De ce pierdem pofta de sex. Cele mai frecvente cauze

Diminuarea dorinței sexuale sau a libido-ului se poate petrece, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Stresul, oboseala, schimbările hormonale și vârsta, toate au un rol în aceste modificări. Dacă nu este conștientizată, discutată și soluționată, problema libido-ului diminuat poate deveni o adevărată încercare pentru un cuplu și pentru starea de bine a individului.

Micșorarea libido-ului poate fi cauzată de o problemă medicală sau de factori ai stilului de viață. Află în continuare care sunt cauzele acestei probleme pentru bărbați și femei, care este tratamentul și când este necesar să discuți cu medicul.

Cauzele frecvente pentru bărbați și femei

Câteva patologii cronice pot afecta funcția sexuală. Iată unele dintre acestea:

 • Diabetul Zaharat. Glicemia (zahărul din sânge) mărită cauzează alterarea nervilor și a vaselor sangvine. Aceste efecte se pot solda cu disfuncții erectile la bărbați și cu diminuarea fluxului sanguin spre organele genitale feminine. De asemenea, femeile care suferă de diabet zaharat sunt expuse unui risc mai mare de a se îmbolnăvi de candidoză sau infecții urinare, afecțiuni care pot face sexul neconfortabil și dureros.
 • Osteoartrita. Persoanele cu dureri și rigiditate articulară evită sexul, pentru că îl găsesc prea dificil.
 • Bolile cardiovasculare. Aceste patologii pot duce la alterarea vaselor sanguine și la înrăutățirea circulației sanguine. Aceste modificări pot reduce fluxul sanguin către organele genitale, pot micșora excitarea și lubrifierea acestora.
 • Hipertensiunea arterială. Aceasta poate afecta, de asemenea, circulația sanguvină.
 • Cancerul. Chimioterapia, radioterapia sau tratamentul chirurgical al cancerului pot afecta libido-ul.
 • Sindromul de apnee în somn. Ultimele studii medicale sugerează că acest sindrom, lăsat netratat, poate influența negativ libido-ul.

Tratamente medicamentoase

Unele medicamente pot cauza disfuncția sexuală și la pierderea dorinței sexuale. Printre aceste medicamente se numără:

 • Antidepresivele
 • Neurolepticele care măresc nivelul prolactinei în organism
 • Medicamentele destinate tratamentului afecțiunilor prostatei
 • Contraceptivele hormonale
 • Antihipertensivele

De asemenea, substanțele narcotice și alcoolul pot diminua dorința sexuală.

Factorii emoționali și psihologici

O mulțime de condiții emoționale pot afecta dorința sexuală a unei persoane. Printre acestea se numără anxietatea, depresia, oboseala, neîncrederea în sine sau abuzul sexual în antecedente.

De asemenea, și problemele în cuplu pot afecta libido-ul. Printre acestea pot fi lipsa de încredere între parteneri, conflictele și comunicarea deficitară.

Micșorarea libido-ului la femei

Iată câteva cauze de diminuare a libido-ului, specifice femeilor:

Menopauza

Problemele sexuale care apar odată cu menopauza sunt cauzate de nivelul redus al estrogenului în organismul feminin. De asemenea, după menopauză în corpul femeii are loc și diminuarea testosteronului, care se secretă în cantități mici. Și această diminuare contribuie la lipsa dorinței sexuale.

După menopauză, nivelul diminuat al estrogenilor contribuie la subțierea și uscarea pereților vaginali, care duce la un act sexual dureros.

Dacă o persoană acuză dureri în timpul actului sexual, ar putea începe să le cu sexul și poate deveni mai puțin interesată de el.

Sarcina

Schimbările hormonale care se petrec în timpul sarcinii și imediat după aceasta pot afecta dorința sexuală a femeii. Totuși, aceste modificări diferă de la o femeie la alta. Unele pot fi mai interesate de sex, altele, dimpotrivă.

Hormonii din corpul feminin continuă să fluctueze și în perioada postpartum, fapt ce afectează libido-ul și pe parcursul acestei perioade.

Micșorarea libido-ului la bărbați

Cauzele diminuării dorinței sexuale la bărbați pot fi următoarele:

Nivelul scăzut de testosteron

Testosteronul este hormonul specific masculin, care este responsabil de caracterele fizice distinctive masculine, libido, producerea spermei și sănătatea oaselor.

Nivelul scăzut de testosteron poate duce la disfuncția erectilă. Diminuarea testosteronului în organismul masculin poate fi determinat de traumatisme, chimioterapie, radioterapie, utilizarea anabolizanților steroidieni, unele medicamente și boli cronice.

Tratamentul

Soluționarea libido-ului micșorat depinde de cauza apariției acestei probleme. De exemplu, medicul poate sfătui schimbarea medicației ce duce la diminuarea libido-ului sau tratarea maladiei care o provoacă.

În unele cazuri, schimbarea stilului de viață poate contribui la creșterea dorinței sexuale. Optarea pentru un regim alimentar nutritiv, somnul suficient, reducerea consumului de alcool și scăderea masei corporale poate contribui la creșterea dorinței sexuale.

Terapia hormonală

În cazul femeilor cu un libido micșorat, cauzat de venirea menopauzei sau a unor disfuncții  hormonale, medicul poate prescrie un tratament hormonal, deși studiile medicale nu i-au demonstrat eficacitatea. În acest caz, estrogenul poate fi administrat, atât pe cale orală, cât și locală, în formă de unguente.

Pentru bărbați, nivelul scăzut de testosteron poate fi tratat prin utilizarea patch-urilor de testosteron sau a testosteronului injectabil.

Când să consulți un medic

Dacă diminuarea libido-ului are un impact negativ asupra vieții tale, e cazul să te adresezi la un medic. Această problemă poate cauza un surplus de stres și poate afecta negativ starea ta fizică și mentală.

Iată câteva semne care îți dau de știre că e timpul să discuți cu un medic despre această problemă:

 • Relația încordată cu partenerul/partenera;
 • Pierderea încrederii în sine, izolarea socială sau stresul determinat de această condiție;
 • Lipsa schimbărilor după încercări a creșterii libido-ului.

Libido-ul diminuat nu este un motiv pentru frustrare, ci o stare care poate fi determinată de variate condiții medicale și psihologice, care pot fi tratate, apelând un specialist calificat.

Sursa foto: 
maleultracore.com
La Inceput