Disfuncțiile sexuale la femei. Cum se manifestă și ce soluții există pentru a le depăși

Probleme persistente sau recurente care vă macină viața sexuală, lipsa dorinței, a orgasmului sau durerii în timpul actului sexual, care vă pun în pericol relația cu partenerul sunt cunoscute, din punct de vedere medical, ca disfuncție sexuală feminină.

Multe femei se confruntă cu această dereglare. Disfuncția sexuală la femei poate să apară în orice stadiu al vieții. Poate fi persistentă pe parcursul vieții sau poate fi dobândită mai târziu. Poate să apară numai în anumite situații sexuale sau în toate situațiile sexuale.

Răspunsul sexual implică o interacțiune complexă a fiziologiei, a emoțiilor, a experiențelor, a credințelor, a stilului de viață și a relațiilor. Perturbarea oricărei componente poate afecta dorința sexuală, excitarea sau satisfacția, iar tratamentul implică adesea mai mult decât o simplă abordare.

Simptome:

Simptomele vor depinde de tipul sau tipurile de disfuncții sexuale feminine pe care le aveți:

Dorință sexuală scăzută. Cele mai frecvente disfuncții sexuale implică lipsa interesului sexual și dorința de a fi sexy.

Tulburare de excitare sexuală. Dorința de a face sex poate fi intactă, dar aveți dificultăți de excitare sau nu puteți să mențineți această excitare în timpul activității sexuale.

Tulburare orgasmică. Aveți dificultăți persistente sau recurente în obținerea orgasmului după o excitare sexuală suficientă și o stimulare continuă.

Dureri în timpul actului sexual. Aveți dureri asociate cu stimularea sexuală sau în timpul contactului vaginal.

Cauze:

Problemele sexuale se dezvoltă adesea atunci când hormonii sunt într-o mișcare continuă, cum ar fi după ce a apărut un copil sau în timpul menopauzei. Cancerul, diabetul sau boala inimii și a vaselor sanguine (cardiovasculare), pot contribui, de asemenea, la disfuncția sexuală.

Factori, adesea interdependenți, care contribuie la nemulțumirea sau disfuncția sexuală includ:

Fizic. Oricare afecțiune medicală, inclusiv cancer, insuficiență renală, scleroză multiplă, boli cardiace și probleme ale vezicii urinare, pot duce la disfuncții sexuale. Anumite medicamente, inclusiv unele antidepresive, medicamente pentru tensiune, antihistaminice și medicamente pentru chimioterapie, pot scădea dorința sexuală și capacitatea corpului de a experimenta orgasmul.

Hormonal. Nivelurile inferioare de estrogen după menopauză pot duce la modificări ale țesuturilor genitale și reacții sexuale. O scădere a estrogenului duce la scăderea fluxului sanguin către regiunea pelviană, ceea ce poate avea drept rezultat necesitatea unui timp îndelungat pentru a se excita și pentru a ajunge la orgasm.

Învelișul vaginal devine și mai subțire și mai puțin elastic, mai ales dacă nu sunteți activ sexual. Acești factori pot duce la un act dureros (dispareunie). Dorința sexuală scade inclusiv atunci când scade nivelul hormonilor.

Nivelul hormonal al organismului se schimbă și după naștere și în timpul alăptării, ceea ce poate duce la uscăciune vaginală și poate afecta dorința de a face sex.

Psihologic și social. Anxietatea netratată sau depresia pot provoca sau contribui la disfuncții sexuale, cum ar fi stresul pe termen lung și istoricul abuzului sexual. Grijile legate de sarcină și cerințele de a fi din nou  mamă pot avea efecte similare.

Conflictele de lungă durată cu partenerul - despre sex sau alte aspecte ale relației - pot diminua și reacția sexuală. Problemele culturale și religioase și problemele legate de imaginea corporală pot, de asemenea, să contribuie.

Riscuri:

Unii factori pot crește riscul de disfuncție sexuală:

- Depresie sau anxietate

- Bolile cardiovasculare

- Afecțiuni neurologice, cum ar fi leziunea măduvei spinării sau scleroza multiplă

- Insuficiență hepatică sau renală

- Anumite medicamente, cum ar fi antidepresive sau medicamente pentru hipertensiune arterială

- Stres emoțional sau psihologic, în special în ceea ce privește relația cu partenerul

- Un istoric de abuz sexual

Pregătiți-vă pentru a merge la doctor

Dacă aveți dificultăți sexuale continue care vă deranjează, adresați-vă unui medic. Vă puteți simți jenat să discutați despre sex cu medicul dumneavoastră, dar acest subiect este perfect potrivit. Viața sexuală satisfăcătoare este importantă pentru bunăstarea unei femei la orice vârstă.

S-ar putea să aveți o afecțiune care poate fi tratată, sau să beneficiați de modificări ale stilului de viață, de terapie sau de o combinație de tratamente.

Iată câteva informații care vă vor ajuta să vă pregătiți pentru întâlnire.

Adunați informații despre:

Simptome. Luați notă de orice dificultăți sexuale pe care le aveți, inclusiv când și cât de des apar.

Istoria sexuală. Medicul probabil vă va întreba despre relațiile și experiențele dumneavoastră de când ați devenit activ sexual. El ar putea întreba, de asemenea, despre orice istoric de traumă sexuală sau abuz.

Istoricul medical. Notați toate afecțiunile medicale pe care le aveți, inclusiv condițiile de sănătate mintală. Înregistrați numele și dozele de medicamente pe care le luați sau le-ați luat recent, inclusiv medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală și medicamentele fără prescripție medicală.

Ce puteți face între timp?

Comunicați cu partenerul. Fiți sinceri cu privire la nemulțumirea dumneavoastră sau la problema pe care o aveți. Luați în considerare alternativele pentru intimitate și implicați-vă în activități sexuale care vă satisfac pe amândoi.

Diagnostic:

Pentru a diagnostica disfuncțiile sexuale feminine, discutați cu medicul dumneavoastră despre:

Istoricul sexual și medical. S-ar putea să fiți îngrijorat să discutați cu medicul dumneavoastră despre astfel de chestiuni personale, dar sexualitatea voastră este o parte esențială a bunăstării dumneavoastră. Cu cât veți discuta mai amănunțit despre problemele curente, cu atât vor fi mai multe șanse să găsiți o abordare eficientă în tratarea acestora.

Efectuați un examen pelvian. În timpul examenului, medicul dumneavoastră verifică modificările fizice care afectează plăcerea sexuală, cum ar fi subțierea țesuturilor genitale, elasticitatea cutanată scăzută, cicatrizarea sau durerea.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate trimite la un consilier sau terapeut specializat în probleme sexuale și de relație.

Tratament:

Rețineți că disfuncția sexuală este o problemă numai dacă vă deranjează. Dacă nu vă deranjează, nu este nevoie de tratament.

Deoarece disfuncția sexuală a femeilor are multe simptome și cauze posibile, tratamentul variază. Este important să vorbiți despre preocupările dumneavoastră și să vă înțelegeți corpul și răspunsul său sexual normal. De asemenea, obiectivele pentru viața sexuală sunt importante în determinarea tratamentului și evaluarea progresului.

Femeile care se confruntă cu probleme sexuale, cel mai adesea, beneficiază de o abordare combinată a tratamentului care implică aspectele medicale, precum și cele legate de relații și emoții.

Tratamentul non-medical pentru disfuncția sexuală feminină

Pentru tratamentul disfuncției sexuale, medicul dumneavoastră vă recomandă să începeți cu aceste strategii:

Vorbește și ascultă. Comunicarea deschisă cu partenerul va limpezi lucrurile. Chiar dacă nu sunteți obișnuiți să vorbiți despre plăceri și dezacorduri, învățați să faceți acest lucru și așteptați feedback de la partener, doar așa vă veți cunoaște mai bine.

Practicați obiceiurile sănătoase. Consumați mai puțin alcool. Fiți activi din punct de vedere fizic - activitatea fizică regulată vă poate mări rezistența și starea de spirit, mărind sentimentele romantice. Aflați modalități de scădere a stresului pentru a vă putea concentra și a vă bucura de noi experiențe sexuale.

Căutați consiliere. Discutați cu un consilier sau un terapeut care se specializează în probleme sexuale și de relaționare. Terapia include adesea lecții de educație despre modul în care puteți optimiza răspunsul sexual al corpului, modalități de a crește intimitatea cu partenerul și recomandări pentru citirea materialelor despre cupluri.

Utilizați un lubrifiant. Un lubrifiant vaginal poate fi de ajutor în timpul actului sexual, dacă aveți uscăciune în zona vaginului sau durere în timpul actului sexual.

Încercați un dispozitiv. Utilizați un vibrator pentru a stimula clitorisul, care vă poate fi de mare folos, dacă partenerul nu vă vine în ajutor.

Tratamentul medical pentru disfuncția sexuală feminină

Tratamentul eficient pentru disfuncția sexuală necesită adesea abordarea unei stări medicale sau a unei modificări hormonale. Pentru a trata disfuncțiile sexuale legate de o afecțiune medicală, medicul dumneavoastră vă recomandă să:

Ajustați sau modificați medicamentele care au efecte secundare sexuale

Tratați o problemă tiroidiană sau altă stare hormonală

Optimizați tratamentul pentru depresie sau anxietate

Încercați strategii pentru ameliorarea durerii pelvine sau a altor probleme de durere

Tratarea disfuncției sexuale feminine legate de o cauză hormonală ar putea include:

Terapia cu estrogen. Terapia cu estrogen localizat vine sub forma unui inel vaginal, cremă sau tabletă. Această terapie aduce beneficii funcției sexuale prin îmbunătățirea tonusului și elasticității vaginale, creșterea fluxului sanguin vaginal și sporirea lubrifierii.

Terapia cu androgeni. Androgenii includ testosteronul. Testosteronul joacă un rol important pentru realizarea funcției sexuale atât la femei, cât și la bărbați, deși femeile au cantități mult mai mici de testosteron.

În unele cazuri, terapia hormonală poate necesita o monitorizare atentă de către medicul dumneavoastră. Discutați cu el despre beneficii și riscuri.

Stil de viață și remedii la domiciliu

Pentru a vă stimula sănătatea sexuală, găsiți modalități de a vă simți confortabil din punct de vedere sexual, de a vă îmbunătăți stima de sine și de a vă accepta corpul. Încercați să practicați aceste obiceiuri sănătoase de viață:

Evitați consumul excesiv de alcool

Nu fumați. Fumatul împiedică circulația sângelui în corpul tău. Mai puțin sânge ajunge la organele sexuale, ceea ce înseamnă că ați putea experimenta o scădere a excitării sexuale și a răspunsului orgasmic.

Fiți active fizic. Exercițiul aerobic regulat vă sporește rezistența, îmbunătățește imaginea de sine, starea de spirit. Acest lucru vă poate ajuta să vă simțiți mai romantic, mai atrăgător.

Relaxați-vă. Cunoașteți noi modalități de scădere a stresului și permiteți-vă să vă relaxați în mijlocul stresului de zi cu zi. Relaxarea vă poate spori capacitatea de a vă concentra asupra experiențelor sexuale și vă poate ajuta să obțineți o excitare mai mare și un orgasm mai satisfăcător.

Medicina alternativă

Sunt necesare mai multe cercetări, dar terapiile promițătoare pentru îmbunătățirea satisfacției sexuale includ:

Meditația. Acest tip de meditație se bazează pe o conștientizare crescută și o acceptare a vieții în momentul prezent. Te concentrezi asupra a ceea ce trăiești în timpul meditației, cum ar fi fluxul respirației tale. Puteți observa gândurile și emoțiile, dar le puteți trece fără judecată. Unele cercetări arată că atenția practicată în timpul terapiei de grup a îmbunătățit multe aspecte ale răspunsului sexual și reducerea stresului personal la femeile cu tulburări de dorință și excitație.

Acupunctura. Acupunctura implică inserarea acelor extrem de subțiri în piele în punctele strategice ale corpului. Aceasta poate avea efecte pozitive asupra femeilor cu anumite disfuncții sexuale, dar sunt necesare mai multe studii.

Yoga. În timpul acesteia, efectuați o serie de posturi și exerciții de respirație controlate pentru a avea un corp flexibil și o minte calmă. Anumite exerciții urmăresc să canalizeze energia sexuală a corpului și să îmbunătățească funcțiile sexuale. 

Sursa foto: 
copilul.ro
La Inceput