Este adevărat că la 16 ani îți este greu să te trezești ca să mergi la liceu.
Dar din ce cauză se întâmplă aceasta: lenea, lipsa motivării, răsfățul? Se pare că nu. Acest fenomen care deseori îi irită pe adulți are explicații științifice.
Somnul la adolescenți depinde de ritmul melatoninei
Potrivit medicilor, se pare că modul în care creierul adolescenților reacționează la lumină este diferit de cel al adulților. El este mai puțin sensibil la lumină dimineața și mai fotosensibil seara. Astfel, seara, când intensitatea luminii se micșorează, creierul produce un hormon – melatonina, care induce somnul. Dimineața, dimpotrivă, când lumina zilei revine, nivelul de melatonină scade.
Somnul la adolescenți este diferit
La adolescenți, nivelul de melatonină se ridică mai lent seara, iar organismul lor nu este pregătit să dormă rapid. Astfel, noaptea de somn începe mai târziu iar din această cauză ei au nevoie să doarmă mai mult dimineața. Și anume aceasta ei fac atunci când pot. Dar din cauza orelor stabilite de adulți, ei deseori trebuie să se trezească atunci când încă nu s-au săturat de somn.
Prin urmare, adolescenții dorm prea puțin. În medie, ei dorm 7 ore și jumătate pe noapte în perioada anului școlar. Iar un sfert dintre ei dorm doar 6 ore și jumătate sau mai puțin. Astfel, dacă comparăm perioada de timp pe care ei o dorm în realitate cu cele nouă ore și un sfert de somn de care ei au nevoie pentru a se simți odihniți când se vor trezi, observăm că noapte după noapte ei adună „datorii” la somn.
Cum putem rezolva problema
Unele școli din Statele Unite ale Americii au decis să înceapă mai târziu orele pentru adolescenți. Rezultatul este unul pozitiv, potrivit învățătorilor, părinților și copiilor. În clasă sunt mai mulți adolescenți: mai puțini chiulesc sau întârzie din cauza somnului dulce de dimineață.
Medicii psihiatri din SUA de asemenea recomandă o măsură bună: limitarea luminii ambiante atunci când este timpul culcării, pentru ca melatonina să-și facă mai ușor efectul. Și invers, creșterea luminii dimineața pentru a ajuta copilul să se trezească.
Educarea somnului la adolescenți
Medicii, de asemenea, recomandă o educație a somnului. Explicarea acestor fenomene adolescenților îi va ajuta să-și asume o responsabilitate. Iar acest lucru este foarte important. Cercetătorii americani insistă asupra faptului că într-adevăr, dacă ar exista o epidemie de depresie a adolescenților, lipsa de somn ar putea fi unul din elementele acesteia.
Educația de a dormi bine este importantă, deoarece atunci când ne trezim și ne culcăm târziu deseori consumăm alimente foarte calorice, iar asta duce la creșterea în greutate.
Pe de altă parte, lipsa somnului la copii este asociată cu deficiențele funcțiilor cognitive complexe și cu apariția mai multor probleme de comportament.