Mindfulness este terapia care îmbunătățește conexiunea dintre minte și corp și este folosită pentru a trata depresia și pentru a încuraja adoptarea unei alimentații sănătoase. Acum, cu un număr tot mai mare de bărbați și femei care își arată nemulțumirea față de actul sexual, a început să fie aplicată și în cazul cuplurilor.
Deci, sunteți în mijlocul unei plăcute partide de sex, când mintea începe să rătăcească: ce trebuie să puneți pe lista de cumpărături? De ce nu a răspuns șeful la mesajul de pe e-mail? Nu uitați că și mâine e o zi.
Mulți dintre noi se simt deconectați în timpul sexului, uneori sau de cele mai multe ori. La cealaltă extremă sunt însă problemele erectile, durerea vaginală, libidoul zero. Toate pot afecta grav calitatea vieții și relațiile noastre de cuplu. În multe cazuri există o soluție relativ simplă și ușor de realizat: mindfulness.
În esență, mindfulness înseamnă să fiți atenți la ceea ce se întâmplă cu dumneavoastră în acest moment. Terapia înseamnă, de fapt, o reconectare a minții cu corpul, timp în care se reduce stresul. Acesta a fost folosită de Serviciul național de Sănătate din Marea Britanie ca tratament pentru depresia recurentă, iar cărțile și aplicațiile la această temă au făcut parte din viața de zi cu zi a multor oameni.
Un sondaj publicat, în iunie, de către Health England a constatat că 49% dintre femeile în vârstă de 25-34 de ani se plâng pe lipsa plăcerii sexuale, iar alte 42% dintre femeile de toate vârstele s-au declarat nemulțumite de calitatea sexului. Cel mai recent studiu național privind atitudinile și stilul de viață sexual, publicat în 2013, a constatat că locuitorii din Marea Britanie au parte de mai puțin sex decât aveau odată. Această stare de lucruri afectează aproximativ 15% dintre bărbați și 30% dintre femei. Dificultatea atingerii orgasmului a fost raportată de 16% dintre femei, în timp ce 15% dintre bărbați au ejaculat prematur, iar 13% - au constatat că se confruntă cu disfuncții erectile. Problemele de ordin sexual sunt diferite și frecvente. Acestea au afectat 42% dintre bărbați și 51% dintre femei, în ultimul an.
Atunci cercetătorii au afirmat că viața modernă ar putea afecta calitatea sexului nostru. „Oamenii sunt îngrijorați de serviciul lor, de bani. Ei nu au chef de sex”, a menționat Cath Mercer de la University College din Londra.
„Credem că tehnologiile moderne se află în spatele acestei tendințe. Oamenii au tablete și smartphone-uri și le iau în dormitor, folosind Twitter și Facebook, răspunzând la e-mailuri”, a mai adăugat aceasta.
Mindfulness este unul dintre instrumentele care pot ajuta oamenii să se concentreze într-o lume plină de momente care îți distrag atenția.
Kate Moyle, terapeut psiho-sexual și de cuplu, spune că atenția este o parte recunoscută a muncii terapeutice, chiar dacă nu i s-a dat întotdeauna acest nume.
„Când oamenii au probleme sexuale, o mare parte din timp este legat de anxietate. Mindfulness îi ajută să depășească aceste momente. Când oamenii spun că au avut cel mai bun sex și îi întrebați ce gândesc, ei nu vă pot spune, pentru că nu se gândeau la nimic, tocmai se bucurau de moment. Asta e mindfulness”.
Moyle spune că tehnicile implică „încurajarea oamenilor să se concentreze asupra senzațiilor lor, să-și exploreze simțurile, să-și îmbunătățească ceea ce se întâmplă în corpul lor și să experimenteze”.
Un exercițiu simplu pe care Moyle îl recomandă este „să vă conectați la simțurile dumneavoastră în timp ce vă aflați în duș - ascultați zgomotul, senzația de apă de pe piele, observați mirosurile, simțiți gustul apei, uiți-vă în jur. Încurajați oamenii să încerce să rămână cu adevărat în corpul lor și nu în capul lor. Este vorba despre refocalizarea atenției asupra a ceea ce simt acum”.
„Se pot simți ciudat la început, dar practicând terapia oamenii conștientizează că sunt capabili să-și focalizeze atenția fără să-și dea seama că o fac. Pe scurt, devine un stil de viață”, spune Ammanda Major, șefa organizației de sprijin Relate.
O abordare conștientă poate ajuta oamenii cu disfuncție erectilă și ejaculare prematură. „Dacă aveți un bărbat care are o problemă de erecție și este deranjat de aceasta, unul dintre gândurile sale în timpul sexului vor fi de îngrijorare”, spune David Goldmeier, consultant în medicina sexuală.
„În clinica noastră avem o mulțime de oameni abuzați sexual și mindfulness stă la terapiei lor. Este util pentru depășirea problemelor sexuale, care au la bază, cel mai des, un abuz sexual la care au fost supuși în trecut”, spune el.
Lori Brotto, unul dintre principalii cercetători din acest domeniu, în cartea „Îmbunătățirea sexului prin minte”, a scris despre un studiu pe care l-a publicat în 2012, în care a subliniat că „supraviețuitorii abuzurilor sexuale trebuie să acorde o atenție deosebită momentului prezent, să observe senzațiile și gândurile, ceea ce diminuează la maxim nivelul de suferință în timpul sexului”.
Tratamentele bazate pe mindfulness, spun specialiștii, au fost folosite în mod eficient în cazul persoanelor cu tendințe suicidale. Aceste tehnici străvechi au început să fie utilizate pe scară largă în medicina occidentală în anii '70 - și Brotto și-a dat seama, de asemenea, că acestea pot fi de ajutor pentru abordarea preocupărilor sexuale ale femeilor care au supraviețuit, de exemplu, cancerului.
„Ceea ce m-a impresionat este că pacienții pe care îi vedeam cu tendințe suicidale, care vorbeau despre sentimentul de deconectare de ei înșiși și care se confruntau cu o adevărată lipsă de conștientizare a senzațiilor lor interne, se asemănau foarte mult cu femeile cu probleme sexuale”, explică medicul.
„În acel moment, m-am gândit, dacă atenția ar putea fi o modalitate eficientă de a rămâne în prezent și de a-i ajuta să gestioneze aceste comportamente necontrolate, mă întreb dacă ar putea fi și un instrument pentru a ajuta femeile să se reconecteze cu sinele lor sexual și îmbunătățirea funcționării lor sexuale”.
Reacția sexuală sănătoasă are nevoie de integrarea creierului cu corpul
Problemele sexuale pot fi cauzate de o gamă largă de factori. Depresia și stresul pot fi declanșatori, precum și efectele secundare ale antidepresivelor. De-a lungul timpului, aceste efecte secundare pot deveni un factor psihologic, deoarece oamenii se tem că nu mai răspund din punct de vedere sexual. Problemele pot fi, de asemenea, cauzate de afecțiuni fizice, precum durerea vaginală, inhibițiile și rușinea pentru dorințele sexuale.
„Mindfulness-ul este o practică simplă și într-adevăr se adresează oamenilor care au probleme sexuale”, spune Brotto.
În ceea ce privește conștientizarea, Brotto afirmă că „o mulțime de date ne arată că femeile, mai mult decât bărbații, tind să fie oarecum deconectate de ceea ce se întâmplă cu corpul lor”. Experimentele au arătat că femeile pot experimenta excitația fizică, cum ar fi creșterea fluxului de sânge către vagin.
„Este posibil să existe un răspuns fiziologic puternic, dar nu există vreo explicație clară în acest sens. Știm că termenul „sex sănătos” înseamnă conectarea creierului cu corpul, deoarece atunci când mintea zboară în altă parte se poate întrerupe acel fir de feedback cu adevărat important”.