Obiecte străine înghițite, introduse în ureche, nas sau vagin de copii. Cum acordați primul ajutor

Accidentele casnice cu implicarea copiilor sunt mai frecvente decât se crede. Un bob de mazăre înghițit, o perlă introdusă în ureche sau o agrafă în vagin. Ce faceți? Cum procedați? Iată câteva sfaturi pentru cum să acordați primul ajutor copiilor în cazurile în care înghit sau își introduc din greșeală diferite obiecte în gură, ochi, nas, ureche sau vagin.

Corpuri străine în gură, gât, laringe:

Semne tipice: roșeață, usturime, lăcrimare, prurit, senzație de apăsare

Corpuri străine în nas

Semne tipice: respirație pe gură, vorbire nazală, hemoragii nazale

Corpuri străine în ureche

Semne tipice: dureri de ureche, auz afectat, secreții

Corpuri străine în esofag și tractul gastrointestinal

Semne tipice: insuficiență respiratorie, usturime, dureri la înghițire, dureri abdominale

Corpuri străine în vagin

Semne tipice: dureri, roșeață, scurgere sângeroasă, urât mirositoare

INDICAȚII IMPORTANTE:

Ce trebuie să faceți mai întâi?

Puteți acorda ajutor numai în cazul corpurilor străine introduse în gură sau în ochi. Spălați ochiul, respectiv înlăturați corpurile străine din gura copilului. Obiectele care au pătruns adânc în nas și ureche, în trahee și regiunea genitală, trebuie îndepărtate de către medic. Tot medicul va acorda ajutor în cazul insuficienței respiratorii, durerilor și hemoragiilor.

LIMITELE AUTOTRATAMENTULUI:

Dacă toate simptomele sunt prezente, dar nu reușiți cu ușurință și în timp scurt să îndepărtați corpurile străine, nu amânați, ci mergeți la doctor.

Nu încercați să îndepărtați corpuri care pot provoca răni, de exemplu obiecte din sticlă.

CHEMAȚI IMEDIAT SALVAREA ÎN URMĂTOARELE CAZURI:

  • Dacă copilul își pierde cunoștința
  • Dacă copilul face stop respirator. Până la venirea Salvării faceți respirație artificială
  • Dacă copilul are leziuni care i-ar putea afecta vederea. Mai bine nu experimentați. Nu este cazul
  • În caz de dispnee. La copiii mici chiar și un bob de mazăre introdus în laringe îi poate pune viața în pericol
  • În cazul hemoragiilor din ureche
  • În caz de hemoragii sau dureri abdominale acute (ar putea exista leziuni interne)
  • Dacă corpul străin a fost înghițit

 

PRIMUL AJUTOR PENTRU CORPURI STRĂINE ÎN GURĂ, GÂT ȘI LARINGE

Îndepărtați corpul străin numai cu degetul îndoit, niciodată cu degetul drept, deoarece astfel riscați să împingeți obiectul mai departe în faringe. Dacă obiectul a rămas fixat în gât poate fi îndepărtat prin provocarea tusei.

1.Îndepărtarea corpului străin:

Așezați bebelușul pe antebrațul dumneavoastră cu fața în jos și cu palma între omoplați. În felul acesta îi veți provoca tuse, iar obiectul va fi scuipat. În cazul copiilor și adolescenților, țineți-le capul înclinat în jos. Dacă nu puteți apuca imediat obiectul, loviți cu palma între omoplații copilului până când va începe să tușească.

2. Verificați permanent pulsul și respirația copilului, mai ales dacă este mic. Observați-i reacțiile. Dacă coprul străin a fost înghițit poate apărea o insuficiență respiratorie întârziată sau pierderea cunoștinței.

3. Respirația artificială:uneori, în pofida măsurilor de prim ajutor, se poate ajunge la stop cardiorespirator. Chemați neapărat Salvarea și începeți respirația artificială.

4. Transportarea la spital:  copiii care au înghițit corpuri străine trebuie examinați la spital, chir dacă ați reușit să scoateți obiectul din căile respiratorii. Deși obiectul este scos, pot rămâne bucăți, resturi care ulterior pot provoca infecții.

Ce faceți în cazul corpurilor străine introduse în ochi:

Dacă copilul are ceva în ochi va începe să-și frece ochiul. Nu lăsați copilul să ducă degetele la ochi. Scoateți corpul străin, dacă este vorba despre particule mici, cum ar fi un țânțar, fire de nisip. Dacă e vorba de așchii de lemn sau de metal, acoperiți ochiul afectat cu o compresă și legați ambii ochi cu o față de tifon. Duceți copilul imediat la oftalmolog.

Ce faceți în cazul corpurilor străine introduse în nas:

Acestea vor fi ușor de îndepărtat în cazul în care n-au pătruns adânc. În caz contrar trebuie îndepărtate doar de către medicul ORL-ist.

Ce faceți în cazul corpurilor străine introduse în ureche:

Corpurile străine situate adânc în ureche ar trebui îndepărtate de către medicul ORL-ist. În niciun caz nu încercați să îndepărtați corpul străin cu obiecte ascuțite sau cu bețișoare de vată.

Uneori, chiar și o simplă scuturare a capului poate stimula eliminarea unui corp străin, care nu stă adânc. Spuneți copilului să țină capul cu partea afectată înclinată în jos și să scuture ușor capul. Dacă obiectul introdus acolo nu se desprinde singur, trebuie să mergeți la doctor.

Ce faceți în cazul corpurilor străine introduse în tractul gastrointestinal

Obiectul pe care copilul de l-a înghițit ar putea rămâne bloc în esofag sau pot ajunge în  tractul gastrointestinal. Dacă copilul a înghițit o monedă, nasturi sau un obiect mic ascuțit trebuie neapărat să-l duceți la medic. Obiectul va fi localizat cu ajutorul unei radiografii și, dacă e necesar, va fi cos sub anestezie generală.

NU PUNEȚI COPILUL SĂ VOMITE!

Atunci când copilul înghite un obiect mic sau ascuțit există riscul să rănească esofagul sau să fie blocate căile respiratorii. Vomarea ar putea provoca doar complicații. De aceea nu puneți în niciun caz copilul să vomite.

ACCELERAREA DIGESTIEI:

Dacă este vorba despre obiecte mici, rotunde și care sunt inofensive, obiectul poate fi eliminat pe cale naturală, prin scaun. Puteți accelera puțin pasajul intestinal, administrând copilului piude de cartofi cu varză murată sau lactoză fluidă. Laxativele nu sunt indicate.

Ce faceți în cazul corpurilor străine introduse în vagin:

În timpul jocului, fetele își pot introduce din greșeală în vagin bile colorate sau alte obiecte care pot provoca iritații.

INSPECTAȚI REGIUNEA GENITALĂ EXTERNĂ:

Puneți fetița să se întindă comod pe spate. Calmați copilul și spuneți-i că nu-i veți provoca durere. Fetițele sunt în general foarte sensibile tocmai în regiunea genitală, astfel încât trebuie să procedați cu mult mai multă prudență decât în restul cazurilor descrise până acum. Aveți nevoie de o lampă sau ceva care ar putea lumina bine zona. După ce îndepărtați lenjeria intimă, rugați copilul să încline piciorușele înspre exterior. Desfaceți ușor labiile mari. Dacă copul străin se poate observa ușor, pare a fi rotunjit, puteți să-l trageți ușor în afară. Altfel, mergeți la ginecolog.

EVITAȚI ACCIDENTELE LA COPIII MICI

Accidentele cele mai frecvente, în cazul cărora sunt înghițite corpuri străine, se petrec la vârsta mică, dintre doi și trei ani. Bobul de mazăre introdus în nas, aluna fixată în laringe, perlă pătrunsă în ureche, baterii înghițite, agrafă de păr introdusă în vagin, sunt mai frecvente decât puteți crede. De aceea nu lăsați copilul nesupravegheat.

Cu cât este mai mic copilul cu atât mai mari trebuie să fie jucăriile. În general, jucăriile ar trebui să aibă colțurile rotunjite, să nu prezinte vârfuri proeminente și să nu fie fabricate din plastic moale.

Sursa foto: 
plus.google.com
Sursa: 

„Enciclopedia sănătății copilului”, autori: Gunhild Killian-Kornell și Annette Eiden

La Inceput