Primul ajutor în caz de hipotermie sau degerături

În perioada rece a anului, se pot întâmpla cazuri când expunerea la frig nu poate fi evitată. Iată câteva metode de protecție a organismului de acțiunea temperaturilor scăzute și de restabilire a temperaturii normale a corpului. Verificați datele meteo înainte de a ieși din casă. Cea mai bună metodă de protecție împotriva frigului este să vă îmbrăcați ,,pe straturi”. Mai mute straturi de haine protejează de acțiunea frigului, iar dezbracarea ușoară a acestora, permite reglarea temperaturii atunci când nimeriți în spații încălzite.

Evitați încălțămintea strâmtă care se umezește ușor. Ciorapii din lână naturală sunt recunoscuți de secole ca cea mai bună protecție împotriva frigului și transpirației picioarelor. Mănușile cu un deget protejează mai bine de frig decât cele cu cinci.

În zilele geroase nu se recomandă să purtați bijuterii metalice și piercinguri. Metalul are proprietatea de a se răci mult mai repede decât pielea, iar inelele și brățările pot înrăutăți circulația sangvină.

Este categoric interzisă utilizarea alcoolului înainte de expunerea la frig, acesta limitează sensibilitatea și poate duce la degerături sau chiar deces. Fumatul este de asemenea interzis. Acesta dereglează circulația periferică. Consumați băuturi calde care nu conțin cofeină sau alcool și alimentați-vă cu produse calorice.

Țineți minte că degerăturile pot să apară pe neobservate. Nu lăsați neobservată schimbarea culorii nasului, obrajilor și urechilor.

Primul semn al degerăturilor este pierderea sensibilității regiunii afectate, senzația de înțepătură sau pișcătură, apoi pielea se schimbă la culoare, inițial se înălbește, iar în cazuri grave devine întunecată, apar vezicule umplute cu lichid. 

Cea mai răspândită greașeală în acordarea primului ajutor este încercarea de a freca sau masa regiunea afectată. Aceasta duce la producerea de microtraumatisme la nivelul pielii care se infectează ușor. Pe regiunea afectată se recomandă aplicarea unui pansament uscat, termoizolant – acesta poate fi improvizat dintr-un fular.

Încercați să rămâneți calm, frica sau activitatea intensivă cauzează transpirația. Umiditatea produsă în rezultatul transpirației, produce senzația de frig.

Dacă nu aveți la dispoziție haine uscate, vă puteți încălzi prin contact piele la piele. După ce îndepărtați hainele ude, folosiți o pătură sau un sac de dormit împreună cu o altă persoană.

Faceți mișcare, dar evitați supraîncălzirea corpului. Rotiți mâinile ca o moară de vânt, pentru a facilita circulația sângelui. Activitatea încălzește organismul și ameliorează circulația sangvină, însă trebuie evitată transpirația, deoarece are proprietatea de a răcori corpul.

Evitați băile fierbinți. În urma stărilor de hipotermie se recomandată ca temperatura apei să nu depășească 38-41 grade Celsius. Metoda de reîncălzire cu ajutorul apei poate fi folosită doar pentru mâini sau picioare. Proceurile hidrice nu sunt recomandate persoanelor aflate în stare de somnolență sau agitație.

Evitați să vă apropiați de sursele directe de căldură, cum ar fi focul din șemineu, ruguri sau chiar baterii. Din cauza sensibilității reduse ale pielii cauzată de frig, vă puteți ușor provoca arsuri.

Sursa foto: 
kanald.ro
Sursa: 
La Inceput