Administrarea medicamentelor poate proteja femeile care suferă de poliartrită reumatoidă de o acutizare a bolii chiar și în timpul sarcinii. Acest lucru este demonstrat de rezultatele unui studiu efectuat recent în Olanda. Cu toate acestea, pentru unele femei, este necesară înlocuirea unor medicamene care să nu pună în pericol sănătatea viitorului copil. Prin urmare, Societatea Germană pentru Reumatologie sfătuiește pacientele care suferă de reumatism și care doresc să aibă un copil, să se consulte din timp cu un medic specialist.
Este necesară întreruperea tratamentului împotriva reumatismului pe parcursul sarcinii?
Bolile reumatice pot apărea încă de la o vârstă fragedă. Acest lucru este valabil și în cazul artritei reumatoide, care uneori apare în perioada adolescenței. Deoarece această boală nu poate fi tratată și din moment ce numai un tratament continuu poate preveni apariția unor leziuni permanente la nivelul articulațiilor, femeile care doresc să aibă copii se confruntă cu următoarea problemă: Este necesară întreruperea administrării medicamentelor și dacă acest lucru poate duce la reapariția bolii?
Medicamentele împotriva reumatismului trebuie să fie luate și în timpul perioadei de sarcină
„Astăzi, sfătuim pacienții să continue tratamentul”, spune președintele Societății Germane pentru Reumatologie, Andreas Krause, doctor în medicină, profesor universitar și medic-șef la Spitalul „Immanuel” din Berlin. El ne oferă două motive pentru acest lucru. Pe de o parte, acest tratament crește posibilitatea unei eventuale sarcini, scrie www.journalmedical.de.
„Experiența ne arată că intensitatea bolii poate reduce fertilitatea”, explică profesorul Krause: „Iar în cazul unei sarcini, crește riscul ca copilul să fie prea mic la naștere. În plus, dacă nu este tratată, boala poate să progreseze pe durata celor 9 luni de sarcină și pe parcursul perioadei de alăptare, provocând leziuni care nu mai pot fi tratate”.
Soluțiile medicamentoase „Metotrexat" și „Ciclofosfamida” nu trebuie administrate în timpul sarcinii
Cu toate acestea, nu toate medicamentele împotriva reumatismului sunt sigure în timpul sarcinii pentru făt. „Administrarea „Metotrexatului”, care este frecvent utilizat, ”trebuie întreruptă cu cel puțin o lună înainte de sarcină sau cel mult cu trei”, spune profesorul Christof Specker, medic-șef al secției de reumatologie din cadrul Spitalului Protestant „Essen-Werden” și purtător adjunct de cuvânt al grupului de lucru „Schwangerschaft” (din germană: „Sarcina” din cadrul Societății Germane pentru Reumatologie.
„De asemenea, „Ciclofosfamida” nu trebuie utilizată din cauza riscului că ar putea să afecteze fătul. Întreruperea administrării altor medicamente, precum ar fi „Leflunomida”, se face ca măsură de precauție, deoarece nu se știe dacă fătul ar putea să fie afectat sau nu de către acestea.”
Agenții blocanți TNF împotriva reumatismului pot fi administrați și în timpul sarcinii
Îngrijorarea în ceea ce privește medicamentele utilizate din ce în ce mai frecvent din grupul agenților blocanți TNF a dispărut. Un grup de experți din cadrul „Ligii Europene împotriva Reumatismului” (EULAR) s-a pronunțat încă din 2016 în favoarea continuării tratamentului pe durata sarcinii. Agenții blocanți TNF pe bază de certolizumab au fost aprobați pentru utilizare în timpul sarcinii de către Agenția Europeană a Medicamentului.
Tradus de Augustina Sagaidac, studentă Facultatea Limbi Străine, USM