Ce vă împiedică să aveți orgasm. Explicații medicale

Poate vă este cunoscută, din experiență proprie așa o situație: începeți o partidă de sex cu partenerul, v-ați excitat îndeajuns, dar nu a-ți ajuns la punctual culminant al plăcerii sexuale. Atunci vă întrebați: ,,De ce nu ați putut avea orgasm?” Există mai multe explicați medicale, din acest punct de vedere. De exemplu, Institutul din Kinsey, SUA, anunță că în jur de 20%-30% dintre femei nu au orgasm în timpul actului sexual, în comparație cu doar 5 la sută dintre bărbați. Bărbații și femeile care nu pot menține o erecție și nu pot ajunge la orgasm, cel mai probabil, se confruntă cu o disfuncție sexuală. Însă nu e atât de simplu precum pare. Inabilitatea de a atinge plăcerea sexuală maximă poate fi determinată de factori psihologici și fiziologici, care pot duce la eșecul unei partide de sex. Printre acestea:

Prezervativele strâmte

Prezervativele sunt deseori evitate de către bărbați, chiar dacă aceștia le înțeleg importanța. Bărbații nu vor să le folosească din cauză că ele reduc din senzații. Adevărul este că așa și se întâmplă, dacă nu sunt potrivite pentru mărimea penisului. Un prezervativ care stă foarte strâns poate crea disconfort și dificultate pentru menținerea erecției. Un studiu efectuat anul trecut de revista Sexual Health a constatat că mai mult de jumătate dintre bărbați susțin că își pierd erecția, atunci când își pun prezervativul sau când încearcă să-l introducă în vagin.

Stresul

Stresul mare influențează negativ asupra stării psihologice și fiziologice, prin urmare și asupra a organismului. Este mai dificil pentru persoanele stresate să se concentreze asupra sexului și să se relaxeze. Femeile cu nivelul crescut de cortizol, cauzat de stres, au o dorință mai mică de a se masturba sau de face sex cu partenerul.

Stresul scade producția de hormoni sexuali, cum ar fi estrogen și testosteron, și crește nivelul de hormoni ai stresului, cum ar fi cortizolul. Organismul produce cortizol ca un mecanism de luptă împotriva stresului, energia este concentrată asupra organelor de importanță  vitală, cum ar fi plămânii și cordul.

Depresia

Depresia afectează dispoziția și chiar dorința sexuală. Un studiu efectuat în anul 2000 de către American Family Physician a arătat că aproximativ 70% dintre adulții cu depresie aveau apetitul sexual scăzut. Acest lucru are o explicație: depresia contribuie la dezechilibrul chimic din creier, iar libidoul se formează anume din impulsurile nervoase și chimice care nimeresc în creier.

Durerea cronică

Mai mult de 75 milioane de oameni trăiesc cu o durere cronică, potrivit Agenției Naționale a Durerii din SUA. Persoanele care suportă o durere cronică se gândesc mai puțin la sex și le este mai greu să obțină acea excitare care i-ar duce la orgasm. Totodată, orgasmul are o capacitate miraculoasă de a anihila durerea și emoțiile negative.

Medicamentele

Preparatele farmaceutice sunt una din cele mai frecvente cauze ale problemelor sexuale. O persoană din patru declară disfuncție erectilă cauzată de medicamente. Un studiu publicat în 2012 de către Family Practice a constatat că statinele și fibrinele (utilizate pentru scăderea nivelului de colesterol,,rău” din sânge) pot cauza disfuncție erectilă. O cercetare ulterioară a arătat că atât bărbații, cât și femeile care folosesc medicamente pentru scăderea nivelului de colesterol ,,rău” din organism, confirmă dificultăți de atingere a plăcerii sexuale. Odată cu nivelul colesterolului  LDL scade și capacitatea de a avea orgasm. 

Imaginea de sine negativă

Atunci când suntem mulțumiți de felul cum arată corpul nostru, avem tendința psihologică de a ne simți mai bine în general. Conexiunea dintre minte și corp este importantă pentru plăcerea sexuală. De exemplu, dacă nu suntem mulțumiți de felul arătăm, ne vom relaxa mai greu și va fi mai complicat să ajungem la orgasm. Un alt studiu, publicat în 2009 în revista The Journal of Sexual Medicine,  a constatat că femeile cu vârsta cuprinsă între 18-49 de ani afirmau că sunt mulțumite de felul cum arată și că reușesc să obțină orgasm mult mai des decât cele care au aveau o imagine de sine mai scăzută. O imagine pozitivă, despre sexualitatea personală, greutatea corporală, condiția fizică contribuie nemijlocit la sănătatea sexuală.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
blog.suplimente-naturiste.com
Sursa: 

medicaldaily.com

La Inceput