Luxația la cot - cum analizăm dacă mușchii și nervii brațului nu au fost afectați

Luxația cotului este o afecțiune care necesită tratament medical, deși pare o problemă ușoară. Dacă se întâmplă să vă luxați cotul la domiciliu trebuie să aplicați gheață la nivelul cotului. Aceasta va diminua durerea și tumefierea locală. Dar este foarte important ca după aceasta să mergeți la un consult de specialitate. Este foarte important ca traumatismul să fie evaluat de către un medic. La domiciliu însă putem verifica câteva semne care ne arată daca arterele și nervii de la nivelul brațului sunt intacte.

  • Pentru a verifica pulsul arterial, trebuie să palpați la baza încheieturii mâinii, în spatele degetului mare. Ar trebui să se simtă pulsul. Apăsați pe varful degetelor. Acestea ar trebui să se albească, apoi să își revină la culoarea inițială în 3 secunde. În cazul în care nici unul din aceste teste nu este normal, se recomandă consultul medical de urgență.
  • Există trei nervi care ajung la nivelul cotului. Fiecare nerv asigură forța și sensibilitatea locală. Prima se verifică forța musculară, prin întoarcerea către înainte a încheieturii mâinii (ca și atunci când facem semnul "STOP"-este vorba despre funcția nervului radial), apoi desfacerea degetelor (funcția nervului ulnar), apoi încercați să atingeți cu degetul mare, degetul mic (funcția nervului median). În cazul în care există dificultăți în efectuarea acestor teste, se recomandă consultul medical de urgență.
  • Este necesară și verificarea sensibilității prin atingerea mâinii și brațului. Dacă există amorțeală sau lipsa sensibilității, se recomandă consult medical de urgență.

Tratamentul medical a luxațiilor de cot

Medicul va repoziționa cotul prin manevra de tragere către încheietura mâinii și apoi ridicare la poziția inițială. Această manevră este foarte dureroasa, deci se pot administra medicamente antialgice puternice înainte de reducere. După această procedură trebuie de făcut radiografia brațului, ulterior se va monta o atelă care va menține cotul înclinat. Atela va face un "L" în spatele cotului. Scopul acesteia constă în prevenirea mișcărilor la nivelul articulației cotului. De obicei, brațul va fi atârnat de o eșarfă pentru a menține fixă atela.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
otekam.net
La Inceput