Mulți ani la rând bărbaților li s-a spus că lungimea penisului nu contează, ci mai degrabă ce fac cu el. Acum, cercetările noi au constatat că lungimea ar putea conta dacă aceștia vor să devină părinți.
Oamenii de știință au găsit o corelație directă între bărbații cu probleme de fertilitate și cei cu penisuri mai scurte. De curând s-a constatat că o diferență de doar 1cm scad perspectivele de fertilitate.
Astfel, cei cu o lungime medie de 13,4 cm au fost mai puțin susceptibili de a avea probleme de reproducere, decât cei cu lungimea penisului de 12,5 cm.
Studiul realizat în cadrul Universității din Utah a fost prezentat la conferința Societății Americane de Medicină Reproductivă. Acesta se bazează pe rezultatele a 815 bărbați, care merg la o clinică ce se ocupă de infertilitate, disfuncții erectile și dureri testiculare.
În cadrul studiului, bărbaților li s-a măsurat penisul, fiind folosită metoda de cercetare numită „lungimea penisului întins”, care estimează lungimea organului în erecție. Datele au fost apoi corelate cu problemele pe care le întâmpină bărbații.
Cercetătorii au constatat că chiar și o diferență atât de mică în dimensiune, schimbă perspectivele de fertilitate.
„Un centimetru poate să nu fie o diferență izbitoare, dar are o semnificație statistică clară. Rămâne să stabilim dacă există diferențele de lungime ale penisului ar putea provoca infertilitate mai severă”, a declarat doctorul Austen Slade, conducătorul studiului.
Acesta a mai precizat că motivul din spatele acestei legături poate fi o manifestare a factorilor genetici sau congenitali care predispun la infertilitate.
Sheena Lewis, expert în reproducere la Universitatea Queens din Belfast, spune că bărbații nu trebuie să-și facă griji.
„Un lucru care îi sperie pe bărbați este că mărimea penisului contează. Să le spunem acum că din cauza penisului mai mic au mai puține șanse să devină tați, ar fi incorect”, a spus medicul.
„Medicii nu ar vrea să utilizeze clinic aceste date. De fapt, nici nu ar putea. Este o idee nouă, dar studiul nu ne spune care este lungimea optimă a penisului”, afirmă cercetătorii.
Între timp, alte cercetări, prezentate la aceeași conferință, au constatat că bărbații ar putea să-și îmbunătățească șansele de fertilitate prin evitarea factorilor de mediu dăunători: fumatul, stresul, obezitatea și expunerea la substanțe chimice din plastic.
Calitatea materialului seminal se înrăutățește ca rezultat al acestor factori. În ultimii 15 ani, rata bărbaților tratați de infertilitate a crescut cu 700%, în timp ce numărul spermatozoizilor eliberați de bărbații din Occident a scăzut cu 59,3% în ultimele patru decenii.