Cum poate fi oprit ciclul menstrual și cine are nevoie de acest lucru. Beneficii și consecințe

Pentru multe femei, perioada ciclului menstrual este o bătaie de cap în plus. Unele acuză dureri insuportabile, care le limitează activitățile și chiar te pot ține în pat ore în șir.

Unele tinere în această perioadă pot avea dureri spasmatice atât de severe, care le pot provoca chiar vomă sau leșin. În astfel de cazuri femeile pot încerca stoparea procesului, prin folosirea anticoncepționalelor. Hormonii determină organismul să se comporte ca și cum ar fi în perioada gravidității, iar ciclul menstrual se întrerupe.

Femeile opresc ciclul menstrual din mai multe motive. De exemplu, sportivele folosesc această metodă în perioada competițiilor importante. Miresele sau femeile care pleacă în vacanță și nu își doresc disconfort, de asemenea, optează pentru stoparea temporară a menstruației.

Oamenii de știință studiază care este impactul limitării numărului de menstruații asupra calității vieții femeilor, în variate situații. În anul 2011, Intitutul Jacobs pentru Sănătatea Femeilor a publicat un studiu despre întreruperea ciclului menstrual la femeile militare, aflate în misiune de serviciu. Cercetătorii au constatat că din 66% dintre femei care și-au dorit întreruperea, doar 22% au aplicat metoda în practică.

Un studiu realizat în ianuarie anul acesta arată că stoparea menstruației era realizată de ani buni de către femeile care zburau în cosmos. Mai sunt și femei care își doresc să evite perioadele de durere, sau pur și simplu să își amelioreze calitatea vieții.

În anul 2005 a fost efectuat un sondaj de către Asociația Profesioniștilor în Sănătatea Reproducerii pe un eșantion de 1.100 de femei. Mai mult de jumătate dintre aceste au declarat că nu mai vor să aibă ciclu menstrual niciodată. Dar, unul dintre motivele din care femeile ezită să își stopeze ciclul menstrual, este faptul că s-au obișnuit să considere apariția lunară a menstrelor drept un semn de sănătate. În același studiu 89% dintre femei s-au arătat îngrijorate că astoparea ar putea avea efecte negative în timp, iar 66% au spus că pur și simplu nu li se pare naturală această stopare.

Este adevărat că femeile care nu au menstruații regulate ar trenui să se consulte cu medicul. Multe femei însă nu realizează că odată de folosesc contraceptive pe bază de hormoni, menstruația deja este indusă artificial în perioada când pentru câteva zile nu iau aceste pastile.

Alte femei sunt îngrijorate că stoparea menstruației ar duce la îngroșarea exesivă a mucoasei uterine. Medicul Erin Saleeby, șefa secției de obstetrică și ginecologie la Centrul Medical Harbor, afirmă că utilizarea continuă a contraceptivelor previne acest lucru: ,,Nu mai are loc acumularea de astfel de țesut în cantitățile în care se acumlează în mod natural”.

O femeie care își dorește supresarea temporară a ciclului menstrual ar trebui să discute mai întâi cu medicul despre metoda ce i s-ar potrivi cel mai bine. Cea mai populară este utilizarea contraceptivelor orale. Pentru a scăpa de o menstruație, femeia trebuie doar să evite săptămâna în care ia, de obicei, placebo sau face pauză și să înceapă o nouă cutie de contraceptive. Asta înseamnă că pe an va utiliza 17 pachete în loc de 12.

O altă obțiune este inelul vaginal, care emite o doză mică de hormoni, estrogen și progesteron, și poate fi utilizat încontinuu pentru a opri menstrele. Doctorul Lawson recomandă această metodă cel mai des. Aceasta afirmă că femeile trăiesc astfel ani fără griji în privința menstruației sau sarcinilor nedorite. Aproximativ 25% dintre femeile care utilizează inelul vaginal vor avea amenoree peste un an de la utilizare, iar 50% după doi ani.

Depo-Provera este o metodă injectabilă, care conține o doză scăzută de progesteron ce protejează de sarcină și scade frecvența menstruațiilor.

Indiferent de metodă, trebuie să aveți în vedere că alegerea de a stopa pe o perioadă de timp menstruațiile, nu întotdeauna poate decurge ideal. La unele femei este posibil să apară sângerări, mai puțin abundente, dar totuși ele vor fi, declară medicul Saleeby. De asemenea, nu trebuie să excludeți din ecuație și efectele adverse, care pot apărea în urma contraceptivelor, indicate în instrucții.

Stoparea pe o anumită perioadă a ciclului menstrual trebuie să fie o decizie luată în comun cu medicul ginecolog. Acest lucru nu se face ușor și rapid și nu este lipsit de riscuri și complicații. Pentru unele femei este o oportunitate de a se simți mai bine și a-și îmbunătăți calitatea vieții.

 

Sursa foto: 
m.doctorulzilei.ro
Sursa: 
La Inceput