Alimente care ar trebui evitate în timpul sarcinii

Produsele din soia conțin fitoestrogeni. Studiile au demonstrat că acestea au efecte adverse asupra puilor de animale. Ca măsură de precauție se recomandă limitarea consumului produselor pe bază de soia femeilor gravide la unul pe zi (lapte de soia, deserturi din soia, brânza tofu). Evitați să luați suplimente alimentare din extracte de soia.

Peștele crud sau afumat

Adio sushi, sashimi, tartar, surimi, somon afumat, păstrăv afumat, precum și fructe de mare crude în timpul sarcinii. Peștele crud sau afumat poate fi purtător al bacteriei Listeria monocytogenes (genul Listeria), care poate provoca avort spontan, naștere prematură sau chiar moartea copilului în uter, în cel mai rău caz.  Pentru a evita aceste cazuri, mâncați pește fiert bine, deoarece bacteriile sunt distruse prin fierbere.

Brânzeturi din lapte nepasteurizat(crud)

În timpul sarcinii, nu ar trebui să consumați lapte crud și brânzeturi din lapte crud (Brânzeturi cu miez moale şi crustă înflorită cum ar fi camembert, brie sau brânzeturi cu miez moale şi crustă spălată , cum ar fi munster, ponlevek, dar, de asemenea, brânză de capră feta). Evitarea acestora poate reduce riscul de listerioza, boli cauzate de Listeria monocytogenes. Listeria este distrusă în timpul fierberii și pasteurizării.

Băuturi ce conțin cofeină

Cafeaua, ceaiul, băuturile energizante, unele băuturi răcoritoare conțin cofeină. Se recomandă micșorarea consumului acestor băuturi în timpul sarcinii, deoarece cofeina străbate placenta. Consumul zilnic mai mult de 200 mg de cofeină (ceea ce înseamnă mai mult de 2 cești de cafea), este asociat cu un risc de naștere prematură și avort spontan. Se recomandă să se consume în timpul sarcinii 1-2 cești de cafea sau ceai maxim. Gândiți-vă la ceai și  cafea decafeinizată!

Ficatul și produse pe bază de ficat

Femeilor însărcinate nu se recomandă consumul de bucate din ficat. Acestea sunt, într-adevăr, bogate in vitamina A, dar în doze foarte mari pot fi periculoase pentru făt. În realitate aceste doze sunt aproape imposibil de obținut cu un regim alimentar normal, dar ca o măsură de precauție, se recomandă să se evite consumul de ficat în timpul sarcinii!

Îndulcitorii

Ca o măsură de precauție, este mai bine să se evite consumul îndulcitorilor timp de 9 luni. Un studiu danez arătă că consumul de băuturi ușoare care conțin îndulcitori pot provoca naștere prematură. Încă nu se cunoaște dacă aceste substanțe pot afecta dezvoltarea fetală.

Pești specifici

Trebuie să evitați în timpul sarcinii consumul de rechin, pește-spadă, ton proaspăt sau congelat, știuca, halibut negru, merlinul. Aceste specii pot conține, într-adevăr, cantități mari de metilmercur, care în concentrații mari pot afecta creierul copilului în uter și pot conduce la probleme neurologice. Nu mâncați piele  de pește din același motiv, indiferent de caz, căci poate fi molipsitoare.

Produse bogate în fitosteroli

Evitați consumul de iaurt, margarină, băuturi lactate cu adaos de fitosteroli, chiar dacă aveți prea mult colesterol. Nu este clar dacă aceste tipuri de produse destinate  absorbției de colesterol pot fi periculoase pentru făt.

Carne crudă

Carnea crudă sau insuficient preparată poate fi contaminată cu toxoplasma, parazit responsabil de toxoplasmoză, boală periculoasă pentru făt. Dacă nu sunteți imunizați împotriva toxoplasmozei, nu consumați carne crudă, afumată, marinată sau insuficient gătită. Toxoplasma poate fi, de asemenea, prezentă pe plante: spălați bine toate fructele, legumele și ierburile aromate înainte de consum.

Produse dulci

În timpul sarcinii, este necesar să limitați consumul de zahăr, dulciuri, produse de patiserie, cereale  îndulcite, gemuri ... care cresc brusc  zahărul în sângele mamei și al fătului.  Hiperglicemia frecventă poate crește greutatea copilului considerabil.

Alcoolul

Alcoolul străbate placenta și pune în pericol și sănătate fătului. Nu se știe ce doză este limita pentru stabilirea unui prag de risc pentru dezvoltarea afecțiunilor neurologice ale copilului, însă cel mai bine este să evitați consumul de alcool în timpul sarcinii.

Sursa foto: 
diaporamas.doctissimo.fr, static.tantasalut
La Inceput