Cum afectează anii penisul și cum putem preveni îmbătrânirea acestuia

Mândria bărbaților, penisul, ca și restul corpului, nu scapă de trecerea anilor. Deci, cum exact afectează anii acest organ, aflați în materialul ce urmează.

Penisul este, de asemenea, afectat de îmbătrânire

Penisul este format din trei straturi de țesut: două corpuri cavernoase și sub ele corpul spongios. Ambele joacă un rol important în erecție. Glandul penisului sau mai simplu ar fi să-i zicem vârful, care este, de fapt, o bombă la capătul corpului spongios, este deschis în centrul său de meatul urinar și acoperit de prepuț. Este o zonă cu multe inervații și una dintre principalele surse de plăcere masculină. Uretra - care permite evacuarea spermatozoizilor în timpul ejaculării și a urinei în timpul urinării, trece prin corpul spongios.

Ca toate organele, penisul este afectat de îmbătrânire. Urologul francez Lionel Vaudreuil explică: „nu există o îmbătrânire a penisului în sine. Este vorba, de fapt, de îmbătrânirea persoanei și sexualitatea sa”.

Vase îmbătrânite: disfuncții erectile

Astfel, penisul va prezenta semne de vârstă în timpul îmbătrânirii cardiovasculare. „Penisul este un organ care are o vascularizare destul de complexă, este cel care permite erecția, prin urmare, implicarea vaselor va reduce în special calitatea erecțiilor. Prin urmare, odată cu înaintarea în vârstă există mai multe șanse de a apărea o disfuncție erectilă”, spune Lionel Vaudreuil.

Astfel, pentru a evita disfuncțiile erectile, trebuie să aveți grijă de sistemul dumneavoastră cardiovascular: să mâncați sănătos, să evitați tutunul, alcoolul și excesul de greutate și să aveți o activitate fizică.

Pierderea elasticității țesuturilor: o reducere a dimensiunii

Trecerea anilor duce și la pierderea elasticității țesuturilor. „Această modificare tisulară este specifică îmbătrânirii, nu este specifică penisului”. Cu toate acestea, aceste modificări în natura țesuturilor pot afecta dimensiunea membrului, în special la bărbații cu mai puține erecții.

„Când există o scădere a frecvenței erecțiilor, observăm în timp o pierdere de elasticitate în corpul cavernos. Acest lucru poate duce treptat la o reducere a dimensiunii penisului”, adaugă specialistul.

 

Cu toate acestea, această reducere observată în rândul unora nu atinge nivelul de încredere în sine al pacienților, potrivit unui sondaj realizat de Zavamed.com în 2016.

În timp ce majoritatea bărbaților s-au declarat, într-adevăr, mulțumiți de dimensiunea organului lor sexual (44, 5% sunt mulțumiți, 14% sunt foarte mulțumiți), cei mai puțin mulțumiți (7,7%) au fost bărbații trecuți de 45 de ani.

În plus, sunt și bărbați a căror încredere în sine este cel mai puțin afectată de dimensiunea sexului, 65,4% afirmă că acest lucru nu-i afectează, în timp ce 59,4% - că, totuși, există un impact mediu asupra încrederii de sine.

Neuropatii: posibilă pierdere de sensibilitate

Odată cu vârsta, penisul poate fi afectat și de apariția neuropatiilor. Aceste tulburări ale nervilor sistemului nervos - care apar la unii oameni - pot provoca tulburări de sensibilitate.

Aceasta nu este o problemă majoră, însă, atunci când dificultățile pacientului sunt cauzate de neuropatie, în mod special de neuropatia diabetică, ea poate provoca afecțiuni semnificative ale disfuncției senzoriale și erectile, cum ar fi anorgasmia. (tulburare de orgasm) sau dificultate de ejaculare”, spune doctorul Lionel Vaudreuil.

Diabetul este una dintre cauzele principale ale disfuncției erectile. Această boală cronică poate ajunge într-adevăr la nervi și poate duce la neuropatie. În funcție de nervii afectați, rezultă tulburări ale activității sexuale (tulburări de erecție, impotență).

Diabetul afectează, de asemenea, sistemul hormonal care controlează producția de testosteron sau sistemul cardiovascular. Aceste două elemente joacă un rol important în funcționarea organului de reproducere masculin.

Atenție la boli infecțioase

Odată cu vârsta, bărbații au mai multe riscuri să dezvolte anumite boli infecțioase. Autorul cărții de specialitate „Cartea mică a penisului: anatomie, funcționare, sănătate” afirmă „Nu este o boală cu transmitere sexuală, ci patologii legate de lipsa igienei”.

Balanopostita

„Odată cu pierderea mobilității, bărbații (necircumciși) tind să nu se retracteze. Această lipsă de atenție asupra acestei părți a corpului poate cauza probleme, deoarece prepuțul secretă smegma pentru a unge glandul și a facilita actul sexual intim. Cu toate acestea, dacă această secreție este prezentă într-o cantitate prea mare, creează o inflamație. Aceasta provoacă o fimoză, o îngustare a capătului prepuțului și apoi duce - dacă nu este susținută - la o balanopostită, o infecție a prepuțului și a glandelor legate de acumularea de bacterii acolo”, conchide medicul.

Scleroza lichenului

Lichen sclerosus este, de asemenea, o patologie care devine mai frecventă pe măsură ce bărbații îmbătrânesc. Această boală a mucoasei, adesea legată de diabet, este o retragere atrofică a prepuțului care determină, de asemenea, fimoza sau fuziunea cutei balano-prepuțiale a prepuțului (cutele dintre gland și prepuț).

Simptomele la om sunt petele albicioase din meatul urinar, gland sau cutele balano-prepuțiale. Pot fi dureroase. Este important să diagnosticați aceste leziuni deoarece pot deveni canceroase.

Această dermatită inflamatorie este tratată cu corticosteroizi. Cu toate acestea, poate fi necesar uneori - în cazurile cele mai avansate - circumcizia pacientului.

Cum să amânăm îmbătrânirea penisului?

Pentru a asigura o formă fizică și sexuală bună, trebuie să aveți grijă de dumneavoastră:

-mâncați sănătos

-faceți regulat activități fizice

-evitați excesul de greutate

-evitați consumul de tutun și alcool

Mai mult, în caz de disfuncție erectilă, nu ezitați să consultați medicul.

„Nu trebuie să uităm că persoanele în vârstă încă mai au viață sexuală. Dacă au o sănătate generală bună, o persoană în vârstă poate avea acces la toate tratamentele disponibile pentru disfuncția erectilă, la fel ca ceilalți bărbați”, spune în concluzie Lionel Vaudreuil.

Sursa foto: 
www.e-sante.fr
La Inceput