Ce ar fi bine să faceți și ce trebuie să evitați după sex

sex-sanoteca-protectie

Sexul face parte din viața noastră, ne menține sănătatea și frumusețea. Însă pe cât de plăcut este, pe atât de periculos poate fi. Iată câțiva pași pe care trebuie să-i faceți ca să evitați pericolele.

Duș

Nu e obligatoriu ca după sex sa sări din pat și să mergi să faci duș. Totuși, să te speli după o partidă de sex este recomandat atât pentru bărbați, cât și pentru femei pentru a evita infecțiile tractului urinar (UTI). Spălați zona din jurul (nu înăuntru) organelor genitale cu apă caldă. Puteți încerca săpunuri moi, dar dacă aveți piele sensibilă sau dacă aveți deja o infecție s-ar putea ca ea să se irite. Bărbații cu prepuț ar trebui să-l tragă ușor și să se spele dedesubt.

Nu vă spălați în interiorul vaginului

Unele femei cred că trebuie să curețe interiorul vaginului după ce au făcut sex cu apă sau cu anumite lichide. Acest lucru poate duce la apariția mai multor infecții. Spălatul în interior poate afecta echilibrul natural al bacteriilor care protejează vaginul. Cea mai bună modalitate de a îngriji vaginul după sex este să-l lăsați să se curețe în mod natural. De asemenea, rețineți că un miros ușor este normal și poate că nu este un semn al unei probleme.

Păstrați curățarea simplă

Farmaciile oferă o gamă largă de șervețele, creme și spray-uri, pretinzând că acestea v-ar ajuta să „împrospătați” zona intimă. Unele dintre ele sunt făcute cu săpunuri dure, detergenți, șampoane, parfumuri sau loțiuni care pot face ca pielea să sufere. Doar spălați-vă delicat cu apă caldă după sex și evitați tampoanele parfumate, diverse spray-uri, mai ales dacă sunteți sensibili la infecții.

Goliți vezica urinară

În timpul sexului, bacteriile pot pătrunde în uretră, tubul care transportă urina din corp. Acest lucru poate crește riscul de infecție. După ce mergeți la toaletă, spălați-vă. Așadar, bucurați-vă de timpul petrecut cu partenerul, apoi mergeți la baie. Dacă sunteți femeie, ștergeți zona intimă din față spre spate pentru a evita răspândirea bacteriilor.

Beți un pahar cu apă

Ca să puteți urina mai des, consumați mai multă apă. Când sunteți hidratat, veți merge la baie mai des, iar acest lucru înseamnă că mai multe bacterii vor fi eliminate din organism înainte ca infecțiile să apară.

Purtați haine care să nu vă strângă

Transpirația, zonele fierbinți reprezintă locurile perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor. Deci purtați lenjerie de corp și haine care lasă aerul să circule. Femeile ar trebui să evite lenjeria intimă prea strâmtă. Alegeți lenjerie de bumbac, pentru că absorb umiditatea sau, în general, dormiți fără lenjerie de corp.

Spălați-vă mâinile

Este cea mai bună metodă de a evita bacteriile pe care le puteți lua de la atingerea organelor genitale ale partenerului sau ale partenerei. Aceasta este cheia pentru a opri răspândirea infecțiilor.

Curățați-vă jucăriile sexuale

După ce ați terminat să le folosiți,  bacteriile, virușii și ciupercile se pot depune pe ele. Asta înseamnă că jucăriile tale ar putea să transmită infecții. Curățați fiecare jucărie sexuală după fiecare utilizare. Faceți acest lucru, potrivit instrucțiunilor scrise pe ambalajul acestora.

Aveți grijă de eventualele infecții cu ciuperci

Partenerii le pot transmite în timpul actului sexual. (Da, băieții vor lua și infecții cu ciuperci.) Dacă observați astfel de simptome - mâncărime, arsuri sau eliminări din vagin sau penis, mergeți imediat la medic și cereți tratament.

Faceți analizele regulat

Dacă sunteți activi sexual, mai ales dacă schimbați des partenerii, este bine să dați analize pentru bolile transmise pe cale sexuală. De cele mai multe ori aceste infecții nu au simptome, așa că testarea este singura modalitate de a ști sigur dacă sunteți sănătos sau aveți vreo infecție.

Gravidă? Aveți grijă

Sexul este, de obicei, sigur în timpul sarcinii, dar sunteți mult mai vulnerabilă la infecții în această perioadă. Deci, este chiar mai important să țineți cont de cele mai elementare lucruri pe care e bine să le faceți după sex – să vă urinați, să vă spălați în jurul vaginului și să consumați apă. Încurajați partenerul să facă același lucru.

Sursa foto: 
Oficial Media
Sursa: 
La Inceput