Masturbarea este un tip de activitate sexuală, care are loc prin stimularea organelor genitale și experimentarea sau lipsa orgasmului. Deși în trecut aceasta era considerată drept o activitate „taboo”, care ar putea provoca, inclusiv, orbirea, astăzi cunoaștem că toate aceste afirmații sunt niște mituri. Cu toate acestea, masturbarea exagerată ar putea aduce cu sine un șir de riscuri. Află în continuare dacă ar putea această activitate să îți aducă mai multe daune decât beneficii și când este cazul să îți faci griji.
De ce și cât de frecvent masturbăm?
Masturbarea reprezintă o activitate sexuală răspândită atât în rândul bărbaților, cât și a femeilor de toate vârstele și este o parte a dezvoltării sexuale în perioada adolescenței. Un studiu realizat printre adolescenții din SUA arată că adolescenților de 14-17 ani, aproximativ 74% din băieți și 48% din fete masturbează.
Totodată, potrivit altui studiu, în rândul adulților cu vârste cuprinse între 57 ș 64 de ani, aproximativ 63% dintre bărbați și 32% dintre femei masturbează.
Persoanele aleg să masturbeze din mai multe motive: plăcere, relaxare, distracție și eliminarea încordării. Unii o fac în singurătate, în timp ce alții aleg să o facă cu partenerul.
Care sunt cele mai frecvente mituri despre masturbare?
În acest moment există un șir de mituri despre masturbare. Chiar dacă unele dintre acestea au fost combătute de mai multe ori, se pare că ele reușesc să reînvie din nou și din nou.
Toate dintre acestea nu sunt argumentate științific și nu au nicio explicație obținută din sudii medicale. Așadar, masturbarea nu va provoca: orbire, creșterea părului pe palme, impotență, disfuncția erectilă, fractura penisului sau curbarea acestuia, un număr mai mic de spermatozoizi, infertilitate, boli mentale sau slăbiciune fizică.
Nu este adevărat nici faptul că masturbarea ar putea influența negativ relațiile din cuplu. Multe femei și bărbați continuă să masturbeze, fiind într-o relație sau într-un mariaj, iar mulți dintre ei găsesc acest proces plăcut, chiar și într-o relație. Un studiu chiar a demonstrat că femeile care au masturbat într-un mariaj au fost mai fericite comparativ cu cele care nu au făcut-o.
Îți poate face rău masturbarea?
În mare parte masturbarea este inofensivă. Unele persoane pot suferi de iritații ale zonelor intime, care se vindecă, de obicei, în câteva zile. În cazul în care bărbații masturbează foarte frecvent, s-ar putea să experimenteze umflarea penisului, cunoscută și drept edem. Acesta, de asemenea, dispare pe parcursul câtorva zile.
Alte efecte adverse al masturbării pot fi:
- Vinovăția – unele persoane găsesc masturbarea contradictorie cu credința sau unele aspecte culturale și morale, ceea ce îi determină să se simtă vinovați. Cu toate acestea, masturbarea nu este un lucru imoral, iar auto-satisfacția nu este rușinoasă.
Dacă experimentezi acest sentiment, o discuție cu un medic - psihoterapeut sau sexolog - te poate ajuta să îl depășești.
- Diminuarea sensibilității în timpul actului sexual – dacă un bărbat aplică tehnici prea agresive de masturbare, precum strângerea prea puternică a penisului, ulterior acesta s-ar putea să suporte o sensibilitate mai diminuată în timpul actului sexual. Această problemă poate fi soluționată în timp prin schimbarea tehnicii aplicate.
Pentru mărirea sensibilității, atât în cazul femeilor, cât și a bărbaților, poate fi utilizat un vibrator. Femeile care l-au utilizat au declarat că funcția sexuală și lubrifierea s-au îmbunătățit, iar bărbații și-au îmbunătățit funcția erectilă.
- Adicția față de masturbare – poate avea loc, deoarece în timpul masturbării în creier se elimină substanțe chimice care determină persoana să se simtă „bine”. Astfel, masturbarea compulsivă poate fi considerată o adicție. În acest moment, în jur de 40 de studii medicale diferite au constatat că un comportament hipersexual poate determina aceleași schimbări în creier, asemeni celor apărute la persoanele care suferă de adicții. Totodată, aceasta nu este recunoscută oficial drept adicție, ci se referă la un comportament sexual compulsiv, grupat uneori cu tulburările de hipersexualitate sau comportamentul sexual scăpat de sub control.
- Pierderea energiei – poate fi o consecință a masturbării, deoarece solicită mai multă energie atât în cazul femeilor, cât și a bărbaților. Pentru bărbații care o fac frecvent, aceasta le poate afecta sănătatea, provocând oboseală, somnolență sau slăbiciuni.
- Determină ejacularea prematură – este dificil pentru un bărbat să își controleze ejacularea în cazul în care masturbează prea des. Hiperstimularea nervilor penisului este responsabilă de această consecință. Pentru a o evita, încearcă să utilizezi lubrifiantul în timpul masturbării.
- Perturbarea rutinei zilnice – atunci când unii masturbează mai mult, aceasta ar putea să îi determine să omită zilele de serviciu, de școală sau alte evenimente sociale. Totodată, s-ar putea să-i afecteze responsabilitățile sau relațiile cu cei din jur, servindu-le drept evadare de la problemele cotidiene sau personale.
Când este cazul să te îngrijorezi?
În cazul în care masturbarea este ocazională și nu îți afectează rutina zilnică, nu este cazul să te îngrijorezi.
Printre semnele care ar trebui să te îngrijoreze se numără:
- Masturbarea atât de frecventă, încât aceasta perturbează rutina zilnică, atât personală, cât și profesională;
- Așteptarea dificilă a momentului de a veni acasă și de a masturba, ceea ce determină masturbarea în locuri mai puțin obișnuite și neconfortabile;
- Masturbarea drept răspuns la situațiile stresante sau disconfortul emoțional;
- Iritația genitală sau alte simptome traumatice;
- Dificultatea de a experimenta orgasmul în timpul sexului cu partenera/partenerul din cauza diminuării sensbilității genitale;
- Sentimentul de rușine sau vinovăție pronunțată după masturbare;
- Incapacitatea de a înceta să masturbezi, chiar dacă îți dorești să o faci.
De câte ori nu este prea frecvent?
În general, nu există o normă care ar trasa limita între o masturbare sănătoasă și una patologică. Potrivit unui studiu realizat de Societatea Internațională de Medicină Sexuală, masturbarea este un comportament sexual mai frecvent decât însuși sexul cu partenerul.
Potrivit estimărilor, 20% dintre bărbați masturbează de 2-3 ori pe săptămână, iar mai puțin de 20% - mai mult de 4 ori pe săptămână. Femeile au raportat masturbarea o dată pe săptămână sau chiar mai puțin.
În general, atunci când masturbarea devine prea frecventă și solicitantă, este cazul să discuți cu un medic sexolog. Masturbarea compulsivă poate fi tratată cu ajutorul psihoterapiei, care va ajuta la determinarea cauzei acestui fenomen.
Cum poți scăpa de masturbarea compulsivă?
Pentru a scăpa de masturbatul frecvent și compulsiv poți să:
- Eviți privirea filmelor pornografice;
- Practici alte activități, precum sportul sau alte hobby-uri interesante;
- Petreci mai mult timp cu alții, să socializezi;
- Examinezi cum faci față stresului și să găsești alte metode, în afară de masturbare, pentru a le face față;
- Încearcă treptat să eviți masturbarea prin gestionarea dorințelor de moment.
Nu uita că cea mai bună metodă de a scăpa de acest obicei este adresarea la un medic sexolog care te va ajuta, prin intermediul psihoterapiei, să fii în armonie cu propriul corp.
Sănătate să aveți!
medicalnewstoday.com, psychcentral.com, thehealthsite.com