Cât durează un act sexual – ce spune știința

În pofida discuțiilor aprinse și a multitudinii de „așa trebuie să fie”, în acest moment nu este demonstrată existența unei durate fixe a actului sexual sau a necesității unei asemenea limite. Sexul durează atât cât își doresc partenerii și poate depinde de mai mulți factori, inclusiv de percepția semnificației unui act sexual. Află în continuare care este durata medie a unui act sexual potrivit cercetărilor din domeniu, de ce factori poate depinde acesta  și ce poți face pentru a-i majora durata.

Percepția este diferită

Fiecare persoană sau cuplu înțelege actul sexual în mod diferit. Cineva spune că acesta durează doar pe perioada penetrării, în timp ce alții îi consideră debutul odată cu apariția preludiului, iar finalul odată ce partenerii au experimentat orgasmul.

În plus, este foarte dificilă determinarea unei durate medii a actului sexual, în timp ce mai multe persoane au tendința să mintă din cauza convingerilor proprii și a normelor prestabilite în societate.

De asemenea, există o diferență izbitoare dintre cât durează contactul dintre penis și vagin și cât consideră fiecare persoană că ar trebui să dureze. Unele studii arată că actul sexual durează, în medie, mai puțin timp decât au nevoie femeile din relațiile heterosexuale monogame, „stabile”, de exemplu, pentru a avea orgasm.

Ce zic studiile?

Există foarte puține publicații care ar menționa exact care este durata medie a unui act sexual. Cercetările care există au mai multe limite, deoarece unele consideră sexul doar contactul dintre penis și vagin, iar altele iau în considerare, inclusiv preludiul.

Un studiu multinațional, din 2005, a rugat cuplurile heterosexuale să cronometreze timpul din momentul penetrării până la ejacularea masculină. Chiar și potrivit acestor parametri foarte ficși cuplurile au raportat diferențe majore – de la 33 de secunde până la 44 de minute, durata medie fiind de 5,4 minute.

Alți cercetători au încercat să afle care este o durată „normală” a sexului, adresând întrebarea persoanelor diagnosticate cu disfuncții sexuale, care administrau tratament pentru aceste afecțiuni.

Un studiu efectuat în Canada și SUA, în 2008, a solicitat sexologilor să estimeze durata medie a unui act sexual în cadrul mai multor categorii de persoane. Aceștia au răspuns că sexul care durează:

- sub 3 minute garantează o îngrijorare clinică;

- între 3 și 7 minute este „adecvat”;

- între 7 și 13 minute este „de dorit”;

- între 13 și 30 minute este „prea lung”.

Cu toate acestea, un alt studiu, publicat în acest an, a determinat că durata medie necesară pentru orgasmul feminin într-un cuplu heterosexual este de 13 minute și 41 de secunde.

Normele culturale și sfaturile medicilor pot juca, de asemenea, un rol important în durata și satisfacția sexuală a cuplurilor.

Ce factori influențează durata actului sexual?

Spectrul este unul larg:

- Percepția actului sexual – unele persoane definesc orice stimulare a organelor genitale externe drept „sex”. Per general, persoanele cu o definiție și percepție mai largă a actului sexual pot considera că acesta durează mai mult.

- Practica sexuală, scopurile și normele – scopul sexului, precum minim un orgasm al fiecărui partener poate influența durata întregului act.

- Factorii externi – în timp ce unele cupluri pot opta pentru o partidă rapidă de sex în timp ce copilul doarme, altele pot petrece ore în șir doar pentru a asigura un preludiu mai îndelungat.

- Orientarea sexualăun studiu din 2014 a descoperit că femeile homosexuale sunt implicate în acte sexuale mai îndelungate, comparativ cu cele heterosexuale.

- Funcția sexuală și starea generală a sănătății – durerea în timpul actului sexual și ejacularea prematură sunt doar câteva exemple de probleme care pot afecta durata sexului.

- Vârsta – durata actului sexual scade odată cu vârsta din cauza factorilor care afectează starea de sănătate și rezistența.

Ce poți face pentru a avea un sex mai îndelungat?

Dacă ți-ai setat un asemenea scop, următoarele strategii îți pot fi de folos:

- Atunci când unul dintre parteneri simte că se apropie de orgasm, se poate opri pentru a oferi plăcere celuilalt;

- Comunicați încontinuu despre dorințe și necesități. Această abordare deschisă vă va ajuta să savurați din plin fiecare act sexual;

- Dacă femeia este implicată, focusați-vă pe oferirea orgasmului acesteia prin stimularea clitorisului și sexual oral, de exemplu;

- Focusați-vă pe preludiu. Acesta va extinde durata actului sexual și va oferi o plăcere adițională;

- Utilizează tehnici de respirație și vizuale pentru a amâna orgasmul timpuriu.

Sănătate să aveți!

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
med-decisions.com
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput