Primul ajutor în cazul convulsiilor la gravide, generate de crizele de hipertensiune

Crizele convulsive la gravide pot apărea din cauza eclampsiei - sindrom ce apare la sfârșitul sarcinii sau imediat după expulzia fătului, care se manifestă prin pierderea cunoștinței, crampe, convulsii și comă. În cazul în care gravida manifestă convulsii, medicii recomandă să chemați imediat ambulanța.

Convulsiile, explică medicii, se manifestă prin disfuncții manifestate brusc care determină pierderea cunoștinței, contracții, tremurături, teamă inexplicabilă, panică, halucinații, pierderea controlului muscular manifestată brusc, spasme musculare, gust amar sau metalic.

Trebuie de știut că majoritatea crizelor convulsive sunt autolimitate, adică se opresc timp de aproximativ un minut. În timpul crizei de convulsii nu este permisă stoparea convulsiilor prin ținerea forțată, atenționează medicii. Femeia trebuie protejată împotriva vătămării (traumelor) și culcată în poziție laterală pe partea stângă. După aceasta, până la venirea echipei de urgență, este indicat să verificați dacă căile respiratorii sunt libere și dacă respirația este suficientă.

Cum stabiliți dacă căile respiratorii sunt libere și dacă gravida respiră normal:

- Vorbiți cu femeia. Dacă răspunde la întrebările adresate, atunci nu există probleme cu respirația. Incapacitatea de a vorbi este cauzată ori de căile respiratorii astupate ori de pierderea cunoștinței,  ambele situații provocând sufocarea prin incapacitatea de a respira.

- Ascultați și stabiliți prezența sunetelor patologice din timpul respirației. Sforăitul, horcăitul sau gâlgâitul indică astuparea parțială a căilor respiratorii. În acest caz,  cu degetele introduse în gură, trebuie înlăturați masele vomitive sau orice alte corpuri străine din căile respiratorii.

Dacă căile respiratorii sunt libere, iar femeia nu respiră, trebuie să efectuați respirația artificială gură la gură. După ce v-ați asigurat că femeia respiră normal, așteptați echipa de medici să vină. Aceasta trebuie să rămână culcată până la venirea medicilor.

 

Sursa foto: 
femmeactuelle.fr
La Inceput