Este mai igienic să îndepărtăm părul pubian sau nu?

Îndepărtarea părului pubian prin radere sau epilare este actualmente o tendință urmărită de ambele sexe. Un studiu recent a identificat că aproximativ 84% dintre femei îndepărtează părul pubian, dar o fi vreun beneficiu pentru sănătate din asta sau, din contra, poate fi o obișnuință dăunătoare?

De când a început părul pubian să devină neplăcut? Este ghimpos, însă reprezintă o caracteristică secundară sexuală, naturală umană.

De ce totuși atât de multe femei preferă să scape cu orice preț de părul din zona inghinală? Conform unui studiu efectuat de către JAMA Dermatology din SUA, la care au participat 3.316 femei, 59% dintre acestea au afirmat că o fac din ,,motive igienice”.  Mai mult de 84 % dintre femei utilizează o metodă sau alta de îngrijire intimă, iar 62% dintre respondente și-au îndepărtat cel puțin o dată părul pubian.

Cel mai des, vor să scape de păr femeile între 18 și 24 de ani, iar 20% au afirmat că au făcut-o pentru parteneri. Un alt motiv a fost cel de a se simți mai sexy.

Autorul studiului, Dr Tami S Rowen afirmă: ,,Multe femei se consideră murdare sau neîngrijite dacă nu își îndepărtează părul inghinal.” Studiile anterioare au arătat că spre deosebire de femei, bărbații își îndepărtează părul pubian de două ori mai rar.

Din timpuri străvechi, au fost întotdeauna tendințe de modă în privința părului pubian. Femeile din Grecia antică își smulgeau sau își ardeau părul din zona inghinală.

De moda actuală de înlăturare a părului se consideră vinovată și revista americană Playboy. Un studiu efectuat la Universitatea George Washington, denotă că până în anii 1980 părul intim era vizibil parțial la majoritatea modelelor, iar treptat a dispărut în totalitate.

O fi o chestie personală a fiecăruia ce face cu părul intim, însă natura ne-a înzestrat cu păr în anumite locuri cu un anumit scop, și anume - de protecție împotriva fricțiunii și a infecțiilor. Este mai igienic să nu fie îndepărtat (singura scuză igienică ar fi doar păduchele pubian).

Majoritatea femeilor după diferite metode de ,,luptă” cu părul nedorit se aleg cu tăieturi, fire de păr crescute sub piele, inflamația foliculelor și hiper-pigmentare. Există posibilitatea să se aleagă în unele cazuri cu infecții cutanate și risc sporit de infectare cu herpes și alte infecții sexual transmisibile.

Zona inghinală este o parte delicată a corpului care are nevoie protecție naturală. Îndepărtarea părului pubian va transforma aceată regiune într-un ,,loc slab” – cu leziuni și lipsit de apărare.

Un alt studiu din SUA, denotă că numărul adresărilor la asistența medicală urgentă, din cauza tentativelor nereușite de a arăta mai bine, a crescut de cinci ori din anul 2002 până în anul 2010.

Sursa foto: 
www.theguardian.com
La Inceput