De ce unii bărbați au sânii măriți. Cauzele creșterii acestora

Și bărbații pot avea sânii mari. Bineînțeles, în cazul persoanelor de sex masculin acest lucru este anormal și presupune o problemă de sănătate. În termeni medicali, dezvoltarea excesivă a sânilor la bărbați este numită „Ginecomastia”. Mai des această problemă se întâlnește printre adolescenți, dar și la unii bărbați mai în vârstă. Semnele variază de la un bărbat la altul. Astfel, sânii măriți sunt mai evidenți în cazul în bărbaților mai ponderali și care au mai mult țesut adipos în jurul sfârcurilor. Există cazuri când doar un singur sân se dezvoltă exagerat, iar altul rămâne de mărimi normale. Uneori chiar bărbații pot simți durere la nivelul sânilor dezvoltați în exces, deoarece pielea din jurul lor devine mai sensibilă. Asta nu se întâmplă însă în toate cazurile de Ginecomastie.

Cauzele ginecomastiei

Dezechilibrul hormonal - Ginecomastia poate fi cauzată de un dezechilibru al hormonilor sexuali – testosteronul și estrogenul. De altfel, estrogenul este cel care cauzează creșterea exagerată a sânilor. De altfel, toți bărbații produc o cantitate de estrogen, însă nivelul acestui hormon este mic, astfel încât nivelul mai ridicat de testosteron – hormon sexual masculin - stopează creșterea exagerată a sânilor. În cazul în care acest echilibru se schimbă, există riscul ca bărbaților să le crească sâni mai mari. Care sunt cauzele acestui dezichilibru hormonal însă medicii nu știu.

Obezitatea – În unele cazuri, cantitatea de țesut adipos din jurul sânilor nu depinde de greutatea persoanei. Medicii atenționează că deseori greutatea în plus poate fi o cauză a creșterii exagerate a sânilor la bărbați. Nu doar pentru că în regiunea sânilor se adună grăsime, dar și pentru că supraponderalitatea poate duce la creșterea nivelului de estrogen în organism.

Nou-născut - Ginecomastia poate afecta baieții nou-născuți, deoarece estrogenul trece prin placentă de la mamă la copil. În asemenea cazuri lucrurile sunt temporare și problema dispare la câteva săptămâni de la naștere.

Pubertate - În timpul pubertății, nivelul hormonilor în organismul băieților variază. Chiar dacă nivelul de testosteron scade, iar estrogenul rămâne la același nivel, el poate genera creșterea exagerată a sânilor la băieți. Ginecomastia la pubertate dispare odată ce baieții cresc, iar nivelul hormonilor se echilibrează.

Vârsta înaintată – odacă ce  îmbătrânesc, bărbații produc mai puțin testosteron. Unii se îngrașă, iar acest lucru poate duce la producerea unei cantități mai mari de estrogen. Aceste modificări ale nivelurilor de hormoni pot duce la creșterea țesutului mamar în exces.

Alte cauze:

  • Efectele secundare ale medicamentelor - cum ar fi medicamente anti-ulcer sau pentru boli cardiace
  • Droguri ilegale - cum ar fi consumul de canabis sau steroizi anabolizanți
  • Prea mult alcool
  • O anomalie de sănătate - cum ar fi insuficiența renală sau boli de ficat
  • Sindromul Klinefelter (o afecțiune genetică rară)
  • Noduli sau infecție în testicule

Tratamentul pentru ginecomastie

Dacă sunteți îngrijorat cu privire la creșterea țesutului mamar, consultați medicul. În cazul în care doctorul consideră că este nevoie de tratament, acesta vă poate prescrie două tipuri, de altfel singurele care există pentru această patologie:

  • medicamente pentru a regla dezechilibrul hormonal
  • intervenție chirurgicală pentru a elimina țesutul mamar în exces. Procedura nu este indicată dacă nu e clar cât de necesară este. De exemplu, dacă ați avut ginecomastie o perioadă de timp mai lungă, iar organismul nu a răspuns la tratamentul medicamentos, atunci medicul vă poate direcționa către un chirurg plastic pentru a discuta despre posibilitatea unei intervenții chirurgicale.

De asemenea, este indicat să consultați doctorul și în cazul în care zona din jurul sânilor este foarte dureroasă sau există un nod evident. Uneori nodul trebuie eliminat chirurgical. Ginecomastia nu are o legătură evidentă cu cancerul de sân, dar dacă sunteți îngrijorat cu privire la umflarea unui sân, consultați un specialist, pentru că și bărbații pot avea cancer la sân. 

Sursa foto: 
aberturk.com
Sursa: 
La Inceput