Eliminările vaginale anormale – cauze și recomandări

Eliminările vaginale anormale, atât din punct de vedere al cantităţii, culorii sau mirosului reprezintă, de cele mai multe ori, un semn al infecţiei vaginale (vaginită), care poate fi atât sexual transmisibilă, cât şi de alt tip – vaginoză bacteriană, vaginită fungică. Mai puţin frecvent, eliminările vaginale pot fi un rezultat al infecţiei cervicale sexual transmisibile (cervicită). Acestea sunt cauzate de gonoree sau chlamydia.

Vaginita este o infecţie a vaginului care poate duce la schimbarea culorii, consistenţei şi a mirosului eliminărilor. Vaginul şi vulva (zona în jurul orificiului vaginal) pot fi uneori iritate. Această infecție este cauzată de bacterii şi ciuperci, care pot fi transmise pe cale sexuală sau poate să apară ca un efect secundar al unor medicamente, precum antibiotice sau contraceptive orale. O altă cauză a vaginitei poate fi și spălatul în interiorul vaginului cu apă, alte lichide sau săpunuri sau ca rezultat al schimbărilor în organism, de exemplu în timpul sarcinii.

Cervicita însă este o infecţie a colului uterin (deschiderea uterului) care poate provoca eliminări vaginale frecvente şi abundente şi uneori dureri sau sângerări în timpul contactului sexual. Mai mult, aceasta poate avea efecte adverse, cum ar fi infertilitatea sau sarcini extrauterine. Este greu de depistat cazurile de cervicită fără teste medicale specifice, care sunt scumpe şi nu sunt accesibile peste tot sau fără examinare vaginală. Astfel, medicii recomandă tuturor adolescentelor care nu sunt gravide, dar care au avut relaţii sexuale şi au eliminări vaginale anormale să facă tratament pentru vaginoza bacteriană şi tricomonază. Un tratament suplimentar pentru candidoză este indicat în cazul în care sunt prezente semne ale acestei afecţiuni, pe care doar medicul le poate identifica după o consultație medicală, sau dacă pacienta face parte dintr-un grup sau locuieşte într-o zonă cu incidenţă înaltă de gonoree și chlamydia.

Cei trataţi de gonoree şi chlamydia trebuie să-și anunțe toţi partenerii sexuali din ultimele două luni, care ar trebui să facă acelaşi tratament, indiferent de prezenţa sau absenţa simptomelor.

Recomandările medicilor pentru persoanele cu vaginită și cervicită - pentru început, trebuie evitate duşurile intravaginale cu apă sau orice alte produse. Acestea ar putea provoca iritaţii şi ar putea, de asemenea, spăla substanţele care asigură mecanismul natural de protecţie, mărind probabilitatea vaginitelor de diferite feluri. În al doilea rând, trebuie finalizat tratamentul indicat de medic. Specialiștii atenționează că întreruperea tratamentului înainte de finalizarea curei întregi, chiar dacă persoana se simte bine, poate provoca revenirea afecţiunii. Se recomandă ca după o săptămână de tratment să se mai facă o vizită la medicul ginecolog, în cazul în care simptomele persistă. De asemenea, până la vindecarea completă trebuie evitate relațiile sexuale, pe viitor de folosit corect prezervativul, pentru a reduce la minim riscul unei noi infectări. Medicii recomandă femeilor cu vaginită sau cervicită să analizeze și oportunitatea testării la alte infecţii sexual transmisibile, cum ar fi HIV, etc. 

Sursa foto: 
i-medic.ro
La Inceput