De ce oamenii se sărută și ce hormon transmit bărbații femeilor, făcând-o mai receptivă la sex

Savanții spun că acesta este un mare mister, dar adevărul e că sărutul îi face pe oamenii să se placă mai mult. Ei au identificat 20 de lucruri pe care ar trebui să le știm despre sărut.

 1. Numai tu: buzele umane sunt diferite de cele ale mamiferelor, deoarece sunt exteriorizate și atârnă în afară.
 2. Nu suntem singurele specii care manifestă comportament însoțit de săruturi. Maimuțele mari (gorilele, cimpanzeii, orangutanii), de asemenea, își apropie buzele de semenii lor, manifestând sentimente de afecțiune, excitare sau împăcare.
 3. Cercetătorii științifici nu sunt siguri de ce oamenii se sărută, unii afirmă că e un comportament preluat din alimentația sugarului. În timpul activităților de îngrijire, unii copii primeau mâncare mestecată de adulți, din gura părinților, asociind aceasta cu o dovadă de iubire.
 4. O altă posibilitate: Mirosirea obrazului altei persoane. La culturile antice din întreaga lume această metodă era aplicată pentru recunoașterea unei persoane.
 5. Dar, totuși sărutul nu este universal. Antropologul Vaughn Bryant spune că acest comportament a fost învățat.
 6. Militarii romani au introdus sărutul în cultura altor popoare care până atunci nu obișnuiau să își exprime astfel sentimentele, mai târziu exploratorii europeni au dus torța.
 7. A fi la distanța de un sărut permite nasurilor noastre să perceapă compatibilitatea. Biologul Claus Wedekind de la Univesitatea Lausanne din Elveția a efectuat un studiu de teren prin care a depistat că femeile preferă mirosul bărbaților care posedă gene determinante ale imunității diferită de a lor. Mixarea genelor în așa mod ar putea crea descendenți cu o imunitate mai puternică.
 8. Pentru ca studiul efectuat de Wedekind să fie mai veridic, bărbații participanți la experiment au fost rugați ca preventiv să facă duș, astfel transpiranția fiind redusă la minim.
 9. Cercetările mai vechi demonstrează că sărutul își are originea din manuscrisele indiene Vedica Sanscrită, scrise cu 1000-2000 de ani în urmă. În Satapatha Brahmana se menționează că cei care se iubeau își apropiau gurile unul de celălalt.
 10. Iubirea este un drog: dopamina, un neurotransmițător asociat emoțiilor înălțătoare de dorință și mulțumire asociat cu experiența noului, senzația de a te simți special.
 11. La unele persoane un impuls de dopamină poate cauza pierderea poftei de mâncare, insomnie, simptome asociate cu îndrăgostirea.
 12. Dependența: Senzația că dragostea nu este niciodată îndeajuns este cauzată de producția de dopamină din zona ventral tegmentară a creierului, aceeași regiune afectată de dependența de cocaină.
 13. La bărbați, un sărut pasional poate provoca secreția de oxitocină, declară neurosavantul  Wendy Hill, de la Colegiul Lafayette din Pennsylvania. Acest hormon este responsabil de atracție și afecțiune.
 14. Ținutul de mână și sărutul, reduce nivelul cortizolului, hormonul capabil să reducă presiunea sangvină și să întețească răspunsul imun. 
 15. Un sărut pasional poate dilata pupilele ca o doză de atropină.
 16. Cum ne dăm seama că o persoană vrea să ne sărute: două treimi din oameni își întorc capul la dreapta când au intenția de a săruta, afirmă Onur Gntrkn psiholog la Universitatea din Bochum Germania. Acest comportament s-a obsevat până și la nou-născuții care au nevoie de afecțiune.
 17. Cele mai recente studii demonstrează că bărbații preferă mai mult săruturile ,,umede” cu utilizarea limbii, decât femeile.
 18. Schimbul de salivă poate avea un stimul reproductiv. În timpul unui sărut, bărbații elimină în gura femeilor o doză mică de testosteron, care cu timpul duce la creșterea libidoului, făcând-o mai receptivă la sex.
 19. Bărbați, nu uitați că igiena orală este foarte importantă! Potrivit unui studiu realizat în SUA, femeile atrag o atenție mai mare la igiena orală a partenerului decât bărbații.
 20. Dar nu uitați că un mililitru de salivă conține aproximativ 100,000,000 de bacterii!
Sursa foto: 
adevarul.ro
Sursa: 

discovermagazine.com

La Inceput