Sexul ocazional: Cum este perceput și cum influențează sănătatea mintală

Ce este sexul ocazional?

Sexul ocazional poate fi definit drept sexul de comun acord care se întâmplă în afara unei relații romantice sau în afara căsniciei. De obicei, acesta nu ține e un atașament sau potențiale angajamente. Sexul ocazional se poate întâmpla între două persoane o dată sau în mod repetat, între prieteni actuali, cunoștințe ocazionale, colegi sau persoane străine. În plus, acesta poate fi planificat sau spontan. În esență, sexul ocazional este modalitatea de a avea un contact fizic intim fără aspecte emoționale și angajamente.

Unele persoane se întâmplă să întrețină relații ocazionale periodic, altele pot avea astfel de acte intime cu mai mulți parteneri în aceeași perioadă de timp și să considere acest lucru drept o parte normală din viața lor.

Sexul ocazional în context

Pentru unii oameni, sexul ocazional este perceput drept ceva sănătos, similar cu exercițiile fizice regulate. Aceștia consideră astfel de relații drept oportunitate de a avea experiențe fizice plăcute fără  să aștepți o relație amoroasă obișnuită.

Pentru alții, sexul ocazional nu e atât de simplu. Pentru aceștia poate fi dificil să-și stăpânească anumite emoții, cum ar fi atașamentul față de partener sau judecata celor din jur.

O a treia categorie de persoane consideră că sexul ocazional poartă riscuri prea mari. Există temeri legate de infecții cu transmitere sexuală, agresiune sau dezamăgire. Prin urmare, aceste persoane preferă relațiile de lungă durată între doi parteneri.

În plus, o parte dintre oameni consideră sexul în afara unei relații drept imoral sau care e practicat doar de bărbații și femeile fără concubin/partener. Se întâmplă și ca astfel de contact intim să constituie o înșelare, așa cum unul sau ambii parteneri să fie într-o altă relație.

Este clar că astfel de decizii sânt asumate de fiecare în funcție de stereotipurile, presupunerile, etica, experiența și convingerile personale. Există însă și o opinie comună care presupune că sexul ocazional implică riscuri de sarcină neplanificată, de contractare a infecțiilor cu transmitere sexuală și riscuri de traume fizice și emoționale.

Ar putea să vă intereseze și: Cum să vorbești cu partenerul tău despre sex și de ce este foarte important să o faci

Credințe și stereotipuri

Există stereotipuri istorice, religioase și culturale împotriva sexului ocazional. Acestea se referă în deosebi la femei. În unele tradiții, sexul este acceptat doar drept cale de reproducere, iar sexul pentru plăcere e considerat un tabu. Deseori aceste „reguli” sunt încălcate și sexul ocazional e ținut în secret. Asta ca persoanele să nu-și păteze oarecum reputația.

În special, în istorie, femeile care practicau sexul ocazional erau și continuă să fie etichetate în unele comunități, drept femei ușuratice și care nu ar merita să fie respectate. E clar că aceste stereotipuri servesc la întărirea ideii sexiste că este greșit ca femeile să se bucure de plăceri sexuale și că e greșit că pot încerca experiențe în afara unei relații stabile sau în afara unei căsătorii.

Totuși, în prezent, pentru mulți s-a schimbat atitudinea față de idealurile tradiționale. În continuare este abordat un spectru mai larg a tot ce ține de sex și relații amoroase. Din ce în ce mai mult, întâlnirile fără angajamente sunt privite ca o trecere spre o experiență sexuală ademenitoare.

Subliniem că cea mai răspândită opinie este ca fiecare să-și definească singur ce tip de sex i se potrivește.

Potențiale beneficii și dezavantaje

Plusurile și minusurile sexului ocazional depind de fiecare situație în parte. Pot exista avantaje așa ca satisfacție sexuală, sentimentul de atractivitate sau posibilitatea de a-ți întâlni viitorul partener. Însă pot exista și probleme ce dau de gândit. Printre dezavantaje se numără tulburările emoționale, regretele și stările neplăcute. Totul însă se manifestă diferit de la o persoană la alta. În timp ce unii dau o importanță semnificativă stigmatizărilor ce țin de sexul ocazional, alții privesc cu entuziasm astfel de practici.

Totuși fiecare persoană trebuie să-și analizeze sentimentele de rușine sau alte stări negative pe care le trăiește și să înțeleagă dacă aceste lucruri rezonează cu sine ca ceva ce trebuie acceptat sau respins. E important să înțelegeți cât de probabil este că o să vă simții bine până la, în timpul și după astfel de experiență.

Printre dezavantaje se numără și riscurile fizice. În caz că nu se respectă măsurile de protecție, crește probabilitatea unor infecții cu transmitere sexuală, a unei sarcini nedorite sau riscul agresiunii fizice.

Cât despre partea emoțională, unele persoane intră în astfel de relații ocazionale fiind convinse că tot ce urmează va fi vesel, însă pot ajunge să trăiască atașament față de partenerii întâmplători și să sufere dezamăgiri. Alții, însă, pot fi surprinși de astfel de experiențe și de fel în care reușesc să perceapă lucrurile ca o simplă satisfacție fizică.

Vă oferim mai multe răspunsuri: 12 cele mai ciudate întrebări despre sex. Răspunsuri la ce te-ai temut să întrebi

Efecte asupra sănătății mintale

În esență, unele persoane reușesc mai bine decât altele să-și delimiteze dorințele amoroase/sentimentale de dorințele sexuale. În cazul altor persoane, emoțiile și atingerile se împletesc într-un fir firesc, motiv pentru care un act sexual nu poate rămâne întâmplător chiar dacă a fost intenționat și planificat.

Cercetările au demonstrat că femeilor de obicei le este mai greu decât bărbaților să evite atașamentul emoțional. Prin urmare, când se întâmplă o relație ocazională, femeile au tendința să se simtă folosite, deprimate, jenate de cele întâmplate și cu sentimente de regret.

Poate fi ușor să zici că „nu-i nimic decât sex și e doar pentru distracție”. Dar pentru unii oameni poate fi greu să-și țină emoțiile sub control. Prin urmare e important să apreciați sincer, din start, ce așteptări aveți.

Mai există un aspect. Unele persoane pot să-și repete atât de insistent că ceea ce se întâmplă nu-i decât un contact fizic și nimic mai mult, încât să piardă oportunitatea de a dezvolta o relație ocazională în una de lungă durată. În plus, există și probabilitatea ca într-o relație ocazională care trece în una periodică, unul dintre parteneri să perceapă lucrurile ca ceva de moment, în timp ce altul să înceapă să-și dorească mai mult și, în cele din urmă, crește probabilitatea ca această persoană să sufere stări de stres, dezamăgiri, neliniște, neîncredere și chiar depresie.

Pentru că sexul ocazional este un lucru personal și influențat de atât de mulți factori, cercetările privind efectele asupra sănătății mintale oferă concluzii diferite. Unele studii au găsit o legătură între sexul ocazional și o multitudine de consecințe negative asupra sănătății mintale, cum ar fi anxietatea, tristețea, regretul, depresia. Alte cercetări au identificat efecte pozitive, cum ar fi creștere stimei de sine, relaxarea, plăcerea sexuală.

Vezi cum se manifestă asexualitatea: Cum poate fi explicată lipsa poftei de sex, ori ce este ASEXUALITATEA

Cine face sex ocazional?

Deși este dificil să obținem cifre exacte cu privire la cei care practică sexul ocazional, studiile arată că astfel de comportament este caracteristic mai curând pentru adolescenți, pentru tineri și adulții în afara unei relații obișnuite.

Într-un studiu, 40% dintre respondenții în vârstă de 20 de ani au spus că au avut recent o întâlnire sexuală ocazională. Alte cercetări au descoperit că peste 50% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au avut o astfel de experiență.

E interesant că există factori ce influențează probabilitatea unui act sexual ocazional și anume, nivelul de educație, consumul de alcool sau droguri, dar și percepția despre cât de acceptabil este astfel de comportament.

O altă analiză a constatat că factori ca religia, respectul de sine și familia, scad probabilitatea sexului ocazional. Iar factori precum rasa, statutul socio-economic sau depresia nu au influențat probabilitatea unei astfel de experiențe.

Concluzie: În funcție de fiecare persoană, sexul ocazional poate fi perceput ca o plăcere necesară, răsfăț sau regret și sentiment de rușine. Să faci sau nu sex ocazional este o alegere personală care depinde în mare măsură de experiențele de viață prin care fiecare persoană trece, de convingerile și de statutul relațiilor în care se află.

Un bun indiciu că sexul ocazional ar putea fi ceva ce v-ar plăcea este dacă simți mai curând entuziasm decât rușine sau vinovăție atunci când vă gândiți la asta. Este, de asemenea, foarte important să întreprindeți măsurile de precauție pentru un sex sigur.

Bagajul emoțional despre sex pe care-l aveți - percepțiile despre atingere, dragoste și identitate sexuală are puterea de a transforma ceea ce poate fi pentru o persoană drept întâlnire plăcută, pentru o altă persoană – drept o greșeală.  În esență, este diferit pentru fiecare și doar fiecare poate decide ce i se potrivește cel mai bine.

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
www.netdoctor.co.uk
La Inceput