Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova, numărul infecțiilor sexual transmisibile printre tineri a crescut în perioada de carantină. În plus, și-au făcut apariția și infecțiile mai rar întâlnite în ultimii ani și s-au înmulțit cazurile de violență sexuală. Cel mai probabil, aceste date sunt cauzate de relațiile sexuale neprotejate. Ți-am pregătit în continuare o descriere a simptomelor celor mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Dacă le-ai recunoscut, nu ezita să te adresezi de urgență unui ginecolog sau poți cere ajutor prin intermediul site-ului youthclinic.md.
Infecțiile sexual transmisibile asimptomatice (IST)
Un șir de IST pot să nu se manifeste prin niciun simptom (infecții asimptomatice). Chiar și fără simptome, poți transmite cu ușurință aceste infecții partenerului tău. Iată de ce este foarte important să folosești prezervativul, atunci când faci sex și să mergi la medic în mod regulat pentru depistarea precoce a IST și a le trata înainte să le transmiți partenerului tău.
Simptomele Chlamidiazei
Chlamidiaza este o infecție bacteriană a tractului genital, cauzată de chlamidya. Această bacterie poate fi depistată dificil, deoarece infecția la etapele timpurii decurge, de obicei, fără sau cu foarte puține simptome. După expunerea la infecție, simptomele pot apărea în 1-3 săptămâni, însă pot fi nepronunțate și pot trece neobservate.
Semnele și simptomele pot fi:
- Urinarea dureroasă;
- Durerea în abdomenul inferior;
- Eliminări din vagin sau penis;
- Dureri în timpul actului sexual la femei;
- Sângerări între ciclurile menstruale;
- Dureri testiculare la bărbați.
Simptomele Gonoreei
Gonoreea este o infecție bacteriană a tractului genital, provocată de gonococ. De asemenea, bacteria se poate dezvolta în cavitatea bucală, gât, ochi și anus. Primele simptome ale infecției apar, per general, timp de 10 zile după expunere. Totuși, la unele persane, simptomele se pot manifesta după luni de zile de la infectare.
Semnele și simptomele gonoreei pot include:
- Eliminări consistente, tulbure sau sângeroase din penis sau vagin;
- Durere și senzație de arsură în timpul urinării;
- Sângerare abundentă în timpul menstruației sau între ele;
- Testicule inflamate și dureroase;
- Defecare dureroasă;
- Mâncărimi anale.
Simptomele Trichomoniazei
Trichomoniaza este o infecție sexuală, transmisă de un parazit unicelular, denumit Trichomonas vaginalis. Acesta se transmite în timpul actului sexual neprotejat de la o persoană, infectată deja cu acest microorganism.
De obicei, acest parazit infectează tractul urinar al bărbaților și adesea nu provoacă niciun simptom. Transmis de la bărbați, acesta ajunge în vaginul femeii, în care găsește toate condițiile favorabile pentru dezvoltare. Simptomele pot apare între 5 și 28 de zile de la infectare și pot varia de la o ușoară iritație la simptome mai severe.
Semnele și simptomele pot include:
- Eliminări vaginale clare, albe, galbene sau verzui;
- Eliminări din penis;
- Miros vaginal puternic;
- Iritare și mâncărimi vaginale;
- Mâncărimi sau iritație înăuntrul penisului;
- Dureri în timpul actului sexual;
- Urinare dureroasă.
Simptomele herpesului vaginal
Herpesul vaginal este o IST foarte contagioasă, provocată de virusul herpes simplex (HSV), care intră în corp prin fisuri mici ale pielii sau ale mucoaselor. Multe persoane sunt infectate cu acest virus fără a cunoaște acest fapt, deoarece virusul nu provoacă simptome, iar dacă le provoacă acestea sunt într-atât de ușoare, încât pot trece neobservate.
În cazul în care simptomele își fac apariția, primul episod este, în general, cel mai dificil. Unele persoane nu mai suferă un al doilea episod niciodată. Alții, însă, pot avea episoade recurente și peste câteva zeci de ani.
Când sunt manifeste, simptomele herpesului genital sunt următoarele:
- Erupții roșii mici, vezicule sau ulcerații în ariile genitale, anale și zonele adiacente;
- Durere și mâncărimi în zona genitală, pe fesele și coapsele interioare.
Ulcerațiile pot face urinarea dureroasă. În cadrul primului puseu de infecție poți experimenta simptome asemănătoare cu cele în cazul răcelii – dureri musculare și de cap, febră și ganglioni inflamați în zona inghinală.
În unele cazuri, infecția poate fi activă și fără manifestările enumerate mai sus.
Simptomele Sifilisului
Sifilisul este o infecție bacteriană provocată de Treponema palidum. Boala afectează organele genitale, pielea și membranele mucoase, însă poate afecta și multe alte părți ale corpului, inclusiv creierul și inima.
Simptomele sifilisului se manifestă în trei etape – primară, secundară și terțiară. Unele persoane pot suporta și un sifilis latent, în cadrul căruia testele de sânge sunt pozitive pentru bacteria dată, dar nu este prezent niciun simptom.
Inițial, doar o roșeață mică rotundă (șancru) poate apărea pe suprafața organelor genitale (labii sau penis), rect, buze sau limbă.
Pe măsură ce maladia înaintează, se pot adăuga și alte manifestări, precum:
- Erupții rotunde mai mari, roșii-brune sau roșii marcate în orice zonă a corpului, inclusiv palme și tălpi;
- Febră;
- Noduli limfatici măriți;
- Slăbiciune și o senzație de disconfort;
- Roșeață și durere.
Fără un tratament corespunzător bacteria se răspândește în corp, provocând alterări serioase ale organelor interne sau deces peste ani de la infectare.
Printre simptomele sifilisului tardiv se numără:
- Incapacitatea de coordonare;
- Amorțeală;
- Paralizie;
- Orbire;
- Demență.
Neurosifilisul
La orice etapă de evoluție, sifilisul poate afecta sistemul nervos. Neurosifilisul poate rămâne fără simptome sau poate provoca:
- Dureri de cap;
- Schimbări de comportament;
- Dificultăți de mișcare.
Reiterăm: Dacă simți unele dintre simptomele de mai sus, nu ezita să te adresezi medicului și evită să transmiți infecția partenerului tău. Însă, cea mai ușoară și eficientă cale de a te proteja de aceste infecții este să folosești prezervativul. Este cea mai ieftină și eficientă metodă.
Sănătate să aveți!
mayoclinic.org