Sexul în sarcină – cât de sigur este și cum se schimbă pofta pe parcurs

Sarcina poate schimba semnificativ pofta de sex, fiind posibilă atât o micșorare, cât și o diminuare a acesteia, iar posibilitatea excitării se poate schimba de la o lună la alta. În timp ce unele femei trăiesc un orgasm intens și se excită mai ușor în timpul sarcinii, altele declară absolut opusul. Deși experiența fiecărei femei este unică, unele tipare rămân, fiind strâns legate de hormonii ce fluctuează în sânge în timpul fiecărui trimestru al sarcinii. Urmărește în continuare cum se schimbă pofta de sex pe parcursul sarcinii, la ce schimbări să te aștepți, cât de sigur este, dar și când să te ferești de el.

Cum poate afecta sarcina pofta de sex?

Sarcina declanșează în corpul feminin un șir de modificări care afectează și pofta de sex a acesteia. Nivelul mai înalt de estrogen și progesteron, alături de fluxul sanguin mai intens spre organele genitale pot contribui la mărirea poftei de sex.  De cealaltă parte greața, voma, oboseala, stresul și alte modificări de ordin psihologic în corpul femeii pot reduce pofta acesteia de sex.

Nu toate femeile vor reacționa la modificările hormonale la fel. Totodată, fenomenul de scădere a poftei sexuale pe parcursul primului trimestru de sarcină, majorarea acesteia în timpul celui de al doilea și diminuarea pe parcursul ultimelor luni este un lucru absolut normal.

Primul trimestru de sarcină (săptămânile 0-13)

Pe parcursul primului trimestru majoritatea femeilor observă o diminuare atât a poftei de sex, cât și a satisfacției sexuale. Fluctuația hormonilor din sânge, simptomele fizice nefavorabile și stresul adiacent pot reduce din dorința de a face sex.

După ce embrionul se implantează în pereții uterului, celulele din placentă încep să producă un hormon denumit gonadotropina corionică (hCG). Ulterior, acest hormon determină secreția altor hormoni, precum estrogenul și progesteronul. Cei din urmă determină schimbări bruște ale dispoziției femeii, dar și senzația persistentă de greață. Alte simptome care afectează libido-ul sunt:

- Oboseala;

- Stresul;

- Problemele digestive;

- Sânii sensibili.

Cu toate acestea, unele femei depistează că aceste schimbări hormonale le pot majora pofta de sex.

Al doilea trimestru (săptămânile 14-27)

În general, majoritatea femeilor resimt o majorare a libido-ului în cel de al doilea trimestru de sarcină. Nivelul hCG își atinge vârful pe parcursului celei de a 6-a săptămâni, iar ulterior descrește gradual, ceea ce induce un nivel mai înalt de energie și o senzație mai puțin accentuată de greață.

Totodată, nivelul de estrogen și progesteron este în creștere pentru a susține creșterea fătului pe parcursul celui de al doilea trimestru. Estrogenul mărește lubrifierea vaginală și circulația sanguină către vulvă, iar aceste schimbări măresc excitarea, sensibilitatea și plăcerea.

Al treilea trimestru (săptămânile 28-40)

Femeile se confruntă, de obicei, cu cele mai mari provocări pe parcursul celui de al treilea trimestru. „Umflarea” unor părți ale corpului, creșterea rapidă în greutate, oboseala și durerile în corp pot îngreuna considerabil activitatea sexuală.

Durerile sau dificultățile în timpul sexului sunt un fenomen răspândit, iată de ce încercarea mai multor poziții ar putea rezolva aceste probleme.

Este sigur să faci sex sau să masturbezi în timpul sarcinii?

Sexul include orice activitate care implică excitarea și orgasmul, iar pentru a te asigura că nu există nici un risc, apelează la medicul tău pentru a afla acest fapt cu siguranță. În timpul sarcinii sunt posibile și sigure diferite tipuri de sex, inclusiv cel vaginal, oral sau anal, în primele două trimestre fiind posibilă și experimentarea diferitor poziții, întrucât fătul este încă mic.

Sexul vaginal

Nu este cazul să îți faci griji că vei trauma fătul, întrucât uterul, cervixul și lichidul amniotic îl apără de factorii externi. Totuși, în timpul sarcinii cuplul trebuie să fie precaut, întrucât unele femei găsesc penetrarea adâncă foarte incomodă, ba chiar dureroasă, în special în timpul ultimelor luni de sarcină.

Totodată, sânii sensibili și dureroși pot transforma poziția în care partenerul este deasupra în una foarte dureroasă. În timpul sarcinii poziția laterală este cea mai indicată, deși oricare este potrivită atâta timp cât ambii parteneri se simt confortabil.

Sexul anal

Acest tip de sex este sigur atâta timp cât femeia nu are probleme cu sistemul digestiv inferior, în special hemoroizi, care sunt o complicație frecventă a sarcinii.

Femeile experimentează hemoroizi atunci când fătul în creștere pune o presiune semnificativă asupra intestinelor, provocând umflarea venelor din jurul anusului. Sexul anal poate irita hemoroizii, provocând disconfort, durere, ba chiar și sângerare.

Totodată, este foarte importantă igienizarea penisului la trecerea de la sexul anal la cel vaginal pentru a preveni pătrunderea bacteriilor nocive în vagin.

Sexul oral

În general, pe parcursul sarcinii sexul oral este o opțiune sigură, fiind o alternativă tipurilor de sex enumerate anterior.

Masturbarea

Medicul poate indica limitarea sau evitarea masturbării dacă există îngrijorări cu privire la sarcină. În caz contrar, această acțiune poate reduce stresul și tensiunea din timpul sarcinii. Asigură-te că dispozitivele pe care le utilizezi sunt igienizate corespunzător.

Când să eviți sexul și masturbarea în timpul sarcinii?

Medicul va sfătui femeia să se abțină de la sex în timpul sarcinii dacă:

- Există riscul unui avort spontan;

- Are loc o sângerare vaginală neașteptată;

- „S-au rupt” apele sau există o scurgere a lichidului amniotic;

- Placenta este situată foarte jos și acoperă cervixul, particularitate denumită placenta previa;

- Sunt prezente semne ale travaliului prematur.

Sănătate să aveți!

Sursa

Sursa foto: 
healthline.com
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput