Menstruația – tot ce trebuie să știi

Ciclul menstrual reprezintă o succesiune de schimbări prin care trece corpul fiecărei femei lună de lună. În interiorul uterului în fiecare lună se dezvoltă un strat îngroșat de mucoasă, pregătit pentru implantarea ovulului fecundat. Dacă nu există niciun ovul fecundat, uterul pierde acest strat. Aceasta este sângerarea lunară cunoscută sub denumirea de ciclul menstrual sau menstruație.

Perioada medie a ciclului este de 28 de zile, dar poate varia între 21 și 35 de zile. Atunci când calculezi data următorului ciclu menstrual trebuie să știi că prima zi este ziua 1 de menstruație și ultima cea cu o zi înainte de reînceperea următoarei menstruații, iar această perioadă variază de la femeie la femeie. Perioada de la prima zi de menstruație până la ovulație poate fi între 1 și 3 săptămâni, iar cea de-a doua fază, post ovulație, durează în jur de 14 zile pentru fiecare femeie. Și bineînțeles cu fiecare lună ciclul menstrual poate suferi dereglări, cauzele sunt numeroase, fie că este vorba de stres, dietă sau o posibilă afecțiune.


Ovulația reprezintă faza din procesul ciclului menstrual când ovarele eliberează un ovul pentru fecundare și poate dura între una și două zile. Femeile pot resimți anumite schimbări subtile înainte și după procesul de ovulație, cum ar fi: crampele menstruale, sensibilitatea la nivelul sânilor, creșterea mucusului cervixului sau creșterea temperaturii. Sunt schimbări menite să stimuleze procesul de fecundare.

Trebuie să știi că în timpul menstruației sângele menstrual crește nivelul pH-ului la nivelul vaginului și face dificilă dezvoltarea oricărei infecții. De asemenea, probabil ați observat că în timpul menstruației femeile sunt mai impulsive din cauza fluctuațiilor de estrogen.

Înainte de menstruație femeile au o nevoie acută de a consuma alimente bogate în calorii. Această nevoie se explică prin faptul că nivelul ridicat de carbohidrați stimulează secreția de serotonină care îți dă o stare emoțională bună și reduce stările depresive și irascibilitatea de dinaintea menstruației.


Cu siguranță ai auzit că sexul este un remediu eficient de ameliorare a durerilor cauzate de crampele menstruale, dar specialiștii susțin că este mai mult un mit. 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
feminis.ro sanoteca.md
Sursa: 

OMS 2005

La Inceput