pentru că veți simți o ușurare a presiunii exercitate asupra stomacului și a plămânilor, pe măsură ce copilul se mișcă în jos.

Când bebelușul este angajat pentru naștere, corpul dumneavoastră va răspunde prin producerea hormonilor (prostaglandinelor) care stimulează colul uterin pentru a se maturiza. Desprinderea acestui mucus pregătește colul uterin pentru marele eveniment – acesta se înmoaie și se scurtează. Acest lucru determină ca dopul, care a sigilat intrarea în uter în timpul sarcinii, să cadă.

Travaliul propriu zis poate să nu înceapă ore întregi sau chiar zile, după ce ați pierdut dopul gelatinos. Nu este însă o regulă. Ar putea și să însemne că deja sunteți la început de travaliu. Cervixul începe să se deschidă atunci când simțiți contracții ușoare, dureri de burtă, crampe sau dureri de spate.

De altfel, căderea mucusului gelatinos mai este numit de specialiștii în obstetrică și ginecologie „spectacol sângeros”. De ce? Pentru că dopul este asemănător unei bucăți de jeleu care adesea e amestecat cu sânge mai proaspăt, de culoare roșie sau vechi, de culoare maronie, acumulat în timp.

Mucusul poate arăta ca o pată de culoare roz-pal, cremos la conținut. Ați putea nici să nu observați când va cădea, mai ales dacă sunteți în mișcare. Totuși, îl puteți descoperi pe lenjeria dumneavoastră sau când vă ștergeți după ce ați fost la toaletă.

Dacă dopul s-a desprins înainte de săptămâna 37, sunați-vă doctorul. Nu înseamnă că veți merge imediat la maternitate. E important să vi se dea un sfat, ca să vă simțiți în siguranță.

Dacă sunteți cu sarcina în termen, atunci când mucusul cade, așteptați să înceapă contracții regulate și frecvente înainte să sunați medicul. Dacă acestea nu încep, e bine să spuneți despre acest lucru când sunteți programată la un nou control al sarcinii. Dacă însă aveți pierderi de sânge în orice perioadă a sarcinii, consultați-vă cu medical sau contactați direct maternitatea pentru a putea fi verificată.

Încercați totuși să rămâneți calmă și să așteptați ca lucrurile să evolueze. Deși e natural să fiți nerăbdătoare cu venirea pe lume a copilului, trebuie să țineți minte că întregul proces până la naștere este de obicei lent. În organism au loc schimbări subtile înainte să intrați în travaliu și înainte să înceapă „adevărata muncă”.

Relaxați-vă înainte de începerea procesului de naștere, astfel încât corpul dumneavoastră să poată produce mai multă oxitocină. Dacă veți reuși să mențineți acest echilibru și să vă odihniți, să mâncați bine, să consumați apă, veți fi cu siguranță mai pregătită să faceți față celui mai important eveniment din viața dumneavoastră.

Notă: Pierderea dopului gelatinos e un semn precoce că în cel mai apropiat timp veți intra în perioada travaliului. Este un semn că se apropie ziua cea mare. Pe parcursul sarcinii acesta blochează colul uterin și previne pătrunderea infecțiilor. Nu înseamnă însă că fătul este în pericol, odată cu desprinderea mucusului, deoarece dopul reprezintă a doua barieră de protecție, după lichidul amniotic. Însă, pe măsură ce cervixul se pregătește de travaliu, dopul este eliberat. Poate ieși dintr-o dată sau în cantități mai mici. E posibil să simțiți o cădere bruscă a acestuia pe lenjerie sau când mergeți la toaletă.

După căderea dopului gelatinos ar fi bine să evitați să faceți baie în cadă, piscină, mare ori ocean și să acordați mai multă atenție igienei personale – faceți dușuri și schimbați mai des lenjeria și așternuturile. De asemenea, evitați contactul sexual pentru a preveni orice infecție.

Cum se formează dopul gelatinos?

Odată cu debutul sarcinii, în cervix se acumulează o cantitate de mucus care este secretată de uter (de glandele cervicale) în timpul ovulației. Mucusul se îngroașă cu fiecare ovulație, sigilând astfel cervixul și blocând accesul oricărei infecții din vagin și protejând astfel fătul.

Acest dop gelatinos conține anticorpi cum sunt imunoglobulinele și peptidele antimicrobiene, care ajută sistemul imunitar să combată patogeni precum bacterii, fungi, etc). Secreția glandelor cervicale este susținută constant de estrogen și progesteron, hormonii implicați în dezvoltarea fătului; astfel, celulele cervicale sunt formate în mod continuu.

Aspectul dopului gelatinos este similar unui mucus sau jeleu (gros și lipicios), iar mărimea sa nu depășește 4-5 cm, când este eliminat. Culoarea este alb-gălbuie, uneori cu amestec de sânge sau striuri albe, deoarece cervixul se dilată înainte de travaliu și pot apărea capilare sparte. Trebuie să vă îngrijorați doar dacă există o hemoragie evidentă care îl însoțește. Există și alte variante de colorit, inclusiv bej, gri sau chiar maroniu. Când prezintă un miros puternic și neplăcut, poate semnaliza o infecție, iar o culoare verzuie poate indica hipoxie fetală.

 

Sursa foto: 
www.babyverden.no
La Inceput