Progesteronul scăzut la femei: cauze și riscuri

Ce este progesteronul?

Progesteronul este un hormon sexual feminin produs în principal în ovare în fiecare lună, după ovulație. Este o parte crucială a ciclului menstrual, dar și în menținerea sarcinii.

Progesteronul ajută la reglarea ciclului, dar scopul lui primordial este de a vă pregăti uterul pentru sarcină. În fiecare lună după ovulație, progesteronul ajută la îngroșarea mucoasei uterului în pregătirea pentru un ovul fertilizat. Dacă nu există niciun ovul fertilizat, nivelul progesteronului scade din nou și începe menstruația. Dacă un ovul fertilizat se implantează în peretele uterin, progesteronul ajută la menținerea mucoasei uterine în timpul sarcinii.

Progesteronul este necesar pentru dezvoltarea sânilor și în alăptare. El completează unele dintre efectele estrogenului, un alt hormon feminin. Și bărbații produc o cantitate mică de progesteron care ajută la formarea spermei.

Este o problemă nivelul scăzut de progesteron?

Progesteronul este deosebit de important în anii fertili. Dacă nivelul de progesteron este scăzut, șansele de a rămâne însărcinată sunt mai mici. În fiecare lună, după ce unul din ovarele dumneavoastră eliberează un ovul, nivelul de progesteron ar trebui să crească. Progesteronul ajută la îngroșarea mucoasei uterine în așteptarea primirii unui ovul fertilizat. În cazul unei deficiențe de progesteron implantarea nu are loc.

Simptomele care denotă nivelul scăzut de progesteron la femeile care nu sunt însărcinate includ:

  • Dureri de cap sau migrene
  • Modificări ale dispoziției, inclusiv anxietate sau depresie
  • Dorință sexuală scăzută
  • Ciclul menstrual neregulat

Dacă rămâneți însărcinată și nivelul de progesteron este scăzut aveți nevoie de un tratament pentru a vă menține uterul până când copilul se naște. Dacă nivelul de progesteron este prea scăzut, există risc de avort spontan.

În timpul sarcinii, simptomele de progesteron scăzut includ:

- Spasm și dureri abdominale

- Oboseală

- Nivelul de zahăr în sânge scăzut

- Vagin uscat

Progesteronul scăzut poate indica o toxemie(o complicație a sarcinii provocată de o toxină din sânge) sau o sarcină extrauterină. Acest lucru poate duce uneori la avort spontan sau la o moarte fetală.

Fără un nivel suficient de progesteron, estrogenul poate deveni hormonul dominant. Acest lucru poate duce la o varietate de simptome, inclusiv:

-Creștere în greutate

-Scăderea apetitului sexual, schimbările de dispoziție și depresia

-Ciclu menstrual neregulat, sângerări severe

-Fibroame, endometrioza

-Probleme ale vezicii biliare

-Disfuncția tiroidiană

Testarea nivelurilor de progesteron

Un test de progesteron îl poate ajuta pe medicul dumneavoastră să înțeleagă dacă nivelul de progesteron este scăzut sau nu. Nivelul de progesteron se poate depista printr-un test simplu de sânge, care nu necesită o pregătire prealabilă.

Testul poate oferi indicii cu privire la motivele pentru care aveți probleme în a rămâne gravidă. De asemenea, poate confirma dacă s-a produs ovulația sau nu. Testul poate fi folosit pentru a monitoriza terapia de substituție hormonală sau pentru sănătatea unei sarcini cu risc crescut.

Nivelurile de progesteron fluctuează în timpul ciclului menstrual. Acesta atinge un punct maxim cu șapte zile înainte de ovulație și poate varia în decursul unei singure zile.

Nivelurile de progesteron sunt, de obicei, mai mari decât cele normale în timpul sarcinii. Sunt chiar mai mari dacă așteptați doi copiii.

Trebuie să știți că fecundarea ovarelor poate duce la o producție scăzută de progesteron, iar în timpul menopauzei este natural ca nivelurile de estrogen și progesteron să scadă.

Un nivel normal de progesteron depinde de vârsta și de sexul unei persoane. La femei se ia în considerație în ce perioadă a ciclului menstrual este sau dacă este însărcinată.

Tratament

Un nivel scăzut de progesteron poate să nu dea anumite simptome și este posibil să nu aveți nevoie să îl tratați. Însă, dacă încercați să aveți un copil, vă poate ajuta doar terapia hormonală, crescându-vă șansele de a avea o sarcină sănătoasă și de a o duce la termen.

Tulburările menstruale și sângerările anormale pot fi, de asemenea, îmbunătățite prin terapia hormonală.

Pentru simptome severe de menopauză terapia hormonală constă, de obicei, dintr-o combinație de estrogen și progesteron. Femeile care iau estrogen fără progesteron au un risc crescut de a dezvolta cancer endometrial.

Opțiunile de tratament includ:

-Creme și geluri, care pot fi utilizate local sau, în cazul femeilor, vaginal

-Supozitoare,

-inele vaginale, care oferă eliberări mai lente ale hormonilor decât medicamentele pe cale orală

- Anumite medicamente orale prescrise de medicul dumneavoastră

Terapia cu hormoni poate ajuta la ameliorarea simptomelor cum ar fi: bufeurile, transpirațiile nocturne și uscăciunea vaginală. În cazul unor femei terapia cu hormoni le bine-dispune. De asemenea, poate reduce riscul de osteoporoză și diabet. Progesteronul oral poate oferi un efect calmant, veți avea, astfel, un somn mai liniștit.

Însă, există și contraindicații în cazul terapiei hormonale care poate crește riscul de accident vascular cerebral, cheaguri de sânge și tulburări ale vezicii biliare. În cazul în care ați avut cancer de sân sau cancer endometrial, medicul dumneavoastră nu vă va prescrie această metodă de tratament. Femeile cu antecedente de boală hepatică, cheaguri de sânge sau accident vascular cerebral nu trebuie supuse terapiei hormonale.

Remediile naturale pentru creșterea nivelului scăzut de progesteron includ:

-Creșteți consumul de vitamine B și C, care sunt necesare pentru menținerea nivelurilor de progesteron,

-Consumați mai multe alimente care conțin zinc, cum ar fi crustaceele,

-Evitați stresul, deoarece în perioadele stresante se eliberează cortizol în loc de progesteron și astfel, se reduce nivelul de progesteron.

Progesteronul este important la femeile care au suferit o histerectomie (îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului). Pentru femeile care au suferit histerectomii există un risc crescut de deces din cauza bolilor de inimă și prezintă un risc crescut atât pentru bolile cerebrale, cât și pentru cele osoase.

Deoarece femeile cu histerectomie sunt, de asemenea, mai susceptibile de a avea accidente vasculare cerebrale sau cancer în timpul terapiilor hormonale convenționale, tratamentul hormonal bioidentic(compuși derivați din plante care au aceeași structură moleculară și chimică cu hormonii produși de corpul uman) este esențial. Femeile care utilizează acest tip de terapie hormonală nu prezintă  niciun risc de boală.

Progesteronul scăzut poate provoca o serie de probleme diferite atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Cu toate acestea, există mai multe tipuri  de tratamente care vă pot ajuta.

Terapia hormonală poate fi o soluție pe termen lung pentru unii, în special, pentru femeile aflate în postmenopauză. Pentru a avea rezultatele dorite trebuie să fiți mereu sub supravegherea medicului pentru a vă reevalua planul de tratament în fiecare an.

Sursa foto: 
cosmopolitan.ro
Sursa: 

healthline.com

La Inceput