Stresul din pandemie ți-a afectat viața sexuală? Ce poți face

Pentru cupluri, izolarea în timpul pandemiei COVID-19 a devenit o oportunitate pentru sexul excelent. Săptămâni la rând închiși în casele lor, unii parteneri și-au îndreptat atenția spre dormitor ca să-și îndeplinească nevoile sexuale. Sexul nu dăunează, mai ales că acesta acționează drept calmant și sursă de endorfine în situația de stres și anxietatea din timpul pandemiei.

Cu toate acestea, unele cupluri au trăit experiențe total opuse. Avalanșa de griji într-o nouă formulă, cu munca de la distanță, școală la domiciliu, stresul provocat de pandemie, a influențat asupra vieții sexuale de cuplu. Unii parteneri s-au pomenit că nu au nici timp, nici dorință pentru aceasta.

Totuși, sexul și intimitatea emoțională, care generează relaxare, care restabilește conexiunile dintre cei doi, rămâne un factor important în orice relație. Și atunci când dorința dispare, această problemă trebuie abordată. Specialiștii afirmă, întâi de toate, că în condiții de stres ridicat e normal să scadă activitatea sexuală. Iar pandemia este un astfel de caz.

„Foarte multă lume este dezorientată din cauza efectelor pandemiei și crizei economice. Lumea lucrează de acasă, unii sunt bolnavi de COVID-19, iar alții își fac griji de veniturile lor. Așa fel de stres face ravagii asupra sănătății mentale și, în parte, asupra dorinței sexuale”, explică experta americană în relații de cuplu și sex, April Masini.

Stresul generează secreția de cortizol și activează mobilizarea „de luptă” care, în consecință, poate reduce din libidou și poate scădea din dorința pentru intimitate. „În așa stări, sexul și reproducerea nu mai sunt nevoi prioritare și trec pe planul secund, prin urmare, relațiile intime au de suferit”, explică un alt expert în sănătatea femeilor, doctorul Brandye Wilson-Manigat.

Alți specialiști în domeniu menționează că dorința scade din cauza epuizării. Cu alte cuvinte, când persoana se simte obosită, practic nu rămâne loc de mângâieri. Deși intimitatea se asociază cu ceva plăcut, unii preferă mai curând odihna.

Cea mai mare greșeală în acest caz ar fi ca partenerii să tacă despre problema care apare. Or baza unei relații sănătoase se conține în comunicare. Dacă nu abordează ceea ce se întâmplă, cei doi riscă să tragă concluzii pripite. Iar atunci când situația e interpretată greșit și sentimentele eronate iau amploare.

Prin urmare, recomandarea ar fi ca atunci când simțim că apropierea față de partener scade, să fim deschiși în privința sentimentelor ce le trăim. Așa celălalt nu-și va imagina mai mult decât este în realitate.

Evident, așa discuții pot fi incomode și există tendința ca problema să nu fie abordată. Așa că pentru început ar fi bine să inițiem pași mici. Dialogul poate începe cu fraze de felul „Te iubesc pe tine și țin la viața noastră intimă. Vreau să lucrez asupra problemei ca să o readucem la ce era înainte”.

E important să avem așteptări realiste. Când comunicăm despre problemă, e nevoie să fim înțelegători. În timp ce ne exprimăm nemulțumirea sau nevoia, e la fel de important să auzim ce spune partenerul.

Un alt element esențial este grija de sine. Acest lucru e important mereu, dar în situații de stres, cu atât mai mult. Somnul suficient, măsuri pentru gestionarea anxietății, ocupații ce relaxează și reducerea consumului de știri negative au efect pozitiv asupra stării de bine.

Un alt expert în relații psihosexuale, Jacqui Olliver, explică că, în condiții de stres rămân puțini factori care ar stimula secreția hormonilor sexuali, prevalând secreția hormonilor de stres.

Specialistul vine cu cinci sugestii-reguli ce ar îmbunătăți dorința sexuală:

1. Retrageți-vă într-un loc calm ori de câte ori începeți să vă simțiți excitat emoțional așa ca să opriți generarea de hormoni ai stresului.

2. Concentrați-vă atenția asupra rezultatelor pe care vi le doriți și a stării în care doriți să ajungeți, să vă simțiți

3. Concentrați-vă asupra aspectelor și lucrurilor ce vă plac la partener.

4. Includeți în dietă legume verzi și grăsimi sănătoase, cu proteine ​​moderate. Așa furnizați organismului elementele de bază necesare pentru producerea hormonilor sexuali.

5. Evitați alimentele care conțin zahăr, grâu, porumb, sirop de porumb bogat în fructoză și alte alimente care cresc glicemia și suprasolicită glandele suprarenale.

La fel de important este să prestabilim un timp dedicat intimității emoționale pentru că, se spune că, „sexul începe în minte”. „Așa detalii cum ar fi îmbrățișările, ținutul de mână sau când partenerii petrec timp unul lângă celălalt, întăresc legătura dintre cei doi”, menționează doctorul Brandye.

Specialistul recomandă să reactivăm interesul pentru partener, să ne amintim de emoțiile de la începutul relației. Aici își au locul întrebările despre vise și dorințe, despre viziunile de viitor, despre obiectivele prioritare. Așa conversații ne aduc mai aproape de lumea interioară a partenerului și generează intimitate.

Un alt aspect ar fi faptul că, creierele noastre au o reacție surprinzătoare atunci când există un lucru pozitiv pe care îl aștepți cu nerăbdare. Deși e dificil în pandemie să organizezi astfel de momente, experții recomandă să le improvizăm cât mai frecvent, înainte de sex.

Cu alte cuvinte, putem organiza în condiții de casă șezători la cocktailuri inventate, sau să facem tradiție din a privi un film, să experimentăm rețete sau să improvizăm dansuri ce amintesc de anii de școală. Permite-ți să fii mai nebunatic. Așa stări diminuează din stres și te scoate din anxietate.

Experta April Masini recomandă să dedicăm intimității un spațiu izolat de factori ce distrag atenția așa ca partenerii să se poată concentra unul pe celălalt. „Să fie un loc nu doar pentru sex, ci un loc unde te poți așeza la un pahar cu vin, în halate, după duș și să vorbești”, spune ea.

Deci, aduceți casa în ordine, așterneți cearșafuri proaspete pe pat, strângeți mai departe teancul de documente de la serviciu și deconectați calculatorul la care munciți. Încercați să reduceți la minimum lucrurile care vă pot distrage atenția. Rezervați-vă timp pentru momente intime.

„Turnați cocktailuri, îmbrăcați-vă atractiv, porniți muzica, puneți lumini pe jos și savurați clipa. Acesta este un proces și dacă forțați lucrurile riscați să eșuați, așa că nu vă grăbiți”, sugerează Masini. Mai mult, lăsați deoparte conversațiile care distrag atenția. Este un moment care trebuie să ducă spre sex, iar subiectele despre serviciu și probleme trebuie evitate.

Concluzie: Pandemia a accentuat un cerc închis - relațiile sexuale reduc stresul, dar stresul poate limita dorința de a face sex. Prin urmare, e important să încerci să o faci, chiar dacă nu e perfect. Cuplurile trebuie să depună eforturi, or relațiile intime influențează toate domeniile vieții. Dacă sunt probleme în sex aceasta poate afecta viața de familie, succesul profesional, sănătatea, hobby-urile și calitatea generală a vieții. Deci este important.

Sursa foto: 
www.brainstudy.info
La Inceput