Primul ajutor în caz de urgențe stomatologice

Dacă vi se întâmplă să aveți o traumă a cavității bucale, primul lucru la care trebuie să vă gândiți este să cereți ajutorul medicului stomatolog. De obicei aceștia rezervă timp, atunci când își planifică munca pentru o zi, inclusiv pentru urgențe. Sunt însă situații când medicul nu este disponibil sau dumneavoastră sunteți într-o călătorie, de aceea e bine să cunoaștem câteva sfaturi practice pentru momentele când ni se întâmplă o urgență stomatologică. Este important să reținem că în unele cazuri, dacă nu ajungem la doctor în cel mult 30 de minute, riscăm să pierdem dintele/dinții.

Care sunt urgențele stomatologice?

Șlefuirea unui dinte sau cimentarea unei coroane, care nu provoacă durere, nu sunt urgențe stomatologice. Astfel de probleme se rezolvă la vizitele planificate efectuate la stomatolog. Dacă nu sunteți sigur care sunt cu adevărat urgențele stomatologice, ar trebui să vă puneți următoarele întrebări:

  • Sursa hemoragiei pe care o aveți este din gură?
  • Aveți o durere severă cauzată de patologia dentară?
  • Ați pierdut vreun dinte?
  • A-ți fost lovit în față sau gură?
  • Aveți o inflamație în interiorul gurii sau regiunii feței?
  • Aveți umflături, inflamații sau noduli pe gingii?

Dacă răspundeți afirmativ la una sau mai multe dintre aceste întrebări s-ar putea să aveți o urgență stomatologică și trebuie să sunați imediat medicul, explicând exact ce vi s-a întâmplat și cum vă simțiți.

Dacă aveți dureri în timp ce mâncați ceva cald - încercați să beți apă cu gheață și să țineți în gură puțin această apă rece. S-ar putea să vă reducă durerea, dar nu amânați vizita la stomatolog.

Dacă aveți sensibilitate la alimente reci sau simțiți durere până și la inspirarea aerului rece - evitați alimentele și băuturile reci.

Dacă simțiți durere la mușcare, poate fi un semn că aveți un abces – ceea ce reprezintă o urgență stomatologică.

Dintele căzut în rezultatul lovirii

Un knock-out, este o situație urgentă pentru dinți care necesită atenție deosebită. Ce trebuie să faci când vrei ca dintele sărit să fie pus la loc:

  • Apucă dintele de coroană (partea dură de culoare albă), în niciun caz nu atinge rădăcinile acestuia.
  • Clătește-l foarte atent sub jet ușor, ca să îndepărtezi particulele de praf sau alte murdării, dar nu îl roade și nu atinge țesuturile moi. Ca să nu-l scapi din greșeală în chiuvetă, pune un prosob mic peste gaura de scurgere.
  • Dacă poți, pune dintele la locul lui în gură. Ține-l atent când închizi gura.
  • Dacă nu-l poți pune la loc, pune-l într-un container mic sau într-un pahar. Ține minte că cu cât mai repede ajungi la medic, cu atât mai bine.
  • Sună-ți medicul stomatolog imediat, pentru că doar așa îl poți salva. Cu cât mai mult aștepți, cu atât mai puține șanse ai ca dintele să fie reimplantat cu succes.

Dinte care a ieșit din rând

Dacă ai un dinte care a deviat de la poziția sa, poți încerca să-l readuci la poziția inițială cu mișcări gentile de apăsare cu degetul. În niciun caz nu forța dintele. Medicul, dacă este necesar, ar putea efectua niște măsuri de imobilizare ca să prevină căderea acestuia.

În caz de crăpare, rupere sau fracturare a dintelui

Dacă dintele s-a rupt, dar nu doare - aceasta nu reprezintă o urgență stomatologică. În acest caz poți să aștepți câteva zile consultația stomatologului, însă e important cum mesteci și ce alimente folosești pentru a nu-l rupe și mai mult. Medicul stomatolog îți poate fixa problema prin pilirea și rotunjirea marginilor rupte sau umplerea părților căzute.

Crăparea sau fracturarea dintelui reprezintă o urgență stomatologică. Fractura denotă că vătămarea s-a produs în interiorul dintelui. Fracturile severe uneori pot duce la pierderea întregului dinte. Ce trebuie să faci dacă ai fracturat un dinte:

Sună stomatologul, iar până una alta:

  • Clătește atent gura cu apă călduță.
  • Dacă fractura a fost cauzată de o traumă facială, aplică un compres rece pentru a minimaliza inflamația.
  • Ia acetaminofen (nu aspirină) pentru a reduce durerea.
  • Nu aplica antalgice direct pe mucoasa gingiilor pentru că acestea pot dăuna țesuturilor, nici geluri orale.

Va fi necesară ulterior o radiografie a cavității bucale pentru ca medicul să identifice măsurile necesare de tratament intervențional. Dacă va fi afectată pulpa dintelui (țesutul moale din interior) s-ar putea ca dintele să aibă nevoie de un canal radicular. Dacă pulpa nu e afectată, atunci o coroană s-ar putea să fie suficient.

Dacă dintele nu poate fi reparat sunt metode variate de înlocuire a acestuia, cum ar fi implantele dentare.

Afectarea țesuturilor și durerea în regiunea feței

Orice tip de traumatizare în regiunea gurii, buzelor, limbii  și a feței sunt considerate urgențe stomatologice de care se ocupă chirurgul oromaxilofacial. Dacă aveți vreo traumă a țesuturilor, e bine să clătiți imediat rana cu apă călduță. Dacă v-ați rănit limba, și aceasta sângerează, stopați sângerarea folosind o bucată de tifon și apăsând regiunea afectată de pereții palatului dur sau a dinților astfel ca să comprimați vasele sangvine lezate. Trebuie să ajungeți de urgență la chirurgul oromaxilofacial. Pentru anihilarea durerii puteți lua acetaminofen după cum este indicat în instrucțiune.

Nu luați niciodată aspirină sau ibuprofen pentru o urgență stomatologică, deoarece aceste preparate au efect anticoagulant și pot cauza o sângerare și mai mare. 

Alte urgențe stomatologice

În general orice problemă stomatologică care necesită tratament imediat cu scopul de a păstra dintele, stoparea sângerării sau a durerii asociate, este considerată o urgență stomatologică.

O infecție severă sau un abces în cavitatea bucală poate fi o urgență de importanță vitală care necesită ajutor medical imediat. Un stomatolog generalist poate efectua drenarea unui canal în stadiile incipiente sau vă poate îndrepta la un endodontist, care va efectua drenajul profund al abcesului.

Cum să evităm urgențele stomatologice

Urgențele stomatologice pot fi evitate prin vizitele de rutină la medicul stomatolog, pentru a fi siguri că aveți dinți sănătoși și puternici.

Sportivii trebuie să poarte un dispozitiv de protecție pentru cavitatea bucală pentru a evita traumarea dinților. Evitați alimentele tari ce v-ar putea deteriora dantura. Dacă planificați să plecați din țară pentru o perioadă mai îndelungată, unde nu veți avea posibilitatea să consultați un medic stomatolog, faceți o vizită doctorului înainte de plecare.

 

Sursa foto: 
unica.ro
La Inceput