Ce este șocul anafilactic – reacția organismului care îți poate pune viața în pericol

În unele cazuri substanțele cu care contactăm pot provoca reacții alergice severe, una dintre care este șocul anafilactic. Odată depistat, acesta necesită o intervenție medicală de urgență întrucât este un pericol absolut pentru viață. Află în continuare ce este mai exact această reacție severă a organismului, când apare, cum se manifestă, cum poate fi prevenită și tratată corespunzător.

Ce este șocul anafilactic?

Anafilaxia este o reacție alergică severă care se poate petrece în minute numărate în urma contactului cu o substanță la care ești alergic – de exemplu nuci sau pișcătură de albină. Drept rezultat, sistemul imun produce un șir de substanțe chimice care sunt ulterior transportate în sânge și provoacă șocul anafilactic care se manifestă prin scăderea bruscă a tensiunii arteriale și îngustarea căilor aeriene, provocând blocarea respirației.

Care sunt simptomele anafilaxiei și a șocului anafilactic?

Deși în majoritatea cazurilor șocul anafilactic apare în minute după expunerea la un alergen, în unele cazuri acesta poate apare într-o jumătate de oră sau mai mult. Semnele și simptomele anafilaxiei sunt:

- Reacții ale pielii, asemeni urticariei, roșeața sau paloarea acesteia;

- Senzația bruscă de „prea cald”;

- Dificultăți de înghițire, senzația de „nod în gât”;

- Greață, vomă sau diaree;

- Dureri abdominale;

- Puls slab și rapid;

- Rinoree (eliminări nazale) sau strănut;

- Limbă și buze inflamate;

- Respirație dificilă și șuierătoare;

- Furnicători ale mâinilor, picioarelor și a scalpului.

Dacă simți că treci prin anafilaxie, apelează la asistență medicală de urgență. Dacă nu se intervine la timp, anafilaxia se transformă în șoc anafilactic, simptomele căruia includ:

- Dificultăți de respirație;

- Amețeli;

- Confuzie;

- Senzația bruscă de slăbiciune;

- Pierderea conștiinței.

De ce apare anafilaxia și șocul anafilactic?

Anafilaxia este provocată de reacția exagerată a sistemului imun la un alergen sau la ceva la care corpul tău este alergic. Dacă nu se intervine la timp, acesta se poate transforma rapid în șoc anafilactic.

Unii dintre factorii-trigger (cauzali) pentru apariția anafilaxiei sunt:

- Unele medicamente, precum penicilina;

- Pișcături de insecte;

- Alimente, precum nucile, fructele de mare, laptele, ouăle, agenți utilizați în imunoterapie, latexul.

În rare cazuri și exercițiile fizice, precum aerobica sau alergatul pot determina apariția anafilaxiei. Uneori, cauzele apariției anafilaxiei nu pot fi găsite, acest tip fiind denumit „anafilaxie idiopatică”. Dacă nu știi cu siguranță de ce a apărut această reacție a organismului, medicul îți va indica să faci câteva teste alergice pentru a afla cauza exactă.

Factorii de risc pentru anafilaxie și șocul anafilactic includ:

- Reacții anafilactice în antecedente;

- Alergiile și astmul bronșic;

- Istoric familial de șoc anafilactic.

Care sunt complicațiile șocului anafilactic?

Șocul anafilactic este o condiție medicală extrem de severă. Acesta îți poate stopa respirația prin blocarea căilor aeriene. De asemenea, îți poate opri inima, care din cauza tensiunii arteriale scăzute nu primește suficient oxigen pentru a funcționa. Aceste procese pot cauza complicații severe precum:

- Lezarea țesuturilor creierului;

- Insuficiență renală;

- Șoc cardiogen, condiție medicală care face ca inima să nu pompeze suficient sânge în corp;

- Aritmie sau bătăi prea rapide sau prea lente ale inimii;

- Infarct miocardic;

- Deces.

În unele cazuri poți experimenta înrăutățirea bolilor medicale preexistente. Acest fapt este valabil în special pentru bolile sistemului respirator. De exemplu, dacă suferi de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), poți resimți o insuficiență acută de oxigen, care poate provoca leziuni ireversibile în plămâni. De asemenea, anafilaxia poate înrăutăți simptomele persoanelor care suferă de scleroză multiplă.

Cu cât mai repede se va interveni în tratamentul anafilaxiei, cu atât mai puține complicații vor apare.

Cum să prevenim apariția șocului anafilactic?

Cea mai sigură metodă de profilaxie a șocului anafilactic este evitarea contactului cu substanțele ce provoacă alergie. De asemenea:

- Evită substanțele de contrast în cazul unei investigații diagnostice. Dacă aceasta nu poate fi evitată, înainte de această procedură poate fi administrat un tratament cu corticosteroizi.

- Poartă un colier sau o brățară care ar avertiza că ai alergie severă la o anumită substanță.

- Poartă cu tine mereu medicația de urgență prescrisă de medic - un antihistaminic și soluție de adrenalină auto-injectabilă – doza de 0,3 mg pentru adult.

- Dacă ai o injecție cu epinefrină (adrenalină), asigură-te că îți reînnoiești rețeta la timp, până la expirarea acestui preparat.

- Asigură-te că anunți medicii de toate reacțiile alergice pe care le-ai avut anterior.

- Dacă ești alergic la pișcăturile insectelor, fii precaut în preajma lor. Poartă o cămașă cu mâneci lungi și pantaloni lungi, nu merge desculț prin iarbă, evită culorile deschise, nu te parfuma, nu bea din recipiente deja deschise. Menține-ți calmul în preajma unei insecte, îndepărtează-te încet și evită să o omori.

- Dacă ai alergii alimentare, citește cu atenție eticheta tuturor alimentelor pe care le cumperi și le consumi. Când mănânci în oraș, întreabă personalul de la restaurant cum a fost pregătit fiecare fel de mâncare, ce ingredient conține. Chiar mici cantități din alimentul la care ești alergic iți pot provoca o reacție severă.

Cum poate fi tratat șocul anafilactic?

Șocul anafilactic necesită tratament imediat. Iată care sunt măsurile de prim-ajutor în caz de șoc anafilactic:

- Injectarea adrenalinei trebuie realizată prompt - intramuscular sau subcutanat 0,3-0,5 ml din diluția de 1/1000 de adrenalină, injecția putând fi repetată la 10-30 de minute. Pacienților aflați în colaps cardiovascular sau cu obstrucție aeriană severă li se poate administra adrenalină intravenos. Adrenalina poate fi administrată și sublingual sau prin canula endotraheală.

- Administrarea antihistaminicelor de tip H1 și H2 – la un interval orar de 6 ore până la dispariția simptomelor.

- Corticosteroizii pot preveni apariția fazei tardive a reacției alergice, care poate apărea la 4-6 ore de la debutul reacției.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
bvallergy.com
Sursa: 

healthline.com, mayoclinic.org, reginamaria.ro

La Inceput