De ce unele femei au păr în exces pe față. Ce boli poate indica acesta

Creșterea excesivă a părului pe nivelul feței și a corpului nu este caracteristică doar bărbaților, dar și unor femei. În cazul persoanelor de sex feminin, acest lucru este generat de faptul că în organism nivelul de testosteron – hormon masculin, este prea înalt. În termeni medicali, aceasta este numită Hirsutism.

La femei se produc, în general, cantități mici de testosteron – la nivelul ovarelor și glandelor suprarenale. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când ovarele și suprarenele suferă de anumite afecțiuni. Printre afecțiunile care pot provoca niveluri ridicate de testosteron se numără: 

- Sindromul Cushing - o tulburare hormonalp care se manifestă prin creștere bruscă în greutate și umflarea în jurul feței și a gâtului

- Hiperplazie suprarenală congenitală - o afecțiune moștenită, care afectează glandele suprarenale - organe situate deasupra rinichilor și care produc hormoni

- Obezitatea - pierderea în greutate poate ajuta la ameliorarea simptomelor, în cele mai multe cazuri

- Acromegalia - o afecțiune în care organismul produce hormon de creștere în exces

- Medicamentele - cum ar fi steroizi anabolizanți, utilizați de unii oameni pentru a-și crește masa musculară sau pentru a îmbunătăți performanțele atletice.

- O tumoare - care crește producția de androgeni și, de obicei, afecteaza ovarele sau glandele suprarenale.

În multe cazuri, nu este clar de ce se întâmplă acest lucru. Unele femei se pot confrunta cu această problemă fără să aibă exsces de testosteron, cauza fiind menopauza. În schimb, la femeile mai tinere de cele mai deseori creșterea părului pe corp în exces poate fi cauzat de sindromul de ovar polichistic (PCOS), o afecțiune care poate deregla ciclul menstrual și poate se manifestă prin apariția unor saci umpluți cu lichid (chisturi) pe ovare.

Simptome

Femeile care suferă de hirsutism dezvoltă o pilozitate excesivă la nivelul feței și suprafeței corpului. Mai exact, părul crește la nivelul buzei superioare, obrajilor, perciunilor, porțiunii superioare a spatelui, gâtului, pieptului, coapselor, abdomenului și perimamelonar (în jurul mameloanelor). La nivel facial apare mustața sau barba. Părul poate crește, de asemenea, și pe piept. Firul de păr devine gros și negru. Aceste femei pot prezenta modificări ale ciclului menstrual și acnee. De asemenea, ele pot întâmpina dificultăți în a rămâne însărcinate.

Investigații necesare

Pentru a determina nivelele hormonale medicul va preleva mostre de sânge și urină. Medicul poate, de asemenea, recomanda efectuarea unei tomografii computerizate sau a unei rezonanțe magnetice nucleare. Asta pentru a investiga cu exactitate organele care pot sta la baza producerii hirsutismului.

Tratament indicat

Tratamentul specific depinde de cauza care a determinat aparitia hirsutismului. Dacă afecșiunea este ușoară și nu este însoțită de modificări ale ciclului menstrual, este posibil să nu fie necesar nici un tratament. Pe de altă parte, în cazul în care apar modificări menstruale, medicul poate prescrie un medicament care să conțină hormoni sexuali feminini. Acesta ar regula ciclurile menstruale. Dacă pacienta dorește să rămână însărcinată și suferă de hirsutism, atunci poate fi necesară administrarea unui tratament suplimentar.

Trebuie să știți că răspunsul la tratament se poate întinde pe o perioadă de la șase la 12 luni. În tot acest timp părul în exces poate fi indepărtat prin diferite metode. Există însă ți cazuri când tratamentul trebuie luat pe tot parcursul vieții, pentru a încetini creșterea părului pe corp. 

În cazul în care hirsutismul este provocat de tumori ovariene sau suprarenaliene, acestea trebuie extirpate chirurgical.

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
news.line.me
Sursa: 
La Inceput