Pierderea virginității – cum să reduci disconfortul și durerile în timpul primului act sexual

Viața sexuală este un domeniu aproape mitologic, în care este mereu loc de interpretări și păreri eronate. Una dintre acestea este că primul act sexual este oribil, provocând dureri și senzații neplăcute. Deși parțial adevărat, există un șir de lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a face acest pas. Urmărește în continuare cum poți reduce durerile în timpul primului act sexual, ce trebuie să conștientizezi și cum să procedezi.

Primul act sexual este diferit

Definiția actului sexual este destul de vastă, încorporând în sine orice contact între penis și vulvă, anus sau cavitatea bucală, ba chiar și atingerile organelor genitale. Deși, în mod clasic, pierderea virginității presupune penetrarea vaginului cu penisul, din cauza definiției de mai sus, aceasta ar putea avea variații multiple. În continuare, ne vom referi la definiția mai frecvent utilizată, în care are loc contactul organelor genitale ale partenerilor de sex opus.

Abordarea unei atitudini pozitive

- Fii sigur/ă că ești gata pentru acest pas. Nervozitatea ce precede primul act sexual este absolut normală. Dacă simți o tensiune și o evitare a contactului, atunci când sunteți în condiții intime cu partenerul, este un semn că ar trebui să mai aștepți.

Mulți au fost educați cu ideea că sexul este ceva rușinos, trebuie păstrat pentru căsătorie sau că această experiență este pentru un bărbat și o femeie. Dacă ideea sexului te stresează și te tensionează, mai așteaptă un pic și încearcă să găsești pe cineva cu cine ai putea discuta liber și deschis.

Este absolut normal să te simți în nesiguranță atunci când ești în toată goliciunea în fața partenerului/partenerei. Dacă acest fapt te deranjează, e cazul să mai aștepți un pic.

Fii sigur/ă de preferințele tale sexuale. Ai tot dreptul să simți atracție față de oricine și să poți avea actul sexual la care visezi.

 • Comunică deschis cu partenerul/a. Comunicarea și conexiunea cu partenerul/a te va ajuta să fii mai sigur/ă și mai relaxat/ă în timpul primului act sexual. Un partener bun ar trebui să te susțină și să te ajute să parcurgi mai ușor această etapă. Însă, dacă el/ea te presează prea mult, probabil e cazul să îți cauți alt partener/ă.
 • Abordează un adult în care ai încredere. Deși poți fi incomodat de asemenea discuții, totuși, e cazul să găsești un adult în care să ai încredere și cu care ai putea să discuți deschis. Acesta poate fi un părinte, medic, asistentă medicală, psiholog, un frate sau prieten mai mare. Aceștia ar putea să îți răspundă la întrebări și să îți dea un sfat unde ai putea găsi protecția potrivită.
 • Discuția poate avea un caracter informativ, însă nimeni nu are dreptul să te preseze și să te impună să faci ceva împotriva voinței tale. Dacă nu vrei să faci sex sau nu ești pregătit pentru aceasta, nu o face.

Cunoaște mai multe despre propriul corp

Află în ce constă actul sexual. Înțelegerea anatomiei corpului tău te va ajuta să fii mai încrezător/încrezătoare, în special dacă partenerul/a este de asemenea virgin/ă. Cunoașterea mecanismului actului sexual te va încuraja să scapi de anxietate și de așteptări ireale. În acest proces, te poate ajuta masturbarea. Află mai multe de la medicul sexolog Adrian Sadovnic. 

 • Pentru fete:

Descoperă himenul – contrar credinței populare, himenul nu este membrana ce acoperă în totalitate intrarea în vagin (excepție fiind patologia himenului septat). În loc să fie un „sigiliu al prospețimii”, acesta este mușchiul și pielea ce înconjoară deschiderea. Acesta nu se „rupe”, ci poate fi deteriorat de orice – de la tampoane la introducerea unor obiecte mai mari în vagin.

Dacă himenul este deteriorat, cel mai probabil acesta va sângera atât în timpul cât și după actul sexual. Cantitatea de sânge nu trebuie să fie mai mare decât în timpul menstruației.

 • Durerea și disconfortul în timpul actului sexual nu sunt cauzate de deteriorarea himenului, ci de procesul de fricție. Aprovizionează-te cu lubrifianți pentru a evita acest fenomen neplăcut.

Localizează-ți clitorisul. Femeile rareori primesc plăcere în urma procesului de penetrare. În mod contradictoriu, stimularea clitorisului le poate ajuta să ajungă la orgasm. În plus, stimularea acestuia înainte de actul sexual poate relaxa musculatura și reduce din durerea în timpul procesului propriu-zis. Localizează-ți cu precizie clitorisul și ghidează-ți partenerul către acesta, în special dacă acesta este, de asemenea, virgin.

Savurează procesul

 • Alege o locație liniștită și confortabilă. Dacă îți este frică să nu fii prins/ă în flagrant, sexul nu va mai fi o plăcere, ci o încordare constantă. Discută cu partenerul/a alegerea unei locații liniștite, în care nimeni nu vă va încurca.
 • Creează o atmosferă relaxantă. Deconectează telefonul, pune o muzică lentă și asigură-te că temperatura din cameră este una confortabilă. Aceste lucruri te vor ajuta să te relaxezi și să uiți de partea stresantă a procesului.
 • Utilizează prezervativul. Acesta te va proteja de o sarcină nedorită și de infecțiile sexual-transmisibile. Nu uita că poți rămâne însărcinată chiar și după primul contact sexual. Dacă partenerul refuză utilizarea prezervativului, posibil e cazul să te mai gândești dacă îl dorești în calitate de partener.
 • Aplică lubrifiantul. Acesta va diminua durerile prin reducerea fricției. De asemenea, acesta va preveni ruperea prezervativului în timpul actului sexual. Aplică lubrifiantul pe penis înainte de penetrare.

Reține! Dacă utilizezi prezervativele din latex, nu utiliza un lubrifiant pe bază de ulei – acesta poate cauza ruperea sau deteriorarea prezervativului. În schimb, optează pentru o substanță pe bază de silicon sau apă. În cazul prezervativului pe bază de nitril sau poliuretan, poți utiliza orice tip de lubrifiant, inclusiv cel pe bază de ulei.

 • Savurează. Prinde clipa în schimbul orientării rapide spre linia de finiș. Nu uita de preludiu – săruturile și mângâierile vor ușura procesul și vor diminua disconfortul pentru ambii parteneri. Te poți opri în orice moment al procesului. Consimțământul pe întreaga  perioadă a procesului este cel mai important.
 • Comunică necesitățile. Nu-ți fie frică să comunici partenerului toate stările prin care treci. Dacă te simți bine, încurajează-l să continue, dacă simți dureri sau disconfort, roagă-l să schimbe tactica sa.

Încearcă să scapi de stereotipuri și să îți savurezi primul contact sexual. Pentru aceasta, e bine să te informezi corespunzător, să îți faci pregătirile necesare și să îți alegi cu precauție partenerul/partenera. Nu uita să te protejezi și să comunici cu o persoană de încredere în cazul întrebărilor sau a unor simptome neplăcute.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
businessinsider.com
Sursa: 

healthline.com, sunyrockland.edu, wikihow.com

La Inceput