Deși sună bizar, penisul „îngropat” este o afecțiune medicală care constă în acoperirea falusului de dimensiuni normale cu piele și excesul de grăsime de pe burtă, ceea ce determină ca organul sexual masculin să pară mai mic și mai puțin vizibil. Uneori această problemă poate fi înnăscută, însă, în multe cazuri apare în viața de adult. Din fericire, penisul poate fi „dezgropat” prin intermediul intervențiilor chirurgicale. Dacă problema nu este rezolvată, bărbatul poate suferi de dificultăți de urinare, dar și de disfuncții sexuale, alături de un auto-respect mai diminuat. Află în continuare de ce apare această afecțiune, care sunt complicațiile ei, dar și cum poate fi tratată aceasta.
Ce este penisul „îngropat”?
Penisul „îngropat” este o afecțiune în care falusul este inundat și acoperit de pielea scrotului sau grăsimea de pe burtă sau coapse, făcându-l vizibil mai mic, deși mărimea acestuia este una obișnuită. De cele mai multe ori, sunt mai puțin vizibile corpul și glandul penisului.
Deși deseori penisul „îngropat” poate fi descoperit în copilărie, această afecțiune poate apare frecvent și la vârsta de adult. Cu toate acestea, medicul va diagnostica afecțiunea la vârsta mai tînără.
Atenție! Această afecțiune este total diferită de micropenis, care reprezintă un penis de dimensiuni mici.
Contează mărimea sau nu - ce zice știința.
Cât de frecvent se întâlnește afecțiunea?
În acest moment sunt diponibile puține cercetări care ar zice cu precizie cât de frecvent se întâlnește afecțiunea, însă este cunoscut faptul că ea nu este atât de frecventă.
Multe cazuri sunt descoperite în copilărie, iar un studiu realizat în Japonia a concluzionat că penisul „îngropat” se întâlnește doar la 4% din băieții nou-născuți.
De asemenea, există puține studii care ar demonstra frecvența afecțiunii în cazul bărbaților adulți, deși cazurile tot mai frecvente de obezitate, principalul factor de risc al apariției afecțiunii, indică la faptul că penisul „îngropat” poate fi întâlnit la un număr tot mai mare de bărbați. Cu toate acestea, adulții nu se adresează după ajutor medical până când această situație nu le afectează considerabil calitatea vieții.
De ce apare penisul „îngropat”?
Afecțiunea poate apare atât din cauza factorilor congenitali, cât și a celor dobândiți. Cauzele înnăscute sau congenitale constituie dezvoltarea anormală a corpului penisului în timpul vieții intrauterine, ceea ce poate cauza probleme ale pielii și ale țesutului adipos din jurul penisului.
Problemele posibile pot fi:
- Ligamentele prea moi ale penisului;
- Prea mult țesut al scrotului care se atașează de vârful penisului;
- O porțiune mare de grăsime abdominală care acoperă regiunea pubiană și „îngroapă” penisul.
La vârsta de adult, în majoritatea cazurilor, penisul „îngropat” este dobândit din cauza acumulării exagerate de grăsime, inflamației, infecției persistente din corp sau a traumatizării penisului. Cu toate acestea, poate fi vorba și de alte afecțiuni, precum hidrosadenita supurativă (inflamația glandelor sudoripare din zona inghinală), lichen scleros (apariția unor plăci albe cu aspect de porțelan strălucitor în zona intimă), limfedem peno-scrotal (umflarea penisului și a scrotului), dar și procedurile nereușite la nivelul penisului, cum ar fi, de exemplu, circumcizia.
Care sunt complicațiile penisului „îngropat”?
Afecțiunea poate cauza dificultăți ale urinatului la diferite vârste sau poate determina probleme igienice, precum auto-murdărirea, ceea ce poate provoca iritații ale pielii și crește riscul infecțiilor tractului urinar și ale penisului, precum balanita.
În cazul adolescenților și a adulților penisul „îngropat” poate cauza disfuncții sexuale, precum incapacitatea de a obține și a menține erecția, actul sexual dureros sau dificultățile în timpul penetrării.
Penisul „îngropat” poate cauza probleme psihologice asociate cu neîncrederea în sine, anxietatea și depresia.
Disfuncția erectilă: cauze și soluții.
Cum poate fi diagnosticată afecțiunea?
Medicul poate diagnostica penisul „îngropat” în urma examenului fizic și vizual. De asemenea, acesta va face diagnosticul diferențiat cu alte afecțiuni, precum micropenisul.
Dacă suspectezi, în calitate de părinte, că copilul tău suferă de penisul „îngropat”, este obligatoriu să mergi cât de curând posibil la medic pentru a obține o consultație.
Cum se tratează penisul „îngropat”?
Opțiunile tratamentului pot varia în funcție de cauza apariției patologiei și starea generală a falusului.
De exemplu, în copilărie, cazurile nu prea complicate pot fi tratate fără intervenții chirurgicale. Odată cu creșterea copilului, perna de grăsime de pe abdomen poate dispare, făcând penisul mai proeminent. În cazul bărbaților, tehnicile non-invazive, precum scăderea în greutate, pot fi de mare folos.
Cu toate acestea, intervențiile chirurgicale sunt necesare pentru obținerea unor rezultate mai bune. Pentru că intervențiile chirurgicale de acest gen pot genera complicații la o vârstă mai înaintată, este recomandată realizarea intervenției cât mai curând posibil.
Majoritatea intervențiilor chirurgicale se axează pe reconstrucția penisului și eliminarea excesului de grăsime. Procedura dată poate implica:
- Detașarea și manipularea cu ligamentele care unesc baza penisului cu osul pubian;
- Expunerea penisului „îngropat”;
- Repararea afecțiunilor pielii prin eliminarea porțiunilor bolnave și efectuarea unei grefe noi pe corpul penisului;
- Efectuarea unei tăieturi la nivelul penicului (peniculectomie) cu îndepărtarea excesului de țesut și de piele care atârnă peste organele genitale și coapse;
- Înlăturarea excesului de grăsime care atârnă deasupra zonei pubiene;
- Îndepărtarea grăsimii chiar de asupra și din jurul penisului.
Pe lângă intervenția chirurgicală persoana poate fi nevoită să urmeze un tratament special indicat de medic. Acesta poate include administrarea preparatelor medicamentoase pentru a trata infecțiile sexual transmisibile, disfuncțiile erectile sau complicațiile mentale asociate.
Pentru a depăși și a trata eficient penisul „îngropat”, fii atent la simptomele experimentate, atât la vârsta fragedă, cât și la cea de adult.
Sănătate să aveți!
medicalnewstoday.com