Diabetul - cum afectează viața sexuală

Diabetul zaharat afectează nu doar dieta unei persoane, ci fiecare aspect al vieții, inclusiv sănătatea sexuală. În mod similar, nu doar efectele secundare fizice ale diabetului zaharat devin greu de suportat pentru o persoană bolnavă, impactul se extinde dincolo de ce poate fi văzut la suprafață – asupra stării psihice a persoanei, asupra vieții sale sexuale și asupra modului în care se percepe pe sine.

Cum afectează diabetul organele sexuale

Diabetul poate afecta sănătatea sexuală a bărbaților și a femeilor în următoarele moduri:

Impact asupra femeilor

Diabetul poate afecta sănătatea sexuală a femeii prin deteriorarea nervilor prin intermediul cărora pot simți o stimulare sexuală. Acest lucru poate afecta eliberarea de lubrifiant vaginal, care poate duce la sex dureros și capacitatea redusă de a experimenta un orgasm.

Când o femeie care suferă de diabet trece prin menopauză, poate suferi scăderi bruște ale nivelului glicemiei. Ea va fi nevoită să verifice indicele glicemic destul de des, inclusiv în momentele de maximă intimitate. Indicele glicemic poate scădea brusc chiar în timpul unui act sexual, iar acest lucru poate face ca sexul să pară mai degrabă o inconveniență decât o plăcere.

Femeile cu diabet zaharat au, de asemenea, o probabilitate mai mare de a suferi infecții: cistită și infecții ale tractului urinar. Acestea pot avea un impact negativ asupra capacității de a avea relații sexuale.

Impactul asupra bărbaților

Bărbații cu diabet zaharat se confruntă adesea cu scăderea nivelului de testosteron, ceea ce le poate afecta activitatea sexuală. Cu toate acestea, principala problemă de sănătate sexuală care afectează bărbații care suferă de diabet este incapacitatea de a atinge și / sau menține o erecție. Potrivit Centrului de Diabet Joslin, 50% dintre bărbații care suferă de diabet zaharat timp de 10 ani prezintă disfuncții erectile (ED).

Pentru ca un bărbat să experimenteze erecția este necesar un flux sanguin semnificativ către penis. Diabetul dăunează vaselor de sânge, afectând semnificativ această condiție. Diabetul poate duce, de asemenea, la deteriorarea nervilor care afectează „comunicarea” organului de reproducere cu creierul unui bărbat, iar în aceste condiții va deveni pentru el mai dificil să mențină o erecție.

Impactul asupra ambelor sexe

Persoanele cu diabet zaharat se pot simți adesea foarte obosite, deoarece adesea investesc o cantitate semnificativă de timp în gestionarea sănătății lor, ceea ce poate duce la scăderea dorinței sexuale.

Uneori persoanele cu diabet poartă o pompă de insulină. Acesta este un dispozitiv care permite unei persoane să injecteze cantități mici de insulină în sânge atunci când au nevoie de ea. Acest lucru îi ajută să-și mențină nivelul de zahăr și le poate permite să se bucure de sex spontan.

Persoanele cu diabet pot prezenta, de asemenea, o serie de efecte psihologice, ceea ce poate face sexul mai dificil pentru ei. Exemplele includ:

-afectează imaginea de sine

-anxietate

-creșterea în greutate

-depresie

-izolare

-singurătate

-pierderea stimei de sine

Există medicamente concepute pentru a trata tulburările de sănătate mintală ca urmare a diabetului zaharat. Deși aceste medicamente pot ajuta la reducerea incidenței depresiei, acestea pot duce, de asemenea, la scăderea libidoului.

Tratament

Menținerea nivelului zahărului din sânge este vitală pentru prevenirea leziunilor nervoase care pot provoca probleme, inclusiv pentru sănătatea sexuală a unei persoane. Tehnicile de control al nivelului zahărului din sânge includ utilizarea insulinei, administrarea de medicamente și verificarea regulată a nivelului de glucoză din sânge.

Opțiunile de tratament pentru bărbați

Există mai multe medicamente pe care medicul le poate prescrie pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și pentru a îmbunătăți capacitatea unui bărbat de a realiza o erecție, însă ele nu pot fi administrate oricui. Ele sunt contraindicate în special pentru cei cu tensiune arterială crescută sau afecțiuni cardiace.

Pentru unii bărbați ar putea fi utile metodele mecanice de îmbunătățire a fluxului sanguin, cum ar fi pompele și injecțiile în penis. Unii bărbați suferă o intervenție chirurgicală, cum ar fi un implant de penis, care poate crește capacitatea de a obține o erecție.

Opțiuni de tratament pentru femei

Femeile pot utiliza un lubrifiant vaginal înainte de un act sexual pentru a reduce din durere. Lubrifiantul trebuie să fie pe bază de apă și poate fi achiziționat din farmacii.

Terapii de substituție hormonală

Terapiile de substituție hormonală pot îmbunătăți dorința sexuală atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Totuși, aceste terapii pot avea efecte secundare, deci este important să discutați cu un medic înainte de a începe să luați orice medicamente.

Sfaturi pentru stilul de viață

Un stil de viață sănătos este foarte important pentru a avea o sănătate sexuală bună. Aceasta poate include o dietă sănătoasă și exerciții regulate. Aceste practici sunt excelente pentru sănătatea generală bună și pot crește stima de sine.

Dacă o persoană este supraponderală, scăderea în greutate va contribui la îmbunătățirea vieții sexuale și imaginii de sine.

Sursa foto: 
www.express.co.uk
Sursa: 

Medical NewsToday

La Inceput