Etapele de dezvoltare psiho-sexuală la bărbați. Cum se manifestă în funcție de vârstă

Sexualitatea, spun specialiștii nu este doar un instinct, ci o relație interumană. Este un subiect care îi vizează atât pe bărbați, cât și pe femei. În general, sexualitatea este foarte individuală. Fiecare persoană o înțelege prin prisma moștenirii genetice, a educației și a propriei experiențe. Când începe autoidentificarea sexuală și cum se manifestă ea în funcție de vârstă? Andrologul și sexologul Nicolae Cobzari a explicat în cadrul celei de-a 21-a Conferințe Europene a Asociației Internațional pentru Sănătatea Adolescenților, desfășurată la Chișinău, care sunt etapele de dezvoltare psiho-sexuală a bărbaților, potrivit vârstei.

1.Autoidentificarea sexuală 2-7 ani

Dezvoltarea psiho-emoțională la copii începe de la 2-4 ani, când are loc autoidentificarea sexuală. Mai exact atunci când băiețeii înțeleg că sunt băieței, iar fetițele – fetițe. În această perioadă un rol important îl joacă părinții. De ei depinde educația de mai departe a copilului. Contează cum se discută cu el, cum este alintat, cum este îmbrăcat.

2.Perioada prepubertară 7-11 ani

În această perioadă are loc socializarea copiilor. Ei merg la școală, se întâlnesc în grupuri separate sau mixte. De aici începe formarea comportamentului sexual și anume, partea cognitivă. Apare și interesul față de fete.

3.Perioada pubertară 11-17 ani

Încep să se formeze grupuri. Băieții încep să se comporte ca bărbații, iar fetițele ca femeile. Apare libidoul platonic, adică adolescenții încep să se îndrăgostească. De obicei aceasta se manifestă la distanță. Băieții se îndrăgostesc de o actriță, de profesoară, dar cel mai des, de fetițele din clasă.

Este și etapa când se formează orientarea psiho-socială, care coincide cu etapa somato-sexuală, când începe dezvoltarea somatică. Asta se întâmplă datorită testosteronului - hormonul sexual masculin. În același timp, apar și schimbările psihologice și de comportament. Băieții devin mai gentili. Apar deprinderile practice, băieții încep să se apropie de fetițe, merg la primele întâlniri. Tragerea de cosițe este o manifestare a libidoului platonic. Apar erecțiile cu conotație sexuală, cele spontane care sunt însoțite de vise erotice. Băieții încep să se masturbeze. O dată sau de două ori pe săptămână e un lucru normal. Adolescenți scapă astfel de tensiunea emoțională acumulată în organism. Dacă obiceiul se manifestă zilnic, atunci masturbarea poate fi considerată deja boală. Este boală mai ales dacă băiețeii încep să se masturbeze mai devreme de perioada de pubertate. Eu însă îndemn adolescenții să-și descarce energia prin activități sportive. Masturbarea este văzută ca un antrenament al organelor sexuale. Dacă băiatul începe să se masturbeze de la vârsta de 7 ani, ajungând la 20 – îi va fi complicat să întrețină un raport sexual complet. Se formează o deprindere a organismului și tânărul va reuși să ejaculeze doar după ce se va masturba.

Tendința adolescenților moderni este să înceapă viața sexuală cât mai devreme. Aș e la modă. Abordarea lor însă e greșită. Viața sexuală trebuie începută atunci când ești pregătit emoțional și fizic. Actul sexual nu este sport și trebuie să-i pui o bifă. La fel de important este ca băieții să țină minte că prietenul lor cel mai important în asemenea situații este prezervativul. Le sugerez adolescenților să și le cumpere singuri, pentru că astfel devin mai responsabili față de viața lor sexuală, dar și față de parteneră.

5. Etapa postpubertară sau tranzitorie 17-25 de ani

  1. Abstineța sexuală – nu fiecare tânăr de 18 ani are o parteneră și nici cel de 25.
  2. Excesele sexuale - două și mai multe rapoarte sexuale pe zi înseamnă exces. Deseori elevii mă întreabă câte ar trebui să fie pe zi și răspunsul meu e simplu – actul sexual trebuie să fie de calitate. Mulți bărbați se gândesc mai mult la numărul de acte sexuale pe care vor să le aibă, decât la calitatea acestora.

6. Etapa sexualității mature, 25-55 de ani

Se caracterizează prin menținerea unui ritm sexual adecvat. Sexul este individual și depinde fiecare organism în parte. Unii tineri încearcă să mențină un anumit ritm sexual la această etapă sau să facă excese.

7. Etapa evoluționară începe de la 55 de ani

Durează aproximativ 20-30 de ani și depinde de temperamentul sexual al fiecărei persoane și de starea generală de sănătate.

 

Sursa foto: 
Unica.ro
La Inceput